Στη Χάγη ο Πρωθυπουργός

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Στη Χάγη ο Πρωθυπουργός

Δεκέμβριος 08, 2023 - 15:30

Για την Χάγη αναχωρεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου στις 18:50 (ώρα Ελλάδας) θα έχει συνάντηση με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

Ο Μαρκ Ρούτε θεωρείται «φαβορί» να διαδεχτεί τον Γενς Στόλτενμπεργκ στο ΝΑΤΟ, προοπτική που «βαρύνει» με τη δέουσα κρισιμότητα τις διευρυμένες συνομιλίες που θα πραγματοποιήσουν οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών.

Ο Ολλανδός πολιτικός είναι ένα εξόχως οικείο πρόσωπο στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, έχοντας, έπειτα από 13 χρόνια στην πρωθυπουργία της Ολλανδία, την υποστήριξη μεγάλων μελών του ΝΑΤΟ όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία.

Πολλοί διπλωμάτες εκτιμούν ότι ο Ρούτε προηγείται κατά πολύ άλλων υποψηφίων στην κούρσα διαδοχής - ανάμεσά τους η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας και ο πρώην πρωθυπουργός της Λετονίας Κρισιάνις Καρίνς.

Το όνομα του διαδόχου του Στόλτενμπεργκ, του οποίου η δεκαετής θητεία παρατάθηκε δύο φορές λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αναμένεται να ανακοινωθεί πριν από τη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου στην Ουάσιγκτον.