Ναύπλιο:Εγκαίνια στο ανακαινισμένο φρούριο Μπούρτζι (φωτο)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ναύπλιο:Εγκαίνια στο ανακαινισμένο φρούριο Μπούρτζι (φωτο)

Οκτώβριος 27, 2023 - 18:27

φωτογραφία Eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα το απόγευμα τα εγκαίνια στο ανακαινισμένο φρούριο Μπούρτζι, στο Ναύπλιο, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.
Παρόντες στα εγκαίνια ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΠΟ Γιώργος Διδασκάλου, ο βουλευτής Αργολίδας της ΝΔ Γιάννης Ανδριανός, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Ορφανός, ο απερχόμενος δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, ο πρόεδρος του ΠεΣυ Πελοποννήσου και νεοεκλεγείς δήμαρχος Άργους – Μυκηνών Γιάννης Μαλτέζος, ο δήμαρχος Επιδαύρου Τάσος Χρόνης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Βασίλης Σιδέρης και Τάσος Γανώσης,ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αργολίδας Φώτης Δαμούλος, δημοτικοί σύμβουλοι κ.α.

Το Μπούρτζι, ανακαινίστηκε και από τις 5 Αυγούστου 2023, άνοιξε ως επισκέψιμο μνημείο πολιτισμού και αναψυχής στο κοινό.

Έγινε μεγάλη συντήρηση και αποκατάσταση όλων των τμημάτων του Φρουρίου, επισκευή και ανακατασκευή, εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και ανακαίνιση σε όλες τις υποδομές των δικτύων.

Υπάρχει, εκθεσιακός χώρος, πωλητήριο, εστιατόριο και αναψυκτήριο. Στο Φρούριο, εγκαταστάθηκαν διάφορες άλλες υποδομές, ενώ υπήρξε μέριμνα και για την άνετη πρόσβαση των ΑμεΑ. Τέλος, διατηρήθηκε, ως χώρος προβολής, συγκεκριμένο σημείο που παραπέμπει σε δωμάτιο ξενοδοχείου.

Αξίζει να τονιστεί, ότι το Μπούρτζι, επί Ενετών λεγόταν Καστέλι. Αποτελεί τοπόσημο για το Ναύπλιο, την Αργολίδα και όλη την Πελοπόννησο. Έχει μεγάλη ιστορία, αφού σ’ αυτό, καταγράφηκαν ουκ ολίγα στρατιωτικά και πολιτικά γεγονότα (πρώτη φυλακή του Θ. Κολοκοτρώνη), ανά τους αιώνες. Έχει αναγεννησιακή αρχιτεκτονική. Η κατασκευή, ξεκίνησε το 1473 (Ενετοί). Είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος και φυσικά, διατηρητέο κτίσμα. Αναπαλαιώθηκε το 1930 και λειτούργησε και ως ξενοδοχείο, μέχρι και την έλευση της Στρατιωτικής Δικτατορίας (1967).

Τα εγκαίνια πραγματοποιεί το Υπουργείο Πολιτισμού, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας και η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου.

https://www.ertnews.gr/