Ανδρέας Πουλάς: Με ευχολόγια και αόριστες υποσχέσεις δεν λύνεται το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ανδρέας Πουλάς: Με ευχολόγια και αόριστες υποσχέσεις δεν λύνεται το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης

Οκτώβριος 24, 2023 - 12:09

Το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης που αντιμετωπίζουν οι αγρότες συζήτησε ο βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρο Κελέτση στη Βουλή.

Ο κ. Πουλάς ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα ξεκινάει για την Αργολίδα αλλά και άλλες περιοχές της χώρας η περίοδος συγκομιδής των εσπεριδοειδών και της ελιάς και οι αγρότες αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στην εξεύρεση εργατών γης.
Ο βουλευτής Αργολίδας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εδώ και 4 χρόνια δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για να λύσει το πρόβλημα της έλλειψης των εργατών γης, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, τις εκκλήσεις και τις προτάσεις των αγροτών και των συνεταιριστικών τους οργανώσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι αγρότες να βρίσκονται σε απόγνωση να μην μπορούν να καλλιεργήσουν όλα τα χωράφια τους και να μη δύνανται να συγκομίσουν την παραγωγή τους και ειδικά σε μία περίοδο που οι τιμές όλων των βασικών αγροτικών προϊόντων βρίσκονται στα ύψη.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Πουλάς το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις που επηρεάζουν τόσο το χωράφι όσο και το ράφι και συνεπώς τους αγρότες και τους καταναλωτές, ενώ αναφέρθηκε και στα υψηλά μεροκάματα που καλούνται να πληρώσουν οι αγρότες τα οποία φτάνουν σε πολλές περιπτώσεις τα 65 ευρώ, αποτέλεσμα της ανεπαρκούς πολιτικής της κυβέρνησης.
Στη συνέχεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στην τεράστια ταλαιπωρία και γραφειοκρατία που αντιμετωπίζουν οι αγρότες για τους εργάτες γης αλλά και στα έξοδα που καλούνται να καταβάλλουν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της μετάκλησης. Κάλεσε την κυβέρνηση να εξετάσεις τις πολιτικές και πρακτικές που έχουν χρησιμοποιήσει για το συγκεκριμένο ζήτημα άλλες χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία.
Ο κ. Πουλάς ρώτησε τον κ. Υφυπουργό τι έχει γίνει με την εξαγγελία της κυβέρνησης για μεταφορά ανέργων από περιοχές με μεγάλα ποσοστά ανεργίας να εργαστούν στις περιοχές όπου υπάρχει ανάγκη, καθώς και τι έχει γίνει με τις διακρατικές συμφωνίες που έχει συνάψει με Μπαγκλαντές και Αίγυπτο οι οποίες δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα.
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Πουλάς υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση με την πολιτική της εμπαίζει τους αγρότες και τον καθημερινό τους μόχθο, δείχνει για άλλη μία φορά την αδιαφορία της για την ελληνική ύπαιθρο και την αδυναμία της να βοηθήσει τον Έλληνα αγρότη και την αγροτική οικονομία της χώρας.
Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χαρακτήρισε μεν το πρόβλημα ως επείγον αρκέστηκε δε στο να περιγράψει το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει για τους εργάτες γης χωρίς να παρουσιάσει κάποια ουσιαστική λύση πετώντας το μπαλάκι της ευθύνης και σε άλλα συναρμόδια Υπουργεία.

Δείτε εδώ το βίντεο:
https://youtu.be/SHdzuSMNOcM

 

 

Με ευχολόγια και αόριστες υποσχέσεις δεν λύνεται το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης