Περιφέρεια Πελοποννήσου: Ποιοι θα στηρίξουν Πτωχό και ποιοι Τατούλη;

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Ποιοι θα στηρίξουν Πτωχό και ποιοι Τατούλη;

Οκτώβριος 11, 2023 - 10:50

Ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών για την Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Δημήτρης Πτωχός, εκλεκτός των Σαμαρά - Μητσοτάκη, και Πέτρος Τατούλης, «αντάρτης» για κάποιους συντάκτες εφημερίδων, «προερχόμενος από τη ΝΔ» για κάποιους άλλους, που κατεβαίνει ανεξάρτητος από κομματική γραμμή με ένα πολυσυλλεκτικό και συμπεριληπτικό ψηφοδέλτιο.

Πολλοί θεωρούσαν ότι ο Δ. Πτωχός θα έκανε «περίπατο» στην Πελοπόννησο. Ωστόσο, δεν πήρε την περιφέρεια από τον πρώτο γύρο. Όπως πληροφορούμαστε, ο Νίκος Χαρδαλιάς καταφθάνει στην Τρίπολη, προκειμένου να στηρίξει τον υποψήφιο του κόμματος και να θερμάνει το κόμμα ενόψει δεύτερου γύρου. Ενδιαφέρον όμως έχουν τα όσα έχουν ειπωθεί προτού καν φθάσουμε στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών.

Ήδη προτού οι πολίτες προσέλθουν στις κάλπες, κορυφαίο στέλεχος του ΠαΣοΚ - Κινήματος Αλλαγής δήλωνε ότι οι ψηφοφόροι θα στηρίξουν Νέα Δημοκρατία στον δεύτερο γύρο. Στην Αρκαδία ειδικά, ο Πέτρος Τατούλης... έκανε ζημιά στο Κίνημα, αφού Γιαννακούρας και Γιαννόπουλος κατέβηκαν υποψήφιοι με τη «Νέα Πελοπόννησο» και δεν στήριξαν Δημήτρη Κουτσούλη. Ο Γιώργος Πραχαλιάς έχει από καιρό ξεκαθαρίσει τις θέσεις του με το Κίνημα, οπότε δεν εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία.

Από την άλλη, πολλοί αναρωτιούνται τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Λόγω αφέλειας ή λόγω υπερβολικής εμπιστοσύνης στον εαυτό του, ποιος ξέρει, ο Αποστολάκης χθες, ερωτηθείς αν θα στηρίξει το κόμμα του τους «αντάρτες» της Νέας Δημοκρατίας απάντησε: «Σε κάθε περίπτωση και σε κάθε περιφέρεια, συνεννοούμαστε με τις τοπικές οργανώσεις και θα δούμε εκεί τι θα στηρίξουμε και τι θα γίνει. Είναι θέμα ανθρώπων και συμβούλων που βρίσκονται εκεί… Δεν έχω ακριβή εικόνα να σας δώσω αυτή τη στιγμή, αλλά θεωρώ πως έχουμε περιθώρια να στηρίξουμε… Και θα ανακοινωθούν αυτά, θα ανακοινωθούν εγκαίρως».

Αυτά είπε, για να διαπιστευθεί αμέσως από στελέχη της Κουμουνδούρου: «Είναι προσωπικές απόψεις και εκτός γραμμής. Οχι στους γαλάζιους “αντάρτες”. Ναι στους προοδευτικούς υποψηφίους. Ισχύουν όλα όσα είπε το βράδυ των εκλογών ο πρόεδρος του κόμματος».

Στο διά ταύτα: Ο Πέτρος Τατούλης θεωρείται προοδευτικός από τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ; Ειδικά και πάλι στην Αρκαδία, το «βαρύ πυροβολικό» του, η Τζένη Δημητρακοπούλου, κατέβηκε υποψήφια με τον Πέτρο Τατούλη. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στον νομό κατέκριναν αυτή την απόφαση, καθώς από τη στιγμή που αποφασίστηκε από το κόμμα να κατεβεί υποψήφιος ο Μανώλης Μάκαρης, έπρεπε όλες οι δυνάμεις να συνταχθούν στο πλευρό του.

Ο ίδιος ο Πέτρος Τατούλης σήμερα το πρωί, απέστειλε δελτίο Τύπου με το οποίο ξεκαθαρίζει τη θέση του, αν και όσοι γνωρίζουν την διαδρομή του δεν έχουν αμφιβολία για το τι είναι και τι πρεσβεύει. Παρ' όλα αυτά,απάντησε στους διάφορους που τον θεωρούν «αντάρτη» ως εξής:  «Δεν είμαι προφανώς αντάρτης κανενός κόμματος. Έχω καθορίσει με διαφάνεια την πολιτική μου διαδρομή και ανήκω ξεκάθαρα στις υγιείς δυνάμεις της αυτοδιοίκησης, την οποία έχω επιλέξει να υπηρετώ με συνέπεια αδιαλείπτως. Η υποψηφιότητά μου είναι εξ’ αρχής ανεξάρτητη και η αυτοδιοικητική μου παράταξη έχει στις τάξεις της ενεργούς πολίτες προερχόμενους από την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΣΥΡΙΖΑ και ανένταχτους κομματικά συμπατριώτες μου. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν είναι κομματικός εμφύλιος, όπως θέλουν κάποιοι για δικούς τους εμφανείς λόγους να τον παρουσιάσουν, αλλά ένας βαθύς πολιτικός ανταγωνισμός για το αν θα επικρατήσουν παλαιοκομματικές αντιλήψεις ή η σύγχρονη αντίληψη που θέλει την αυτοδιοίκηση πολυσυλλεκτική και φορέα συμπεριληπτικων πολιτικών για μια ευημερούσα και προοδευτική κοινωνία. Είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουν οι σύγχρονες αυτές αντιλήψεις, τις οποίες εκφράζει η δική μας παράταξη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νίκος Κουτουμάνος χθες, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στο κάλεσμα Τατούλη για συστράτευση, απάντησε: «Οι κομμουνιστές, οι αριστεροί, ριζοσπάστες αγωνιστές καταδικάζουν στην Πελοπόννησο και τον Πτωχό και τον Τατούλη. Στις εκλογές την επόμενη Κυριακή να τους καταδικάσουν ξανά, ρίχνοντας άκυρο – λευκό στην κάλπη».

Και μια υποσημείωση: Οι δημοτικές εκλογές στην Τρίπολη έχουν δημιουργήσει... πολλά απόνερα. Υπάρχει ένα κλίμα δυσαρέσκειας απέναντι στη Νέα Δημοκρατία για το αποτέλεσμα της κάλπης. Άραγε, θα εκφραστεί στις δεύτερες εκλογές στην Περιφέρεια Πελοποννήσου;