ΝΔ, ΠαΣοΚ, ΣΥΡΙΖΑ: Και ξαφνικά οι ευρωεκλογές έχουν σημασία

Time to read
less than
1 minute
Read so far

ΝΔ, ΠαΣοΚ, ΣΥΡΙΖΑ: Και ξαφνικά οι ευρωεκλογές έχουν σημασία

Νοέμβριος 21, 2023 - 12:30

Θυμάστε που, στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, οι ευρωεκλογές δεν είχαν καμία, μα καμία σημασία για τη βάση των πολιτικών κομμάτων, για τους πολίτες και τους απλούς ψηφοφόρους;
Ακόμα και για τους αρχηγούς των κομμάτων.

(Τι μας λες τώρα, θα πείτε. Με τέτοια κρίση, πολέμους, ακρίβεια και ανεργία η αποχή ζει και βασιλεύει στις εκλογές στη χώρα μας. Οι ευρωεκλογές μάς μάραναν;)

Οι ευρωεκλογές δεν είχαν και τόση σημασία, λοιπόν, όχι μόνον επειδή δεν ξέραμε τι ακριβώς σημαίνει «Ευρώπη» -για πολλές πτυχές του βίου μας εξακολουθούμε να μην ξέρουμε...

Όταν τα κόμματα έπαιρναν ισχυρά ποσοστά στις βουλευτικές εκλογές, δεν είχαν ανάγκη ούτε τις αυτοδιοικητικές (πλην όμως ήθελαν καλά αποτελέσματα σε πολύ μεγάλους δήμους) ούτε τις ευρωεκλογές.

Ύστερα από δεκατρία χρόνια οικονομικής κρίσης, ύστερα από την «πρώτη φορά αριστερά» που έφερε πρωτόγνωρη συσπείρωση στο λαϊκό δεξιό -φιλελεύθερο - νεοφιλελεύθερο και μιντιακό μπλοκ, ύστερα από τη ραγδαία πτώση των ποσοστών του ΠαΣοΚ και την αλλαγή πολιτική στέγης που είχε γίνει για πολλά χρόνια το αγαπημένο «χόμπι» πολλών βουλευτών οι οποίοι άφηναν στην άκρη τα... προσωπικά τους συμφέροντα για να υπηρετήσουν την πατρίδα ως υπουργοί (εντάξει, προφανώς το ανάποδο συνέβαινε, αλλά δεν τα λέμε αυτά!), το πολιτικό σκηνικό (αυτό το σκηνικό που θυμίζει ενίοτε σχολική παράσταση και κάποτε κακή επιθεώρηση) έχει αλλάξει.

Τα τρία μεγάλα κόμματα έχουν βάλει θέσει, ανάλογα με τις δυνάμεις τους, ψηλά για τις ευρωεκλογές, για δικούς του λόγους το καθένα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής χθες είπε ότι «το 41% δεν ισοδυναμεί με λευκή επιταγή αλλά με αυξημένη ευθύνη. Δεν είναι άλλοθι για λάθη αλλά ευθύνη για αποτέλεσμα. Το πολιτικό κοντέρ μηδενίστηκε στις εκλογές και ο λόγος μας πρέπει να είναι σαφής και μετρημένος», ενώ τόνισε ότι οι ευρωεκλογές θα είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα για τη ΝΔ και έθεσε το κόμμα σε εγρήγορση. Μετά, αφού αναφέρθηκε στην πρόοδο που η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχει στην οικονομία, μίλησε για τους πολιτικούς του αντιπάλους.

«Στο ΣΥΡΙΖΑ μαλώνουν εάν ο αρχηγός τους είναι ο Τραμπ ή ο Μπέπε Γκρίλο, και παίζουν "μαξιλαροπόλεμο", κρύβοντας ότι το μαξιλάρι αυτό ήταν το ενέχυρο των δανειστών για την αναξιοπιστία του κ. Τσίπρα. Το ΠαΣοΚ έχει μηδενιστικό λόγο προσδοκώντας να πάρει τη δεύτερη θέση, αγνοώντας ότι η αρνητική πολιτική που μιμούνται δεν είναι ώριμο φρούτο αλλά σάπιο φρούτο, με ξεπερασμένα συνθήματα», είπε, και κάλεσε τα στελέχη της ΝΔ να μην ασχολούνται με το τι γίνεται στην άλλη όχθη. «Τα καθήκοντά μας αποκτούν άλλες διαστάσεις, έχουμε την αναμέτρηση των ευρωεκλογών που θα είναι μια πολιτική αναμέτρηση».

Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ βρίσκεται σε μια πρωτόγνωρη εσωκομματική δίνη. Η Αχτσιόγλου και η ομάδα της βρίσκεται με το ένα πόδι έξω από το κόμμα, ενώ ο Τσακαλώτος χθες βράδυ υποστήριζε ότι μπορεί να δημιουργηθεί μια Κοινοβουλευτική Ομάδα με δέκα βουλευτές που αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και θα μείνουν στη Βουλή. Πάντως, ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε πριν από λίγες μέρες ότι ο πήχυς στις ευρωεκλογές είναι το 17% - 18%, το ποσοστό, πάνω - κάτω, που έλαβε το κόμμα στις βουλευτικές εκλογές.

Μόνο που από τις βουλευτικές εκλογές ως σήμερα, έχουν γίνει πολλά.

Σε τρεις δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, το ΠαΣοΚ - Κίνημα Αλλαγής έχει αυξήσει τα ποσοστά του, και έχει βρεθεί δεύτερο κόμμα, πίσω από τη Νέα Δημοκρατία.

Έτσι, ο Νικος Ανδρουλάκης ζητεί εγρήγορση από τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος, καθώς η άνοδος των ποσοστών τού έδωσε αισιοδοξία.

«Το ΠαΣοΚ για το οποίο αγωνίζομαι, το ΠαΣοΚ όλων μας, δεν έχει στόχο απλά να προσπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Εχει στόχο να κερδίσει τη Νέα Δημοκρατία», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Αυτή είναι η στρατηγική στη Χαριλάου Τρικούπη, μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Επιτροπής.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλει τρία πράγματα: Πρώτον, να μείνουν τα στελέχη του Κινήματος έξω από τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ, δεύτερον, να διευρυνθεί το Κίνημα με όρους και προϋποθέσεις (δηλαδή με πρόσωπα που δεν έχουν λοιδορήσει το ΠαΣοΚ), και, τρίτον, να απαντά το ΠαΣοΚ στη Νέα Δημοκρατία με ενδυνάμωση των κοινωνικών αντιδράσεων και με καλά τεκμηριωμένες αντιπροτάσεις στην κυβερνητική πολιτική.

Πριν από έναν μήνα, μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ - Κινήματος Αλλαγής δήλωνε ότι ο στόχος για το Κίνημα είναι οι ευρωεκλογές και μετά οι εθνικές εκλογές.

Ωραία όλα αυτά, για τα κόμματα, δηλαδή για όλους όσοι ασχολούνται με τα κόμματα και τις φιλοδοξίες των αρχηγών και των στελεχών τους.

Ας πούμε μόνο τούτο: Η Ελλάδα πρόσφατα παραπέμφθηκε (για άλλη μία φορά) στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή τα νοσοκομεία μας δεν πληρώνουν τα χρέη στους προμηθευτές τους σε εύλογο χρόνο, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις αυτές να παρουσιάζουν ζημιές, επειδή δεν έχουμε επικαιροποιημένους χάρτες διαχείρισης πλημμυρών (τα είδαμε και στην πράξη αυτά, δυστυχώς, και αντιληφθήκαμε ως πολίτες για ακόμα μία φορά τι... δεν σημαίνει να ζεις στην Ευρώπη) και επειδή μια χωματερή στη Ζάκυνθο εδώ και καμιά εικοσαριά χρόνια, μέσα σε περιοχή NATURA 2000, δεν έχει κλείσει.

Οι πολίτες της χώρας μας βλέπουν τις κυβερνήσεις να εναρμονίζουν ταχύτατα την εθνική πολιτική με τις ευρωπαϊκές οδηγίες όταν υπάρχει ρευστό για τα ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά να καθυστερούν ακόμα και είκοσι χρόνια για να κλείσει μια χωματερή σε ένα νησί... ναυαρχίδα του τουρισμού.

Ή να επικαιροποιήσουν τους χάρτες κινδύνου.

'Η να κάνουν κάτι, τέλος πάντων, εντός χρονοδιαγράμματος, ώστε να μην τρώμε απανωτά πρόστιμα από την ΕΕ.

Προς το παρόν, όχι η Ευρώπη, αλλά οι Ευρωεκλογές έχουν σημασία για τους πολιτικούς αρχηγούς και τα κόμματα.

Για τους πολίτες που πληρώνουν 170 ευρώ τα 17 λίτρα λάδι, δεν έχει τίποτα, θεωρώ, από όλα αυτά κάποια σημασία.

«Αχ, Ευρώπη, εσύ μας μάρανες...»

 

Γαλανιάδη Εύα