Καταστροφές στις καλλιέργειες: Στο Ταμείο Κλιματικής Αλλαγής της ΕΕ η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Καταστροφές στις καλλιέργειες: Στο Ταμείο Κλιματικής Αλλαγής της ΕΕ η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Ιούλιος 03, 2023 - 22:00

Κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου τη Δευτέρα 3 Ιουλίου, η περιφερειακή σύμβουλος Ντίνα Νικολάκου έθεσε ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα στην καρπόδεση της ελιάς, αλλά και στα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η κυρία Νικολάκου είπε: «Έχουμε προβλήματα στην καρπόδεση λόγω καιρικών συνθηκών. Το θέμα το είχα θίξει και στο προηγούμενη συνεδρίαση και μου είχε απαντήσει ο κ. Αναστασόπουλος ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο σοβαρό. Οι παραγωγοί που άκουσαν τη συνεδρίαση, μου μετέφεραν ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο, κυρίως  στη Λακωνία στην επιτραπέζια ελιά, που αγγίζει το 100%, αλλά και στη λαδοελιά, σε ειδικές περιοχές, Λακωνίας και Μεσσηνίας. Από τη μια περονόσπορος στα αμπέλια, από την άλλη η τραγική κατάσταση στην Κορινθιακή σταφίδα, τα πράγματα είναι τραγικά, αν προσθέσουμε την καρπόδεση, είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα. Επικοινώνησε μαζί μου και ο δήμαρχος Επιδαύρου. Υπάρχει διαπιστωμένο το πρόβλημα; Η περίοδος έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Υπάρχει πρόβλεψη; Η Δυτική Ελλάδα απευθύνεται απευθείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ζητάμε να γίνει άμεση καταγραφή από τον ΕΛΓΑ. Αν δεν γίνεται να αποζημιώσει ο ΕΛΓΑ, να καταθέσουμε κι εμείς τεκμηριωμένο επιστημονικά φάκελο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και ο περονόσπορος είναι ένα σοβαρό θέμα, αγγίζει και την Κορινθία και τη Μεσσηνία, και άλλες περιοχές, όμως πολλοί αμπελουργοί βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση». 

Ο κ. Αναστασόπουλος απάντησε ότι αύριο στις 12:30 θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη με τον ΓΓ της ΔΑΟΚ και τους διευθυντές, για τα αποτελέσματα των καταγραφών των ζημιών. 

Η αλήθεια είναι ότι ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει, άρα είναι μονόδρομος να απευθυνθούμε στο ταμείο Κλιματικής Αλλαγής της ΕΕ. Παλιά μια φορά ψιχάλιζε και έτρεχαν όλοι να ραντίσουν για τον περονόσπορο. Τώρα, τα προβλήματα είναι μη αναστρέψιμα και προβληματικά για τους παραγωγούς.

Η κυρία Ντίνα Νικολάου ζήτησε να έχει τα αποτελέσματα μετά την τηλεδιάσκεψη, εφόσον η αντιπολίτευση δεν θα μπορεί να συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη. Ο κ. Αναστασόπουλος απάντησε ότι αυτό είναι αυτονόητο.