Μητσοτάκης: Υποχρεωτική ασφάλιση όλων των κατοικιών και επιχειρήσεων της χώρας

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Μητσοτάκης: Υποχρεωτική ασφάλιση όλων των κατοικιών και επιχειρήσεων της χώρας

Σεπτέμβριος 17, 2023 - 12:50

Την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των κτιρίων των πολιτών αλλά και των επιχειρήσεων απέναντι στις φυσικές καταστροφές, εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η κοινωνία πρέπει να να λάβει μεσοπρόθεσμα μέτρα για την άμυνα της. Καιρός να ξεκινήσει και στην Ελλάδα ένας διάλογος για την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των περιουσιών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Είδα την απόγνωση των κατοίκων, είπε στην συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην μεγαλύτερη πυρκαγιά όλων των εποχών στον Έβρο και στη συνέχεια στη μεγαλύτερη πλημμύρα όλων των εποχών στη Θεσσαλία. «Στη Θεσσαλία έπεσαν 8 δισεκατομμύρια τόνοι νερού. Για να εκβάλει ένας ποταμός σαν τον Δούναβη θα ήθελε 15 ημέρες συνεχούς ροής για την ποσότητα αυτή» είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στη σύγχυση αρμοδιοτήτων που διαπίστωσε. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όσους πάλεψαν μερόνυχτα μέσα στις λάσπες και ειδικά τους εθελοντές τονίζοντας ότι ο καθρέπτης της σημερινής Ελλάδας δεν είναι η άθλια δολοφονία του Αντώνη στον Πειραιά» που συνέβη παράλληλα με την καταστροφή.

Το κόστος για την αποκατάσταση των ζημιών θα είναι υψηλό, είπε ο πρωθυπουργός και διαβεβαίωσε ότι η οικονομία μας είναι ισχυρή για να το αντέξει.

Πρώτη προτεραιότητα να βοηθήσουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν. Οι πρώτες πληρωμές ξεκίνησαν χθες, εκταμιεύτηκαν 25 εκατ. ευρώ σε χρόνο ρεκόρ.

Εξίσου επείγουσα είναι η ανασυγκρότηση των βαριών υποδομών, θα ξαναφτιαχτούν με πολύ χρήγορες διαδικασίες.

Η Θεσσαλία σηκώνει στις πλάτες παθογένειες πολλών ετών για τη διαχείριση των υδάτων της.

Η Θεσσαλία σηκώνει στις πλάτες παθογένειες πολλών ετών για τη διαχείριση των υδάτων της. Με απόφασή μου συγκροτείται άμεσα οργανισμός διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας. Σκοπός τους θα είναι ο κεντρικός σχεδιασμός σημαντικών αντιπλημμυρικών έργων καθώς και μόνιμες λύσεις στον τομέα της άρδευσης. Δεν γίνεται τον ένα μήνα να έχουμε πρόβλημα λειψυδρίας και τον άλλον μήνα να πλημμυρίζουμε. Κάτι πρέπει να αλλάξει.

Υπάρχει ειδικό αποθεματικό για φυσικές καταστροφές ύψους 300 εκατ. ευρώ. Το αποθεματικό αυτό θα αυξηθεί στα 600 εκατ. ευρώ από το 2024. Τα επιπλέον 300 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από αύξηση φόρου 1-6 ευρώ στο φόρο διαμονής, ειδικά στα πολυτελή ξενοδοχεία.