Έρχονται αλλαγές στην φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Έρχονται αλλαγές στην φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών

Σεπτέμβριος 19, 2023 - 18:20

 «Υπάρχουν ερωτήματα για το πως κάποιοι ζουν με εισόδημα 200 ή 300 ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας σε έντονο ύφος, κηρύσσοντας ουσιαστικά τον πόλεμο με την φοροδιαφυγή.

«Επαναλαμβάνω ότι έχουμε κάνει ήδη βήματα βελτίωσης της φορολογικής συμμόρφωσης τα τελευταία χρόνια, αλλά ξέρουμε πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε. Και το κάνουμε όχι μόνο για λόγους οικονομικούς, γιατί χρειαζόμαστε παραπάνω έσοδα, το κάνουμε για λόγους δικαιοσύνης, για λόγους ισονομίας, γιατί τελικά μόνο έτσι -όπως είπα πριν- χτίζονται οι σχέσεις εμπιστοσύνης και δεν αισθάνονται κάποιοι ότι είναι νομοταγείς και κάποιοι άλλοι χαίρονται και πίνουν στην υγειά των κορόιδων που πληρώνουν τους φόρους τους όταν οι ίδιοι ξεφεύγουν», σημείωσε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

Τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση:

Αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο των ελευθέρων επαγγελματιών με επίκεντρο στις δαπάνες που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους. Για τον καλύτερο έλεγχο των δαπανών θα αναγνωρίζονται μόνο οι δαπάνες που περνούν μέσα από τα ηλεκτρονικά βιβλία MyData, ενώ δεν αποκλείονται και παρεμβάσεις στους συντελεστές φορολόγησης.

Επέκταση των POS σε περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες, καθώς σήμερα δεν είναι υποχρεωτικό να διαθέτουν POS δεκάδες επαγγελματικοί χώροι, όπως γυμναστήρια, φροντιστήρια, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων.

  Διασύνθεση 450.000 ταμειακών μηχανών με POS έως την άνοιξη του 2024.

Επέκταση ηλεκτρονικών πληρωμών σε όλη τη λιανική αγορά.

 Δρομολογούνται τα ψηφιακά τιμολόγια.

 Ψηφιακό δελτίο αποστολής από τον Ιανουάριο. Όλα τα στοιχεία του ηλεκτρονικού εμπορίου θα διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ.

  Χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων μέσω πιστωτικών καρτών.

 Πρόστιμο διπλάσιο της αξίας τους για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ.

Ως έξοδα, ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες, θα υπολογίζονται μόνο όσα έχουν δηλωθεί στο MyData.