Υλοποίηση προπληρωμένης κάρτας των επιδομάτων τον Ιούνιο

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Υλοποίηση προπληρωμένης κάρτας των επιδομάτων τον Ιούνιο

Ιανουάριος 23, 2024 - 19:50

Από τον Ιούνιο ξεκινάει σταδιακά η ένταξη σε πληρωμένες κάρτες των βοηθημάτων και κάθε είδους παροχών και ενισχύσεων της ΔΥΠΑ και του ΟΠΕΚΑ. Μετά από απόφαση της αρμόδιας υπουργού οικογένειας Σοφίας Ζαχαράκη οι δικαιούχοι των προνοιακών και κοινωνικών βοηθημάτων, θα πρέπει να υποβάλλουν την αίτηση τους στην τράπεζα που διατηρούν τραπεζικό λογαριασμό, για να λάβουν δωρεάν την προπληρωμένη κάρτα. Σύμφωνα με το νόμο, το 50% όλων των επιδομάτων θα πρέπει να ενταχθεί σε προπληρωμένη κάρτα έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την σταδιακή πληρωμή σχεδόν 3 δισ. ευρώ από τα συνολικά 4 δισ. ευρώ που διατίθενται σήμερα στο πλαίσιο πολιτικών κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας. Η συγκεκριμένη παρέμβαση αποτελεί προαπαιτούμενο για την αποδέσμευση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, με στόχο τη μεγαλύτερη διαφάνεια στις συναλλαγές των δικαιούχων επιδομάτων σε συνδυασμό με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Οι περισσότερες συναλλαγές θα γίνονται μέσω POS ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, με στόχο τη διαφάνεια σχετικά με τον τρόπο χρήσης των επιδομάτων από τους δικαιούχους.

Για παράδειγμα κάποιος που παίρνει επίδομα ΟΠΕΚΑ ή επίδομα ανεργίας από ΔΥΠΑ ύψους 500 ευρώ θα μπορεί τα 250 ευρώ να τα ξοδέψει μέσω προπληρωμένης κάρτας και το άλλα 250 ευρώ μέσω μετρητών. Να σημειωθεί ότι φυσικά θα μπορεί να ξοδέψει και όλο το ποσό μέσω της κάρτας όχι όμως όλο το ποσό με μετρητά.