Ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε

Ιανουάριος 12, 2024 - 09:20

Η τεχνολογία και η πληροφορική καλπάζουν,όπως πάντα, με γρήγορους ρυθμούς. Αν θα μπορούσε κάποιος να επιλέξει τα πιο αξιοσημείωτα γεγονότα του 2023 αυτά θα ήταν τα εξής:

Η εκρηκτική εμφάνιση της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI). Πιο συγκεκριμένα, η πρόσβαση του ευρύ κοινού σ’ αυτή καθώς ως κλάδος υπάρχει, αναπτύσσεται και διδάσκεται εδώ και δεκαετίες στα πανεπιστήμια. Ωστόσο, ποτέ πριν δεν υπήρχε συγκεντρωμένος τόσος μεγάλος όγκος δεδομένων ικανός να την εκπαιδεύσει. Φυσικά, τα μοντέλα εξελίχθηκαν με τα χρόνια αλλά ο καθοριστικός παράγοντας παραμένει η «πρώτη ύλη», την οποία οι πολύ μεγάλες εταιρίες πληροφορικής (γνωστές και ως «bigtech») διαθέτουν πλέον σε αφθονία. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τα δεδομένα που όλοι εμείς «πληκτρολογήσαμε» (και όχι μόνο) σε παγκόσμια κλίμακα τα τελευταία 25 χρόνια (η Googleεμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 90) θέτοντας διάφορα νέα ερωτήματα που συχνά οδηγούν σε διενέξεις. Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις, είναι η μήνυση των NewYorkTimesκατά των OpenAIκαι Microsoft στις 27 Δεκεμβρίου, με την κατηγορία της παραβίασης των πνευματικών δικαιωμάτων από τη χρήση εκατομμυρίων άρθρων της εφημερίδας για την εκπαίδευση τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης (ChatGPT).

Στον αντίποδα, η απομάκρυνση των ενεργών χρηστών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ως ενεργοί νοούνται οι χρήστες που παράγουν περιεχόμενο. Έτσι, ενώ οι περισσότεροι συνεχίζουν να παρακολουθούν τη ροή ειδήσεων ή ενημερώσεων, αποφεύγουν να «ποστάρουν». Σύμφωνα με μελέτες, οι κυριότεροι λόγοι είναι οι εξής: (α) η αυξημένη προσοχή που δίνουν οι χρήστες στο τι ανεβάζουν στα κοινωνικά μέσα και (β) η κατάχρηση των μέσων αυτών από διαφημιστικές εταιρίες και bots (ψεύτικους, δηλαδή, λογαριασμούς που δεν ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα) καθώς και η υπερβολική παραπληροφόρηση. Υπάρχει η εκτίμηση ότι το 50% των χρηστών κοινωνικών δικτύων θα εγκαταλείψει ή θα περιορίσει σημαντικά την χρήση τους την επόμενη διετία. Τέλος, εξαιρετικό ενδιαφέρον αλλά και προβληματισμό προκαλεί το ενδεχόμενο μεγάλο μέρος του περιεχομένου να παράγεται από την Τεχνητή Νοημοσύνη, στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

Με τις καλύτερες ευχές για το νέο έτος,

Δημήτρης Πανταζόπουλος