Η Σοφία Ζαχαράκη για τους βασικούς πυλώνες του σχεδίου δράσης για το Δημογραφικό

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Η Σοφία Ζαχαράκη για τους βασικούς πυλώνες του σχεδίου δράσης για το Δημογραφικό

Νοέμβριος 30, 2023 - 15:30

Τους βασικούς πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου για το δημογραφικό παρουσίασε η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη στην Ευρωπαία Επίτροπο Dubravka Šuica.

Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών (EPSCO) που διεξήχθη στις Βρυξέλλες στις 27 και 28 Νοεμβρίου.

Στην ατζέντα του Συμβουλίου περιλαμβάνονταν θεματικές γύρω από την αναπηρία, την ισότητα, τις ευρωπαϊκές δημογραφικές στατιστικές και τις κοινωνικές επενδύσεις. Στην παρέμβασή της κατά τη συζήτηση της πρότασης οδηγίας για την ευρωπαϊκή κάρτα αναπηρίας και στάθμευσης, η κυρία Ζαχαράκη τόνισε την ιδιαίτερα επιτυχημένη υλοποίηση της εθνικής κάρτας αναπηρίας στην Ελλάδα.

«Η συνέχιση των δράσεων μας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο αποτελεί αναμφίβολα ζήτημα σεβασμού των ατόμων με αναπηρίες. Θα προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε τα υπάρχοντα εμπόδια, ιδιαίτερα όσον αφορά την κινητικότητα και την αναγνώριση των δικαιωμάτων, όλων των δικαιωμάτων ισότιμης συμμετοχής σε κάθε κράτος μέλος» ανέφερε χαρακτηριστικά η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Μιλώντας για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας η κυρία Ζαχαράκη επισήμανε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας για την εφαρμογή και του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης κατά του Ρατσισμού.

«Οι κοινές μας αξίες για την ισότητα και την καταπολέμηση των διακρίσεων πρέπει να αποδεικνύονται εμπράκτως στην καθημερινή ζωή των ευρωπαίων πολιτών» σημείωσε η κυρία Ζαχαράκη.

Σχετικά με τις κοινωνικές επενδύσεις η Υπουργός επισήμανε τον καίριο ρόλο τους στην ενίσχυση των τοπικών οικονομιών και την απασχόληση ευαίσθητων ομάδων, με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη.

Παράλληλα με τις Εργασίες του Συμβουλίου, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας συναντήθηκε με την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Δημοκρατία και Δημογραφία, Dubravka Šuica. Κατά την διάρκεια της συνάντησης, η Υπουργός παρουσίασε στην Επίτροπο τους βασικούς πυλώνες του επερχόμενου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Δημογραφικό, ανοίγοντας μία νέα σελίδα συνεργασίας Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την συντονισμένη αντιμετώπιση του μείζονος αυτού ζητήματος.

Σε συνάντηση που είχε με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων του Βελγίου, κ. Franck Vanderbroucke, συζήτησαν για τις προτεραιότητες της επερχόμενης βελγικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας.

Περαιτέρω, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με την Αναπληρώτρια Πρωθυπουργό και Υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων και Απασχόλησης της Ολλανδίας, κα. Karrien Van Gennip, τον Υπουργό Κοινωνικής Δικαιοσύνης, Αλληλεγγύης, Οικογένειας και Παιδιού της Μάλτας κ. Michael Falzon, τον Υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Πρόνοιας και Προστασίας Καταναλωτών, κ. Johannes Rauch, την Υπουργό Ισότητας Φύλων, Διαφορετικότητας και Ίσων Ευκαιριών της Γαλλίας κα. Berangere Couillard, καθώς και με την Υπουργό Ηλικιωμένων και Κοινωνικής Ασφάλισης της Σουηδίας κα. Anna Tenje.

Στο επίκεντρο όλων βρέθηκε η ανταλλαγή καλών πρακτικών για την επίλυση του δημογραφικού ζητήματος, καθώς και η αντιμετώπιση της βίας σε βάρος των γυναικών, τα μέτρα στήριξης για τα άτομα με αναπηρία, η προστασία του παιδιού, με έμφαση στην ψυχική υγεία των εφήβων και στη βία των ανηλίκων.