Γιατί η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισε το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Γιατί η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισε το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Οκτώβριος 25, 2023 - 14:30

Τοποθέτηση Κελλάρη Γιάννη στο ΠΕ.ΣΥ. 23-10-2023 για το «Τεχνικό Πρόγραμμα Περιφέρειας Πελοποννήσου έτους 2024»

Το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας για το έτος 2024, καταρτίστηκε στη βάση του υφιστάμενου αντιδραστικού πλαισίου που διέπει την περιφερειακή και τοπική διοίκηση, καθιστώντας την βασικό μοχλό άσκησης της αντιλαϊκής πολιτικής σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
Είναι «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων αφού στη συντριπτική του πλειοψηφία αφορά δράσεις που σχετίζονται με την καπιταλιστική ανάπτυξη της περιοχής, με στήριξη της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας, μακριά από την κάλυψη των πραγματικών, σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
Για άλλη μια φορά μεγάλο μέρος του αφορά έργα που επανεντάσσονται ή βρίσκονται στη φάση υλοποίησης, δεν έχουν αποπερατωθεί και σε κάθε περίπτωση έρχονται και επανέρχονται από χρόνο σε χρόνο, σε κάθε Τεχνικό Πρόγραμμα για έγκριση από το ΠεΣυ. Μόλις ένα μικρό ποσοστό αφορά νέα προτεινόμενα έργα.
Περισσεύουν εκατ. ευρώ για διάφορες εκθέσεις, διαφημίσεις, εκδηλώσεις, συμβουλευτική υποστήριξη κ.α. Γι αυτήν το τεχνικό σας πρόγραμμα έχει επάρκεια!  Όμως για μια ακόμη φορά είναι εμβληματική η απουσία κονδυλίων σε τομείς πολιτικής προστασίας, όπως για έργα αντιπλημμυρικής –αντιδιαβρωτικής, και αντιπυρικής θωράκισης που εξακολουθούν να μην είναι στην προτεραιότητα της περιφερειακής αρχής.  
Π.χ. για αντιπλημμυρική θωράκιση το 2024, προβλέπονται ψίχουλα, σε μια Περιφέρεια που πολλές περιοχές της έχουν πληγεί τα προηγούμενα χρόνια από καταστροφικές πλημμύρες και όπως είναι γνωστό υπάρχουν 16 περιοχές με μεγάλο κίνδυνο εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων (Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας), σύμφωνα με τα  Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Λεκανών Απορροής ποταμών Υδατικών Διαμερισμάτων Ανατολικής και Βόρειας Πελοποννήσου που περιλαμβάνουν μεγάλα αστικά κέντρα, τουριστικά θέρετρα κ.ά.
 Αντίστοιχα για την αντιπυρική προστασία , σχεδόν μηδαμινά είναι τα κονδύλια που διατίθενται κάθε χρόνο και μάλιστα σε μια Περιφέρεια που έχει δοκιμαστεί σκληρά τα προηγούμενα χρόνια με τις καταστροφικές πυρκαγιές και τις συνέπειές τους σε χιλιάδες οικογένειες στη Πελοπόννησο.
 Για τον αντισεισμικό έλεγχο των δημόσιων κτιρίων και ειδικά των σχολικών μονάδων, εξακολουθούν να παραμένουν ελάχιστα ή μηδαμινά τα κονδύλια την ίδια στιγμή που καμαρώνετε για τις ενεργειακές αναβαθμίσεις δημοσίων κτιρίων, που μια σειρά απ’ αυτά θα έπρεπε να είναι ακόμα και προς κατεδάφιση! Είναι χαρακτηριστική επίσης η απουσία χρηματοδότησης για να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις σε κτίρια, προσωπικό και εξοπλισμό στην εκπαίδευση και την υγεία, όλα αυτά μπαίνουν στην λογική του κόστους – οφέλους.
Το τεχνικό σας πρόγραμμα περιλαμβάνει για ακόμα μια φορά πληθώρα αποσπασματικών παρεμβάσεων, χωρίς συνοχή και συνέχεια, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, όσο αφορά τις λαϊκές ανάγκες. Πρόκειται για έργα και παρεμβάσεις μικρής εμβέλειας και κόστους, που και αυτά στην πλειοψηφία τους υποχρηματοδοτούνται ή δεν χρηματοδοτούνται καθόλου και παραμένουν στις καλένδες.
Πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι τα έργα που αφορούν τους βιοπαλαιστές αγρότες της περιοχής που καταστρέφονται από την έλλειψη υποδομών, όπως π.χ. είναι τα αρδευτικά έργα. Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις στην πεδινή ζώνης της Κορινθίας όπου οι καλλιέργειες καταστρέφονται από την έλλειψη νερού, στην Αργολίδα επίσης καταστρέφονται από την υφαλμύρωση εξαιτίας έλλειψης έργων συντήρησης στον Ανάβαλο αλλά και σε άλλες περιοχές με αντίστοιχα προβλήματα, ενώ μια σειρά έργα που θα μπορούσαν να δώσουν λύση παραμένουν για χρόνια αναξιοποίητα (λίμνη δόξα, φιλιατρινό φράγμα , λίμνη Τάκα) ή έχουν στοιχειώσει, όπως είναι τα φράγματα Ασσωπού, Κελεφίνας κ.α.
Όποια έργα γίνουν, θα τα αναλάβουν μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, την ίδια στιγμή που οι υπηρεσίες της περιφέρειας χαρακτηρίζονται από τραγική υποστελέχωση και υποβάθμιση, με σταδιακή εκχώρηση βασικών τομέων λειτουργίας που υλοποιείται σταδιακά και μέσω των «αναπτυξιακών οργανισμών» με τους οποίους συμφωνείτε οι περισσότερες παρατάξεις και στόχο έχουν την άμεση εμπλοκή και σύμπραξη της Τ.Δ. με τους επιχειρηματικούς ομίλους, ταυτόχρονα με την παραπέρα ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.
Όμως οι επιχειρηματικοί – κατασκευαστικοί όμιλοι και εργολάβοι, λειτουργούν με κριτήρια την μεγιστοποίηση των κερδών τους και όχι την ποιότητα των έργων.
Γι αυτό βλέπουμε συχνά- πυκνά δρόμοι να ξεφτίζονται και να βυθίζονται, λιμενοβραχίονες και προβλήτες λιμανιών να σπάνε, γεφύρια να γκρεμίζονται και όλα αυτά βαφτίζονται αστοχίες. Αστοχίες που τις πληρώνουν βέβαια τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στο έργο βελτίωσης του δρόμου Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι, παρόλες τις προειδοποιήσεις των αγροτών της περιοχής και της Λαϊκής Συσπείρωσης, λόγω έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων, με λίγη βροχή την προηγούμενη βδομάδα, επλήγησαν περιουσίες των αγροτών της περιοχής. Κάτι ανάλογο με τις καταστροφές πριν έξι χρόνια χωραφιών και θερμοκηπίων για τον ίδι λόγο στο έργο του δρόμου Γαργαλιάνοι – Ρωμανός.

Για εμάς η κάλυψη των λαϊκών αναγκών μπορεί να γίνει μόνο με πραγματοποίηση έργων με κεντρικό σχέδιο το οποίο θα γίνεται με επιστημονικά κριτήρια και γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες. Με αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος και στελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας. Όχι στη λογική της ιδιωτικοποίησης, της επιχειρηματικότητας και της ανταποδοτικότητας που το μόνο που κάνουν είναι να αφαιμάζουν συνεχώς τα λαϊκά στρώματα.
Στη βάση αυτής της λογικής ως Λαϊκή Συσπείρωση, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε έργα και δράσεις που σχετίζονται με τις διευρυμένες λαϊκές ανάγκες, όπως:
-    Ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό, έργα και υποδομές προστασίας από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, άλλα φυσικά φαινόμενα και κινδύνους σε όλες τις Π.Ε. της Πελοποννήσου με προτεραιότητα τις περιοχές που έχουν πληγεί από πρόσφατες φυσικές καταστροφές. Οργανωμένες και κατάλληλα στελεχωμένες δομές πολιτικής προστασίας. Καθαρισμοί και διευθετήσεις ποταμιών και ρεμάτων με βάση ολοκληρωμένες μελέτες.
-    Νομοθετική ρύθμιση για την εκτέλεση με ταχείες διαγωνιστικές διαδικασίες όλων των επειγόντων έργων αποκαταστάσεων στις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και όχι αναθέσεις, διαπραγμάτευση με περιορισμένο αριθμό επιχειρήσεων, όπως γίνεται συνήθως ακόμη και μετά από χρόνια, που μοιράζεται έργα αποκαταστάσεων πολλών εκατομμυρίων σε λίγους, με την επίκληση του κατεπείγοντος!
-    Σχεδιασμένους ελέγχους για την αντισεισμική επάρκεια των δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων. Παρεμβάσεις και έργα αντισεισμικής θωράκισης των δημόσιων κτιρίων. Κατασκευή νέων όπου κρίνονται προβληματικά (σχολεία, δομές υγείας, κλπ). Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης γι’ αυτό το σκοπό.
-    Καταγραφή, παραπέρα έρευνα και μελέτη της σεισμικής επικινδυνότητας της Πελοποννήσου και κάθε περιοχής. Μεγιστοποίηση της αντοχής κτιρίων, με συνεχή επικαιροποίηση των αντισεισμικών κανονισμών, σύμφωνα με την επιστημονική αντισεισμική έρευνα και εξειδίκευση ανά περιοχή.
-    Ανακούφιση των αστικών κέντρων, με εξεύρεση και απόκτηση νέων ελεύθερων χώρων, ιδιαίτερα στα κέντρα των μεγάλων πόλεων, παρεμβάσεις σε δρόμους και πολεοδομικού χαρακτήρα μέτρα. Δραστική μείωση συντελεστών δόμησης, ιδίως σε επιβαρημένες οικιστικά περιοχές.
-    Συγκοινωνιακό και κυκλοφοριακό σχεδιασμό και ρυθμίσεις για αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών. Εδικό σχέδιο για την πρόσβαση από και προς τα Νοσοκομεία και άλλους φορείς (ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική, Περιφέρεια, Δήμος). Συγκρότηση και υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων άμεσης αντίδρασης, γρήγορης εκκένωσης, συγκέντρωσης, διαφυγής, σε περίπτωση σεισμού, βιομηχανικών ατυχημάτων μεγάλης έκτασης κλπ.
-    Στελέχωση των Τεχνικών και άλλων Υπηρεσιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου με μόνιμο επιστημονικό και άλλο προσωπικό. Εξασφάλιση του αναγκαίου και σύγχρονου εξοπλισμού, μέσων (υπηρεσιακά μηχανήματα, αυτοκίνητα, κατάλληλα ηλεκτρονικά μέσα).
-    Η Περιφέρεια πρέπει να είναι σε θέση να παρεμβαίνει άμεσα και με ίδια μέσα, προκειμένου να αντιμετωπίζει τις συνέπειες  καταστροφικών φυσικών φαινομένων (πλημμύρες, κ.α.), να αποκαθιστά την ασφάλεια στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και την ομαλή λειτουργία πλημμυρισμένων ρεμάτων.
-    Επίσης διεκδικούμε πολιτικές και μέτρα προστασίας των δασών, των υδάτων, του αέρα και του εδάφους από κάθε ρύπανση, ορθολογική χρήση τους για τις ανάγκες του λαού και της λαϊκής οικονομίας και όχι βορά στα χέρια των επιχειρηματιών.
-    Αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού, με την κατασκευή νέων φραγμάτων καθώς και αποπεράτωση όλων αυτών που επί δεκαετίες είναι «υπό κατασκευή» (Ασωπός, Κελεφίνας, Φιλιατρών, Λίμνη Δόξα, Λίμνη Τάκα κλπ), των πηγών (Ανάβαλος, Λέρνη κλπ), κατασκευή και συντήρηση δικτύων ύδρευσης άρδευσης, αποχέτευσης ομβρίων και λυμάτων, βιολογικών καθαρισμών, για την επαρχιακή και αγροτική οδοποιία, ηλεκτροφωτισμού με αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας,  χωρίς ανταπόδοση, ΣΔΙΤ και εμπλοκή επιχειρηματικών ομίλων.
-    Κατασκευή σύγχρονων και αποκλειστικά δημόσιων δομών υγείας, πρόνοιας, παιδείας, που θα παρέχουν τις υπηρεσίες σε όλους δωρεάν. Το ίδιο για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τον τουρισμό.
-    Ολοκληρωμένο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων, με επίκεντρο την ανακύκλωση στην πηγή, την απαγόρευση της καύσης, με σεβασμό στο περιβάλλον και χωρίς επιβάρυνση του λαού, χωρίς ΣΔΙΤ και ιδιωτικοποιήσεις.

    Τέτοια έργα και δράσεις, για την Λαϊκή Συσπείρωση θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της Περιφέρειας υπέρ του λαού όμως μια τέτοια προοπτική  μπορεί να υπάρξει μέσα σε ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο προτεραιοτήτων και ιεραρχήσεων, όπου αποκλειστικό κριτήριο θα είναι η κάλυψη των διευρυνόμενων λαϊκών και κοινωνικών αναγκών.  Σε μια τέτοια κατεύθυνση πρέπει να καταρτίζονται τα προγράμματα Τεχνικών έργων, οι προϋπολογισμοί και η διάθεση των πόρων ΠΔΕ, που πρέπει να αυξηθεί σημαντικά, καθώς και η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και του ταμείου ανάκαμψης σε αυτή τη κατεύθυνση.     

    Για τους παραπάνω λόγους καταψηφίζουμε το Τεχνικό σας πρόγραμμα.