Ο Γιώργος Γαβρήλος επισκέφθηκε την Επιθεώρηση Εργασίας και τον ΕΦΚΑ Αργολίδας

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ο Γιώργος Γαβρήλος επισκέφθηκε την Επιθεώρηση Εργασίας και τον ΕΦΚΑ Αργολίδας

Ιανουάριος 31, 2024 - 15:36

Σειρά επισκέψεων πραγματοποίησε ο Γιώργος Γαβρήλος στα τοπικά καταστήματα της Επιθεώρησης Εργασίας Αργολίδας και στον ΕΦΚΑ του Νομού. Ο βουλευτής Αργολίδας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει επί μακρόν με τους αρμόδιους Διευθυντές των Υπηρεσιών, καθώς και με τους εργαζόμενους, οι οποίοι του εξέθεσαν τα προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζουν.

Την ώρα που η Κυβέρνηση επαίρεται για τα δήθεν αποτελέσματα των πολιτικών της αναφορικά με την προστασία των εργαζομένων, τους ελέγχους στην αγορά αλλά και την «επιτελική» λειτουργία του ΕΦΚΑ, η πραγματικότητα αποδεικνύεται πολύ διαφορετική.

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τόσο το Τμήμα Υγιεινής και Ασφάλειας, όσο και το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων της Επιθεώρησης Εργασίας Αργολίδας, βρίσκονται σε τραγική κατάσταση υποστελέχωσης, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η υποστελέχωση φτάνει έως και το 50% των πάγιων αναγκών σε επιθεωρητές και ελεγκτές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ανάγκες των προβλεπόμενων ελέγχων, το φόρτο εργασίας των εργαζομένων και τις πιεστικές συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να δουλεύουν καθημερινά. Είναι προφανές, σημειώνει ο Γιώργος Γαβρήλος, πως η Κυβέρνηση όχι μόνο υποβάθμισε το ΣΕΠΕ από Γενική Γραμματεία που ήταν, σε Ανεξάρτητη Αρχή, αλλά το έχει αφήσει και χωρίς προσωπικό να προσπαθεί να ανταποκριθεί στην ασυδοσία της αγοράς εργασίας, η οποία έχει κατά πολύ χειροτερέψει μετά τις νέες ρυθμίσεις της ΝΔ, που έδωσαν άλλοθι στους κακούς εργοδότες να παρανομούν και να εκμεταλλεύονται τον κόσμο της εργασίας.

Παράλληλα, ο ΕΦΚΑ Αργολίδας, ειδικά μετά την συνένωση των Υπηρεσιών Άργους και Ναυπλίου, αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με τις κτιριακές του υποδομές. Το υπάρχον κτίριο κρίνεται ακατάλληλο, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει κατά πολύ η καθημερινή εργασία των υπαλλήλων αλλά και η ίδια η εξυπηρέτηση του κοινού. Ακόμη, σημαντικά ζητήματα παρουσιάζονται σε σχέση με τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Είναι πολλές οι φορές που οι εργαζόμενοι μένουν εκτός σύνδεσης από το σύστημα και αναγκάζονται να σταματήσουν, καθυστερώντας κατά πολύ το έργο τους και αυξάνοντας την ταλαιπωρία του κόσμου.

Ο Γιώργος Γαβρήλος σημείωσε πως τόσο ο ΕΦΚΑ, όσο και το ΣΕΠΕ χρειάζονται άμεσα ενίσχυση με προσωπικό, μέσω νέων και γενναίων προσλήψεων. Η απορρύθμιση που η ΝΔ έχει επιφέρει στη λειτουργία των υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας είναι δεδομένη. Η λαίλαπα της Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αφήσει υποστελεχωμένα, καίρια πόστα, ενώ έχει φέρει τους εργαζόμενους στα όριά τους. 

Η ανάγκη για εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά εργασίας αλλά και η επίσπευση στην έκδοση συντάξεων, είναι αδήριτη, και αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί όταν η Επιθεώρηση Εργασίας και ο ΕΦΚΑ λειτουργούν με το μισό προσωπικό, από όσο χρειάζονται, και μόνο χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, είναι απαράδεκτο από τη μια αυτή η Κυβέρνηση να επαίρεται για τα ψηφιακά βήματα που δήθεν έχει κάνει, και από την άλλη οι λιγοστοί εργαζόμενοι που έχουν απομείνει να καλούνται να ανταποκριθούν στις ανάγκες δουλειάς, με πεπαλαιωμένα συστήματα και μέσα σε ακατάλληλες συνθήκες εργασίας.