Εκρηξη βίας στη Σουηδία - Ο πρωθυπουργός καλεί τον στρατό

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Εκρηξη βίας στη Σουηδία - Ο πρωθυπουργός καλεί τον στρατό

Σεπτέμβριος 29, 2023 - 16:30

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον κάλεσε τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων για να συμβάλει στον περιορισμό της έξαρσης της βίας και των δολοφονιών από συμμορίες.

Οι δύο άνδρες και ο αρχηγός της αστυνομίας πρόκειται να συναντηθούν σήμερα Παρασκευή για να συζητήσουν τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει ο στρατός.

Η συνάντηση έρχεται έπειτα από ένα αιματηρό 12ωρο, στη διάρκεια του οποίου δύο άνδρες δέχτηκαν πυροβολισμούς στη Στοκχόλμη και μία 25χρονη σκοτώθηκε από έκρηξη στο σπίτι της σε πόλη βόρεια της σουηδικής πρωτεύουσας.

«Θα κυνηγήσουμε τις συμμορίες και θα τις νικήσουμε», υποσχέθηκε ο Κρίστερσον σε σπάνιο τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Μίκαελ Μπάιντεν δήλωσε στη σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter ότι είναι έτοιμος να συνδράμει τις προσπάθειες της αστυνομίας.

Δεν είναι σαφές πώς ακριβώς θα μπορούσε να εμπλακεί ο στρατός, αλλά προηγούμενες συνομιλίες υποδηλώνουν ότι οι στρατιώτες ενδέχεται να αναλάβουν αστυνομικά καθήκοντα προκειμένου να απελευθερωθούν πόροι για την καταπολέμηση του εγκλήματος.

Επικριτές της πρωτοβουλίας έχουν χαρακτηρίσει τα προτεινόμενα μέτρα επιφανειακά, υποστηρίζοντας ότι αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα και όχι τα βαθύτερα αίτια της βίας.

Μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα, 12 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε βίαια επεισόδια συμμοριών. Πρόκειται για τις περισσότερες δολοφονίες που έχουν καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 2019, σύμφωνα με την Dagens Nyheter.

Τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης έχουν συνδέσει το πρόσφατο κύμα με συγκρούσεις σε συμμορία γνωστή ως Foxtrot, η οποία κλονίστηκε από εσωτερικές διαμάχες και έχει διασπαστεί σε δύο αντίπαλα «στρατόπεδα».

Ο Κρίστερσον δήλωσε ότι η Σουηδία δεν έχει ξαναδεί κάτι παρόμοιο, καθώς και πως «καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη» δεν βιώνει τέτοιου είδους κατάσταση.

Τόνισε ότι παιδιά και αθώοι πολίτες γίνονται ολοένα συχνότερα θύματα της βίας που εξαπλώνεται σε ολόκληρη τη χώρα.

Διαβάστε περισσότερα στην kathimerini.gr