«Οι πολίτες μάς ψήφισαν!..»

Time to read
less than
1 minute
Read so far

«Οι πολίτες μάς ψήφισαν!..»

Ιανουάριος 22, 2024 - 20:50

Ζούμε στη εποχή των μεγάλων λόγων, των μικρών πράξεων και του μηδενικού αποτελέσματος. 

Στην εποχή των διαπιστώσεων, των υποσχέσεων, των φθηνών δικαιολογιών και της παντελούς απουσίας της συναίσθησης της ευθύνης. 

Ακόμα χειρότερα, της παντελούς έλλειψης λογοδοσίας.

«Δεν ξέρω, δεν έχω ενημερωθεί, δεν έχω διαβάσει.» 

Φράσεις που ακούμε από τους εκπροσώπους των πολιτών στα δημοτικά συμβούλια αλλά και από τα πλέον επίσημα κυβερνητικά χείλη. 

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί, για παράδειγμα, κάθε εβδομάδα διαπιστώνουν για ακόμα μία φορά το γεγονός ότι η ακρίβεια λεηλατεί τα νοικοκυριά. Για την ακρίβεια φταίνε οι «έξω από εδώ», οι «πέρα από εμάς», οι προηγούμενοι, ο Χατζηπετρής, οι «συνήθεις ύποπτοι» αλλά ποτέ οι ίδιοι εξαιτίας της χρόνιας απραξίας τους.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης, όπου η συζήτηση για ακόμα μία φορά περί της πλατείας, ακούσαμε αυτό που επαναλαμβάνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος:

Οι πολίτες μάς ψήφισαν. 

Επομένως, όλα είναι καλά.

Λες και το να κερδίζεις τις εκλογές σε βάζει στο απυρόβλητο αυτομάτως. 

«Λάθη δεν γίνονται, κύριοι, επειδή οι πολίτες μάς ψήφισαν!»

Οι πολιτικοί στη χώρα μας, επίσης, θεωρούν ότι κάνουν κάτι μεγάλο μόνο και μόνο επειδή επικοινωνούν το όποιο έργο τους ως κάτι μεγάλο. Έτσι, πιθανότατα να νομίζουν ότι πράγματι παράγουν μεταρρυθμίσεις, όπως η κυβέρνηση που θεωρεί ότι είναι μεταρρύθμιση το φακελάκι της επιστολικής ψήφου.

Ενδεχομένως να πιστεύουν και οι ίδιοι αυτά που ανακοινώνουν εξαιτίας των βαρύγδουπων εκφράσεων που χρησιμοποιούν όταν τα ανακοινώνουν, αλλά δεν τους έχω για ανόητους. Πάντως, με το πες πες και το λιβάνισμα από τα μέσα ενημέρωσης, στο τέλος της ημέρας βλογάνε τα γένια τους ευχαριστημένοι.

Περί ευλογιών η κουβέντα. Αύριο συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και οι Μητροπολίτες ετοιμάζονται για ιερό πόλεμο. Αυτό που μεταδίδεται από τους συντάκτες των εκκλησιαστικών θεμάτων είναι ότι οι πατέρες ετοιμάζουν μια σκληρότατη επιστολή στους βουλευτές, στην οποία θα αναφέρεται, εμμέσως πλην σαφώς, ότι αν υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών η επιλογή τους αυτή θα αξιολογηθεί αναλόγως από την Εκκλησία και τους πιστούς όταν έρθει η ώρα της κάλπης και ζητήσουν την ψήφο του χριστεπώνυμου πλήθους.

Πάντως, θυμόμαστε ότι πολλοί βουλευτές έκαναν το... παπί το 2015 με τη θέσπιση του συμφώνου συμβίωσης, φροντίζοντας να λείπουν από τα έδρανα. Και, εδώ που τα λέμε, όπως πάει το πράγμα, ο Μητσοτάκης θα το περάσει το νομοσχέδιο αν όχι με τους δικούς του, με τις ψήφους άλλων κομμάτων. Αφού τους δικούς του, τους προέτρεψε ανοικτά να απόσχουν, άμα θέλουν.

(Κάτι λέγαμε νωρίτερα για μη ανάληψη ευθύνης...)

Τώρα, όσον αφορά την επιρροή της εκκλησίας στους ψηφοφόρους, τι να πω κι εγώ; Αν εν έτει 2024 περιμένουμε τον παπά της ενορίας να μας δώσει το φακελάκι σταυρωμένο, είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Από την άλλη, εν έτει 2024 οι βουλευτές συχνότερα φωτογραφίζονται στις εκκλησίες παρά παρουσιάζονται στα έδρανα της Βουλής...

Αν το να βλέπουμε τον βουλευτή στην εκκλησία μάς ικανοποιεί ως πολίτες, και πάλι είμαστε άξιοι της μοίρας μας...

Όσο περνάει ο καιρός, με τον τρόπο που ασκείται η πολιτική στη χώρα, δηλαδή ως επικοινωνιακή άσκηση παρά ως διακυβέρνηση με σκοπό να παραγάγει έργο για την ευημερία των πολιτών, δεν μας κάνει καμία εντύπωση που βρίσκονται «στον αέρα» έργα του ΕΣΠΑ και θα που βρεθούν «στον αέρα» έργα του «Αντώνης Τρίτσης» εφόσον δεν έχουν δημοπρατηθεί.

(Μια μεταρρύθμιση ώστε να μην ξεκινά ένα έργο το 2015 με στόχο να ολοκληρωθεί το 2017 και τελικά το 2024 να μην έχει ξεκινήσει, δεν μπορεί να γίνει;..)

Και ξανά την πενταετία που έρχεται, θα ακούμε για τον περιφερειακό του Άστρους, για τον άξονα της Ανατολικής Πελοποννήσου, για την παράκαμψη Λαγκαδίων, για τα αντιπλημμυρικά, θα υποδεχόμαστε υπουργούς και θα διαβάζουμε τα δελτία Τύπου μετά τις συσκέψεις αλλά στο τέλος δεν θα έχει γίνει τίποτα επειδή... 

... επειδή δεν χρειάζεται να γίνει έργο για να τους ξαναψηφίσουμε.

 

Γαλανιάδη Εύα