Σε έξαρση η ιλαρά

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Σε έξαρση η ιλαρά

Φεβρουάριος 02, 2024 - 10:00

Έξαρση της ιλαράς κατά τα πρότυπα της επιδημίας που εξελίσσεται στην Ευρώπη, αναμένουν και στη χώρα μας οι αρχές, με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή επιστημόνων, μελών της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και εκπροσώπων του υπουργείου Υγείας συνεδριάζει σήμερα, Παρασκευή (02.02.24) στις 11.00 το πρωί στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την έξαρση της ιλαράς.

Στο επίκεντρο, όπως σας είχε ενημερώσει τη Δευτέρα (29.01.24) το iatropedia.gr, η ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού. Οι αρμόδιοι υγειονομικοί φορείς αναμένουν έξαρση της ιλαράς, ενώ δεν αποκλείεται να έχουν αρχίσει ήδη να εμφανίζονται κρούσματα.

Από επιδημιολογική μελέτη που έχουν στα χέρια τους οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ, έχουν εντοπίσει συγκεκριμένες περιοχές στη χώρα, αλλά και συγκεκριμένες ομάδες που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο. Εκεί, εικάζουν τώρα ότι πρέπει να υπάρξει εντατικοποίηση της ενημέρωσης και εστίαση της εμβολιαστικής προσπάθειας.

Συγκεκριμένα, στις ομάδες για τις οποίες αναμένεται ειδική μέριμνα από την Πολιτεία το επόμενο διάστημα -και δεν αποκλείεται μάλιστα να γίνουν ακόμη και σήμερα σχετικές ανακοινώσεις- συγκαταλέγονται οι Ρομά και οι μετανάστες και ειδικότερα οι παιδιατρικοί πληθυσμοί των ομάδων αυτών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ιλαρά κάθε 6 με 7 χρόνια παρουσιάζει κύκλους εξάρσεων στη χώρα μας κι έτσι θεωρείται βέβαιο από τους επιστήμονες ότι θα υπάρξουν και φέτος αυξημένα περιστατικά, καθώς συμπληρώνονται 7 χρόνια από την επιδημία ιλαράς του 2017.