Ο παπάς και ο βουλευτής ξέρουν...

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ο παπάς και ο βουλευτής ξέρουν...

Ιανουάριος 26, 2024 - 13:20

Τον Ιούλιο του 2022 στη Μητρόπολη της Γλυφάδας τελέστηκε η βάπτιση δύο παιδιών ομόφυλου ζευγαριού εξ Αμερικής. Τη βάπτιση ετέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος (δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ). Μάλλον το γεγονός έχει πια ξεχαστεί, να όμως που είναι και πάλι επίκαιρο, λόγω του νομοσχεδίου για τον πολιτικό γάμο ομόφυλων ζευγαριών που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος χθες δήλωσε ότι η Εκκλησία δεν θα βαπτίζει τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών, ωσότου μεγαλώσουν και αποφασίσουν συνειδητά ότι θέλουν να είναι χριστιανοί. Ο λόγος; «Τα παιδιά τα αγαπάμε και νοιαζόμαστε περισσότερο απ’ όλους τους άλλους.

Η Εκκλησία θα περιμένει αυτά τα παιδιά να φτάσουν σε μία ηλικία και όταν μεγαλώσουν και επιθυμούν να βαπτιστούν θα βαπτιστούν. Αν η βάπτιση γίνεται στη μικρή ηλικία των παιδιών, είναι διότι μέσα στην Εκκλησία είχε δημιουργηθεί η αίσθηση ότι το παιδί μεγαλώνει μέσα σε ένα περιβάλλον χριστιανικών αρχών. Επομένως δεν χρειαζόταν κατήχηση, γιατί γινόταν εντός του περιβάλλοντος. Τώρα που αλλάζουν τα πράγματα, δεν είμαστε κατά των παιδιών».

Αυτά, όμως, δεν ίσχυαν τον Ιούλιο του 2022. Βέβαια, το συγκεκριμένο ζευγάρι δεν ήταν ένα οποιοδήποτε ζευγάρι. Θυμίζουμε ότι είχαν κουμπάρα μέλος της οικογένειας Νιάρχου, είχαν στενότατη σχέση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής (ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος είχε διορίσει τη μητέρα του ενός, κυρία Ελένη Μπούση, στις επιτροπές Διοίκησης της Αρχιεπισκοπής και Νεολαίας) και είναι εξαιρετικά ευκατάστατοι.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά, λοιπόν;

Τότε, ο Μητροπολίτης Γλυφάδας είχε δηλώσει ότι δεν είχε πληροφορηθεί από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής ότι επρόκειτο για παιδιά ομόφυλου ζευγαριού, αλλιώς, όπως είπε ο ίδιος, κατόπιν... εορτής, θα είχε παραπέμψει το θέμα στην Ιερά Σύνοδο. Όπως είχε πει, επίσης, χαρακτηριστικά: «Η Εκκλησία δεν μπορεί να αρνηθεί σε δύο παιδιά να βαφτιστούν, αλλά το μυστήριο θα έπρεπε τουλάχιστον να γίνει με τον δέοντα σεβασμό και την ταπεινότητα. Χωρίς δημοσιότητα και φώτα. Όλη αυτή η προβολή δεν ήταν καλή».

Στην ανακοίνωσή της σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών η Ιερά Σύνοδος υπογραμμίζει ότι έτσι κι αλλιώς δεν αναγνωρίζει ούτε τον πολιτικό γάμο των ετερόφυλων ζευγαριών. Γι' αυτό και σε κάποιες μητροπόλεις δεν μπορεί να γίνει βάπτιση παιδιών που έχουν προκύψει από σύμφωνο συμβίωσης ή από πολιτικό γάμο. Αλλά δεν συμβαίνει σε όλες.

Η απάντηση σε όλα τα παραπάνω δεν μπορεί να είναι οι αφορισμοί, οι απαγορεύσεις ή η κατά περίπτωση αντιμετώπιση των ζευγαριών.

Όπως, από το άλλο «στρατόπεδο», δεν είναι δυνατόν ο υπουργός να παίρνει συγχωροχάρτι για το καλό της κυβέρνησης και για να μην υπάρχουν τριγμοί. Πρόεδρο κόμματος και Πρωθυπουργό να προτρέπει σε αποχή, δεν έχουμε ξαναδεί. Είναι, όμως, στη μέση το ζήτημα αυτής της πολύ συντηρητικής βάσης του κόμματος, βλέπετε, αλλά και η «σιγουριά» ότι το νομοσχέδιο θα υπερψηφιστεί από άλλα κόμματα.

(Θυμηθείτε το αυτό, διότι πάω στοίχημα ότι οι πρώτες δηλώσεις του Πρωθυπουργού μετά την ψήφιση, αν όλα πάνε κατ' ευχήν, θα είναι ότι πέτυχε την ευρύτατη κοινωνική συναίνεση, τι κι αν πάνω από 30 «δικοί του» θα έχουν πάρει απουσία...)

Ο Μάκης Βορίδης θα απόσχει από την ψηφοφορία, με τις «ευλογίες» και κατόπιν συνεννόησης με τον Πρωθυπουργό. Αλλά ο ίδιος, όπως δήλωσε στον Σκάι, θέτει ζήτημα αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου. Ο κ. Βορίδης, πρώτον, αναφέρθηκε σε δύο αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (2010 και 2017) σημειώνοντας πως έκρινε πως είναι στη διακριτική ευχέρεια των κρατών και προχωρώντας σε μια δική του εκτίμηση ότι δεν πρόκειται για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αρχής της ισότητας. Δεύτερον, αναφέρθηκε στο Άρθρο 21 του Συντάγματος κάνοντας μια δική του ερμηνεία που όπως είπε «ο κ. Γεραπετρίτης έκανε μια καλή τοποθέτηση υπέρ της συνταγματικότητας» και, τρίτον, υποστήριξε πως αντίθετα με το αγγλοσαξωνικό δίκαιο ο δικός μας αστικός κώδικας έχει επηρεαστεί από τον αντίστοιχο γερμανικό όπου «δεν χρησιμοποιούνται συναισθηματικές φράσεις». Ο κώδικας στο πλαίσιο του γάμου «καθορίζει μόνο τις υποχρεώσεις των συζύγων», είπε.

Πού ακούστηκε υπουργός να επιχειρηματολογεί ενάντια σε κυβερνητικό νομοσχέδιο, την ίδια στιγμή μάλιστα που βρίσκεται στο «απυρόβλητο» και θα απόσχει από την ψηφοφορία!

Δεν μπορούμε να τους έχουμε όλους ευχαριστημένους.

Και τους εξ Αμερικής φίλους μας, και το συντηρητικό μας ποίμνιο, και τους νεοφιλελεύθερους, και τους πατριωτικά δεξιούς (και όχι δεξιούς πατριώτες...).

Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι οι υπουργοί και ο Πρωθυπουργός δεν θα αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα, εφόσον μάλιστα υπάρχει τόση... ελαστικότητα εκ μέρους του Μητσοτάκη.

Ο παπάς της ενορίας, κατά τη γνώμη μου, ξέρει καλύτερα το πόσο πιστός χριστιανός μπορεί να είναι ένας ομοφυλόφιλος και ο βουλευτής του νομού πόσο ανοικτή ή κλειστή είναι η κοινωνία της εκλογικής του περιφέρειας -τις...μετρήσεις τους κάνουν αυτές τις ημέρες οι βουλευτές, γι' αυτό δεν μιλάνε.

Τα υπόλοιπα είναι ένα μπρα ντε φερ ανάμεσα στην Εκκλησία και στην κυβέρνηση, και στη μέση άνθρωποι που ζητούν ισότητα.

Αλλά: Η ευθύνη είναι εξαιρετικά σπάνια και ως έννοια και ως λέξη.

 

Γαλανιάδη Εύα