Δήμος Άργους Μυκηνών: Δεν προκύπτει από πουθενά ρύπανση του Αργολικού Κόλπου από τα απόβλητα του Βιολογικού

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Δήμος Άργους Μυκηνών: Δεν προκύπτει από πουθενά ρύπανση του Αργολικού Κόλπου από τα απόβλητα του Βιολογικού

Ιανουάριος 19, 2024 - 11:41

Μετά από ανυπόγραφο δημοσίευμα που κυκλοφόρησε εχθές (18/01/2024) σε τοπική ειδησεογραφική ιστοσελίδα συνοδευόμενο από φωτογραφίες και γίνεται αναφορά για ρύπανση του Αργολικού Κόλπου από τα απόβλητα του Βιολογικού αναφέρουμε τα εξής:

Ο Δήμαρχος Άργους – Μυκηνών, Γιάννης Μαλτέζος και ο νεοεκλεγμένος Πρόεδρος της ΔΕΥΑΑΡΜ Χάρης Σελλής, συνοδευόμενοι από υπηρεσιακά στελέχη της Δημοτικής Επιχείρησης πραγματοποίησαν αυτοψία στον χώρο των εγκαταστάσεων της Ε.Ε.Λ Άργους – Ναυπλίου και στο σημείο εκβολής του βιολογικού στη θάλασσα.

Παράλληλα, ζητήθηκε εγγράφως από τον Γενικό Διευθυντή της Επιχείρησης υπεύθυνη ενημέρωση (την οποία και παραθέτουμε παρακάτω) που τονίζει, πως δεν προκύπτει από πουθενά θαλάσσια περιβαλλοντική υποβάθμιση οποιασδήποτε μορφής, πολύ περισσότερο σαν αυτή που φαίνεται στις φωτογραφίες του εν λόγω δημοσιεύματος.

Όλες δε οι μετρήσεις είναι εντός νομίμων ορίων.

Τόσο ο Δήμαρχος, όσο και ο Πρόεδρος έδωσαν σαφής οδηγίες για καθημερινή δειγματοληψία και έλεγχο του νερού στην περιοχή εκβολής του Βιολογικού και την συνεχή ενημέρωση για τα αποτελέσματα που προκύπτουν.   

Όπως έχει  κάνει γνωστό σε όλους τους τόνους και προεκλογικά η δημοτική πλειοψηφία, η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί προτεραιότητα της και δεν θα παρεκκλίνει από αυτή την δέσμευση ούτε κατ’ ελάχιστο.

Δελτίο Τύπου

∆ημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Άργους – Μυκηνών

Θέμα: Ποιότητα Λυμάτων στην Εκροή της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Άργους - Ναυπλίου

Σχετ. σημερινά δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου Αναφορικά με σημερινά δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου σχετικά με την ποιότητα εκροής της Ε.Ε.Λ. Άργους - Ναυπλίου, αναφέρουμε τα εξής:

Κατόπιν ενδελεχούς ελέγχου α) στο συγκεντρωτικό αρχείο εκροής της Ε.Ε.Λ. Άργους - Ναυπλίου, στο οποίο αποτυπώνονται μεταξύ άλλων οι παραμετρικές τιμές του βιοχημικά απαιτούμενου Οξυγόνου (BOD5) από τον Ιούλιο του 2023 έως και σήμερα καθώς και β) στα πιστοποιητικά Ανάλυσης Υγρών αποβλήτων από τις βιομηχανίες Χυμοποίησης που έχουν ληφθεί το τελευταίο τρίμηνο, συμπερασματικά δεν φαίνεται να προκύπτει η θαλάσσια περιβαλλοντική τάχα υποβάθμιση παρόμοια με αυτήν που αποτυπώνεται στις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν σήμερα 18/01/2024 από συγκεκριμένα μέσα ηλεκτρονικής ενημέρωσης.

Σας γνωστοποιούμε επίσης ότι η βάση δεδομένων http://astikalimata.ypeka.gr/ είναι ενημερωμένη με τα αποτελέσματα ΕΙΣΡΟΗΣ και ΕΚΡΟΗΣ της ΕΕΛ ΑΡΓΟΥΣ μέχρι και τον ∆εκέμβριο του 2023.

Τα παραπάνω Συμπεράσματα μας τεκμηριώνονται αφενός από το ότι στο παραπάνω συγκεντρωτικό αρχείο εκροής της Ε.Ε.Λ. Άργους - Ναυπλίου, καταγράφεται εύρος του βιοχημικά απαιτούμενου Οξυγόνου (BOD5) από τον Ιούλιο του 2023 έως και σήμερα μεταξύ 6 έως 11 mg/L ενώ η αντίστοιχη τιμή που προβλέπεται στην Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) της Ε.ΕΛ. Άργους – Ναυπλίου, ΕΝ/∆ΙΠA/99930/6510/17-12-2020 (Α∆Α: ΡΟΛΕ4653Π8-ΟΒΟ) είναι BOD5 15 mg/L, αφετέρου στα πιστοποιητικά Ανάλυσης Υγρών αποβλήτων από τις Βιομηχανίες Χυμοποίησης, το Χημικά απαιτούμενο οξυγόνο (COD) δεν ξεπερνά τα 1800 mg/L ενώ η αντίστοιχη τιμή που προβλέπεται στην σχετική ΑΕΠΟ είναι 1500 mg/L.

Σημειώνεται δε ότι η τιμή COD:1800 mg/L δεν είναι ικανή να διαμορφώσει εκροή λυμάτων στη θάλασσα πέραν των επιτρεπομένων ορίων που αναφέρθηκαν.

Κατόπιν των παραπάνω σας επισυνάπτουμε :

1. το συγκεντρωτικό αρχείο εκροής της Ε.Ε.Λ. Άργους - Ναυπλίου, από τον Ιούλιο του 2023 έως και σήμερα,

2. τα πιστοποιητικά Ανάλυσης Υγρών αποβλήτων από τις βιομηχανίες Χυμοποίησης που έχουν ληφθεί το τελευταίο τρίμηνο

Είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση,

-Ο-

Γενικός ∆/ντής της ∆.Ε.Υ.Α. Άργους – Μυκηνών

Γιάννης Καχριμάνης
διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Συνημμένα: