Χρ. Λαμπρόπουλος: Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου αυξήθηκε κατά 68%

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Χρ. Λαμπρόπουλος: Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου αυξήθηκε κατά 68%

Δεκέμβριος 07, 2023 - 17:30

Την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023 το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου συνεδρίασε σε ειδική συνεδρίαση με μοναδικό θέμα τον Προϋπολογισμό του 2024 και την έγκρισή του.

Την εισήγηση του θέματος έκανε ο κ. Χρήστος Λαμπρόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι η κατάρτισή του έγινε σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, και ότι έχει εξασφαλιστεί η έγκριση της Αποκεντρωμένης αλλά και του Παρατηρητηρίου. Ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος και είναι ύψους 329 εκατ. ευρώ, με 63 εκατ. ευρώ ταμειακό υπόλοιπο από το 2023.

Ο κ. Λαμπρόπουλος παρατήρησε ότι μέσα στην τετραετία ο προϋπολογισμός αυξήθηκε κατά περίπου 68%, και αυτό είναι αποτέλεσμα και της επιτυχίας εξασφάλισης πιστώσεων 70 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για έργα, που είτε είναι συμβασιοποιημένα είτε σε φάση δημοπράτησης, αλλά και από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Το ταμειακό υπόλοιπο παρουσιάζει μικρότερη αύξηση, κατά περίπου 12%, αποτέλεσμα της καλής εξέλιξης της πορείας των έργων. 

Πολύ καλή απορρόφηση και εκτέλεση έργων.

Δεν υπάρχει καμία απόφαση που να μην έχει τύχη έγκρισης από τις αρμόδιες αρχές, όπως το Παρατηρητήριο ή την Αποκεντρωμένη. 

Ο κ. Γιώργος Δέδες ρώτησε αν πληρώνονται έργα αυτή τη στιγμή. «Γιατί μιλήσατε για μικρά ταμειακά υπόλοιπα. 70 εκα. ευρώ σε νέα έργα του ταμείου Ανάκαμψης. Τα έχουμε ονοματίσει; Ποια είναι αυτά και σε ποιο στάδιο είναις Και θα ήθελα να απαντήσετε στο ερώτημα πόσο προσωπικό διέθετε η Περιφέρεια το 2019 και πόσους υπαλλήλους, μόνιμους, διαθέτει σήμερα».

Ο κ. Λαμπρόπουλος απάντησε ότι υπάρχει καθυστέρηση στην πληρωμή των έργων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, εδώ και μήνες, αλλά δεν επηρεάζει τους δείκτες που ανέφερα προηγουμένως. Και στο ΕΣΠΑ παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση που έχει να κάνει με την αδυναμία πολλών εργολάβων να ολοκληρώσουν τα έργα. Τα 70 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ονοματισμένα.