Επικουρικό προσωπικό: «Παγωμάρα» και αντιδράσεις από την εξάμηνη παράταση των συμβάσεων

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Επικουρικό προσωπικό: «Παγωμάρα» και αντιδράσεις από την εξάμηνη παράταση των συμβάσεων

Δεκέμβριος 04, 2023 - 12:50

Για έξι μήνες και όχι για έναν χρόνο (όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση, και, σύμφωνα με πληροφορίες στον Τύπο προσωπικά ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε συνάντηση με εκπροσώπους των γιατρών), θα παραταθούν οι συμβάσεις για το επικουρικό προσωπικό των νοσοκομείων. Με ρύθμιση του υπουργείου Υγείας που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, οι συμβάσεις για το επικουρικό προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων αλλά και του ΕΟΠΥΥ και του ΕΟΦ, παρατείνονται για έξι μήνες ακόμη έως 30.6.2024.

Στα δημόσια νοσοκομεία υπηρετούν περίπου 10.000 εργαζόμενοι με συμβάσεις επικουρικού προσωπικού οι οποίες ανανεώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Μάλιστα υπάρχουν εργαζόμενοι και γιατροί στα νοσοκομεία που είναι επικουρικοί ακόμη και 5 χρόνια, χωρίς να γνωρίζουν εάν κάποια στιγμή θα μονιμοποιηθούν.

Παρά το γεγονός ότι εξαγγέλλονται προσλήψεις στην Υγεία, προσλήψεις δεν γίνονται. Υπάρχει, για παράδειγμα, προκήρυξη για προσλήψεις 4.000 ατόμων πάνω από 3 χρόνια και δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη. Αντίστοιχα και με τους γιατρούς, καθώς ακόμη αναμένονται στα νοσοκομεία οι περίπου 855 γιατροί που είχαν προαναγγελθεί εδώ και πάνω από έναν χρόνο από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Στο άκουσμα της είδησης για την μόλις εξάμηνη παράταση των συμβάσεών τους, οι εργαζόμενοι αντιδρούν. Σε πολλά fora με χιλιάδες μέλη στα κοινωνικά δίκτυα, οι επικουρικοί εργαζόμενοι εκφράζουν τους φόβους τους και την απογοήτευσή τους από τις κυβερνητικές αποφάσεις, ενώ υπενθυμίζουν τις εξαγγελίες του πρώην υπουργού Βασίλη Κικίλια, αλλά και τα χειροκροτήματα στα μπαλκόνια της κυρίας Μαρέβας Μητσοτάκη το καιρό της πανδημίας. Χαρακτηριστικά, αναφέρουν:

''Θυμάστε τότε στις αρχές της πανδημίας που με προτροπή της Κας Μαρέβα βγαίνανε και μας χειροκροτούσαν στα μπαλκόνια. Τότε που όλοι έμεναν στο σπίτι και φοβόταν, όχι χειραψία ούτε βλέμμα να ανταλλάξουν μήπως και πεθάνουν. Θυμάται κάποιος τις εκκλήσεις του Κικίλια το 2020;«Κάνουμε έκκληση σε γιατρούς νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό να υποβάλλουν αίτησης και θα προσληφθούν με 2ετείς συμβάσεις και μετά να παραμείνουν στο σύστημα υγείας», τόνισε ο υπουργός Υγείας. Θυμάται κάποιος τα λόγια του Πρωθυπουργού το Νοέμβριο του 2020; «Κάναμε πολλές μαζικές προσλήψεις. Πρόθεσή μου είναι όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να μονιμοποιηθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας». Θυμάται κάποιος τις εξαγγελίες του Πλεύρη για τις 4.000 προσλήψεις υγειονομικών; Αφού λοιπόν δουλέψαμε όλα αυτά τα χρόνια με συμβάσεις που φοβόμασταν μήπως λήξουν (λες και είμαστε γάλα) ανανεώνονταν την τελευταία στιγμή και πάντα είχαμε το άγχος της αναμονής για την επόμενη ημερομηνία λήξης....  Ο καιρός λοιπόν έφτασε και η πρόταση της κυβέρνησης είναι για 6μηνη ανανέωση των συμβάσεων. Ας ετοιμάζεται η Κα Μαρέβα να μας χειροκροτήσει ξανά, αλλά αυτή την φορά φεύγοντας από το σύστημα υγείας. Όπως τα χειροκροτήματα που λαμβάνει μια θεατρική παράσταση όταν τελειώνει. Η διαφορά μας όμως είναι πως σε αυτή την παράσταση κάποιοι συνάδελφοι δεν γύρισαν σπίτι τους. Είτε νόσησαν είτε έχασαν τη ζωή τους σε κάποιο τροχαίο επιστρέφοντας από τη δουλειά τους, εξαιτίας της κούρασης και της εξάντλησης από την εργασία με τις στολές Tyvek.  Δυστυχώς δεν είμαστε γιατροί και δεν πουλάμε στα κανάλια όπως έκαναν οι τηλεαστερες και μετέπειτα υποψήφιοι με κόμματα γιατροί. Πρέπει να αντιδράσουμε δυναμικά και η ΕΝΕ επιτέλους να πράξει τα δέοντα για τους Νοσηλευτές''.

Πάνω από 15.000 γιατροί, νοσηλευτές, εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ,αντιδρούν έντονα στα όσα σχεδιάζει η κυβέρνηση. Παραθέτουμε και το link της διαβούλευσης του νοσμοσχεδίου (δείτε ΕΔΩ), όπου η συντριπτική πλειονότητα των σχολίων είναι αρνητική. Η Υγεία είναι υποστελεχωμένη, παρά τις εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις του Κ. Μητσοτάκη αλλά και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.