Τα εγκαίνια του μεγάλου έργου διαχείρισης απορριμμάτων παρουσία Μητσοτάκη στην Αρκαδία (pics,vid)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Τα εγκαίνια του μεγάλου έργου διαχείρισης απορριμμάτων παρουσία Μητσοτάκη στην Αρκαδία (pics,vid)

Νοέμβριος 08, 2023 - 17:50

φωτογραφία Eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Τα εγκαίνια του έργου της Ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου στην μονάδα διαχείρισης στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε διαμορφωμένο χώρο εντός της μονάδας, έγινε η ειδική εκδήλωση - παρουσίαση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), στην οποία παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων υπουργοί, βουλευτές, αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι της περιφέρειας, εκπρόσωποι φορέων και Συλλόγων, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και μέλη του ΦΟΔΣΑ.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της εταιρίας ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κ. Περιστέρης Γιώργος ο οποίος στον χαιρετισμό του αφού ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την παρουσία του, αλλά και την περιφέρεια, μίλησε για την αρχή και την ολοκλήρωση του έργου αναφέροντας ότι παραδίδει μία επένδυση που είναι η πιο σύγχρονη ολοκληρωμένη διαχείριση που υπάρχει.

Έπειτα τον λόγο έλαβε ο κ. Γεώργιος Αγραφιώτης, αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ και υπογράμμισε ότι δεν έγινε μόνο το καλό, αλλά το καλύτερο που μπορούσε, αφού η μονάδα καταρρίπτει κάθε μήνα κάθε ρεκόρ απόδοσης, όπως μικρότερο υπόλειμμα, μεγαλύτερη ανακύκλωση, περισσότερη πράσινη ενέργεια.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Νίκας Παναγιώτης στην ομιλία του αναφέρθηκε στην σημαντική αυτή μέρα, αφού η Πελοπόννησος έκανε το μεγάλοι βήμα με την λειτουργία τριών μονάδων στην Παλαόχουνη, την Σκάλα, την Καλλιρρόη και των δύο σταθμών μεταφόρτωσης στο Άργος και το Σπαθοβούνι.

Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους συνεργάτες του στην περιφέρεια, τον δήμαρχο Τρίπολης Κ. Τζιούμη, τους εκπροσώπους της εταιρίας, αναγνωρίζοντας όπως τόνισε και τις προσπάθειες της προηγούμενης περιφερειακής αρχής του κ. Τατούλη.

Θέλω ειλικρινά να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό για το ενδιαφέρον του για το έργο

«Σε μερικούς μήνες οι μονάδες και η διαχείριση θα παραδοθούν στον ΦΟΔΣΑ»

Ο Πρωθυπουργός στην συνέχεια ανέβηκε στον βήμα και ανέφερε:

«Η διαχείριση των απορριμμάτων μετατρέπει ένα διαχρονικό πρόβλημα σε προωθητικό μοχλό για το παρόν και το μέλλον των κατοίκων και των επισκεπτών της περιφέρειας. Αυτή η μονάδα που τυπικά εγκαινιάζεται, ήδη ανακουφίζει τους φορολογούμενους από βάρη εκατομμυρίων ευρώ που συνεπάγονταν τα υπέρογκα πρόστιμα της ΕΕ και θα προσφέρει φθηνή ενέργεια για δευτερογενές καύσιμο. Θα αναβαθμιστεί επίσης η οικονομική ζωή με πολλές νέες θέσεις εργασίας».

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε θερμά συγχαρητήρια στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα καθώς, όπως είπε, επισφράγισε την θητεία του με την επίλυση αυτού του ζητήματος που ταλάνιζε την περιοχή και παρά τα εμπόδια, κατάφερε να το φέρει εις πέρας.

Ταυτόχρονα ο Πρωθυπουργός δήλωσε βέβαιος ότι ο νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός θα συνεχίσει το έργο αυτό υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει κοντά του όλους τους δημάρχους χωρίς κομματικά χρώματα.

«Να δούμε το συνολικό καλό και να αφήσουμε στην άκρη τις αντιδράσεις. Ο καθαρός αέρας δεν γνωρίζει παρατάξεις όπως και η φθηνή ενέργεια», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπογράμμισε ότι θα είναι σημαντικό το οικονομικό όφελος με 800 θέσεις στην διάρκεια της κατασκευής και πάνω από 200 για την λειτουργία των μονάδων ενώ έκανε ειδική μνεία στην ενεργειακή εξοικονόμηση, καθώς το έργο αυτό θα τροφοδοτεί με πράσινη ενέργεια έναν χώρο που ισοδυναμεί με 6.000 νοικοκυριά.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε ακόμα για μια σημαντική επένδυση για το μέλλον της περιφέρειας αλλά και της χώρας και συνδέεται με την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και του τουρισμού.

Είναι μια ακόμα όψη αυτού του πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού που αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης. Αξιοποιήθηκαν ευρωπαϊκοί πόροι 65 εκατ. ευρώ και θα διατεθούν 600 εκατομμύρια για την διαχείριση των αποβλήτων σε όλη τη χώρα. Το συγκεκριμένο έργο δικαιώνει και την επιλογή μας για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Και κατέληξε: «Στην Αρκαδία θα λειτουργούν όλες οι μονάδες και δυο σταθμοί μεταφόρτωσης στην Κορινθία και τη Νέα Κίο και στη Μεσσηνία και την Λακωνία εντός του 2024. Έως το 2030, στόχος είναι τα απορρίμματα που θάβουμε να έχουν πέσει στο 10%.

«Μέσα στο 2024 θα έχουν ξεκινήσει άλλες 10 μονάδες. Ξεπεράσαμε στερεότυπα του παρελθόντος όχι για την ανακύκλωση αλλά για την δευτερογενή επεξεργασία των απορριμμάτων. Είναι στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας αυτές οι μονάδες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Θα εφαρμοστεί και στην Ελλάδα η αρχή «πληρώνω ό,τι πετάω» γιατί εκτός από κίνητρα χρειαζόμαστε και αντικίνητρα.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο κ. Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στους χώρους της μονάδας.

(φωτογραφίες Eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος)

Ακολουθεί βίντεο

ArcadiaPortal.gr Eγκαίνια του μεγάλου έργου διαχείρισης απορριμμάτων παρουσία Μητσοτάκη