Το ΠεΣυ Πελοποννήσου για τον σπουδαίο αρχαιολόγο και άνθρωπο Πέτρο Θέμελη

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Το ΠεΣυ Πελοποννήσου για τον σπουδαίο αρχαιολόγο και άνθρωπο Πέτρο Θέμελη

Νοέμβριος 01, 2023 - 17:20

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του σπουδαίου αρχαιολόγου Πέτρου θέμελη, ο οποίος πριν από λίγες μέρες έφυγε από τη ζωή.
Ως μικρό μνημόσυνο στη μνήμη και στην προσφορά του, οι επικεφαλής των παρατάξεων και οι περιφερειακοί σύμβουλοι, αναφέρθηκαν στην προσωπικότητα και στο έργο του. Ο κ. Παναγιώτης Νίκας είπε:

«Το πρωί ήμουν στη Αγία Ειρήνη στην Αθήνα, στην εξόδιο ακολουθία, ήταν και σύμβουλοι απο΄εδώ, και είχα την τιμη να εκφωνήσω και επικήδειο. Ο Πέτρος ο Θέμελης, που είχα την  τιμή το 2012 να τον ανακηρήξω με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ να τον ανακυρήξω, ως δήμαρχος, επίτιμο δημότη, είχε έρθει σε έναν αρχαιολογικό ερειπιώνα. Με την εργατικότητα, την επιμονή, το όραμα και την έμπνευση μετέβαλε αυτόν τον ερειπιώνα σε έναν ζωντανό χώρο, που λειτουργεί και στο σήμερα, με μια διασύνδεση του χθες και του σήμερα. Τα χρήματα του κράτους είναι πάντα λίγα, ιδιαίτερα για τις ανασκαφές. Με τη φερεγγυότητα και τη απλότητα και λιτότητα της ζωής του ενέπνευσε πολλούς ανθρώπους να δώσουν χρήματα και να βοηθήσουν να γίνει αυτό το σπουδαίο αρχαιολογικό πάρκο. Ήταν ένας ευεργέτης, που νοιαζόταν για το παρελθόν, αλλά το έβλεπε ως΄δύναμη για το μέλλον της πατρίδας μας. Αγαπήθηκε από πολλούς ανθρώπους, είχε πολλούς φίλους, ήταν κοινωνικός άνθρωπος, του Άρεσε να ξεναγεί ο ίδιος, ζούσε σε ένα καμαράκι δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο και δεν ήταν μόνο ένας μεγάλος αρχαιολόγος, αλλά και ένας σπουδαίος άνθρωπος, πολυγραφότατος, ένα πραγματικά προοδευτικός άνθρωπος με την ουσία του επιθετικού αυτού προσδιορισμού».

Νομίζω ότι αυτοί που θα έχουν στο μέλλον την ευθύνη, πρέπει να ολοκληρώσουν το όραμά του, μαζί με το υπουργείο Πολιτισμού. Εμείς είχαμε δώσε 300.000 ευρώ για το έργο του, όμως, από το υπουργείο Πολιτισμού προκρίθηκε τα χρήματα αυτά να δοθούν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσήνης.

Ο κ. Πέτρος Τατούλης, επικεφαλής της παράταξης «Νέα Πελοπόννησος» πρότεινε να πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση του Σώματος στη μνήμη του και είπε: «Ήταν σπουδαίος άνθρωπος, ο οποίος ανάλωσε όλη του τη ζωή στην επιστήμη και στην έρευνα. Το έργο του δεν είναι έργο μεμονωμένο, δεν αναφέρεται σε δύο - τρεις τόπους, αλλά σε όλη την επικράτεια. Είχε γυρίσει όλη του την Ελλάδα, προσφέροντας ιδέες και γνώσεις. Είχε πάντοτε την πεποίθηση ότι η εκπαίδευση των νεοελλήνων θα πρέπει να εστιάζεται στην αρχαία ελληνική γραμματεία. Είχα την τύχη να τον έχω ΄βασικό επιστημονικό συνεργάτη όταν είχα αναλάβει υπουργός ΠΟλιτισμού. Είχε φύγει από την τυπολατρία, στην ανάγνωση αλλά και στη χρήση των μνημείων. Ήταν ένας άνθρωπος με τον οποίον είχαμε κοινωνικές σχέσεις,είχα αυτή την τύχη. Η απώλειά του είναι σημαντική. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου επί των δικών μας ημερών χρηματοδότησε με 2,1 εκατ. ευρώ το έργο του. Τιμώντας τη μνήμη του, θα ήθελα να πω ότι για την περιφέρειά μας, για να τιμήσουμε αυτόν τον άνθρωπο, αλλά και στο πρόσωπό του όλους τους ανασκαφείς, να κάνουμε ένα ειδικό συμβούλιο στη μνήμη του».

Ο κ. Θ. Πετράκος είπε: «Αποχαιρετούμε κι εμείς με οδύνη τον Πέτρο Θέμελη, και τον ευχαριστούμε. όχι μόνο για το έργο του, αλλά συνολικά για την αντίληψή του, γιατί επέβαλε ουσιαστικά στην επιστημονική κοινότητα τη σωστή, κατά τη γνώμη μας, άποψή του, για ανοικτούς αρχαιολογικούς χώρους. Είχε ανοικτό μυαλό. Συμφωνούμε με το ψήφισμα, αλλά θα θέλαμε να συμπληρωθεί ότι από όποιο μετερίζι ο καθένας, αλλά και ως ΠεΣυ, τα δώδεκα σημεία, που ήταν η πολιτική του διαθήκη, πριν από ενάμιση χρόνο, όταν είχαμε θέσει το θέμα να γίνει ειδική συνεδρίαση και να τιμηθεί εν ζωή, αλλά δεν τα καταφέραμε, αλλά τώρα να δεσμευθούμε όλα αυτά τα σημεία να γίνουν πράξη. Προτείνω και συμβολικά, 30 Δεκέμβρη, να κάνουμε ειδική συνεδρίαση, τελειώνοντας τη θητεία μας, και να δεσμευθούμε ότι εμείς, αυτά τα οποία ζητούσε για την Αρχαία Μεσσήνη και για τον παγκόσμιο πολιτισμό, θα τα κάνουμε πράξη».

Ο κ. Γόντικας τοποθετήθηκε ως εξής: «Είναι αναμφίβολα σπουδαίο το έργο του, όμως μετά θάνατον οι τιμές δεν έχουν πολλή αξία. Δεν περιποιεί τιμή για τέτοιους επιστήμονες να τρέχουν στους ιδιώτες για κονδύλια για τέτοιες δραστηριότητες. Δεν μας περιποιεί τιμή το υπόμνημα που κατέθεσε πριν από ενάμιση χρόνο, που ζητούσε φωτισμό και πρόσβαση τους αρχαιολογικούς χώρους».