Μειώνονται κι άλλο οι αρμοδιότητες του ΠεΣυ Πελοποννήσου - Σε επιτροπή οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Μειώνονται κι άλλο οι αρμοδιότητες του ΠεΣυ Πελοποννήσου - Σε επιτροπή οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

Φεβρουάριος 20, 2024 - 10:00

Ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση του ρόλου του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου φέρνει ο Νόμος ο οποίος ορίζει τη συγκρότηση δύο επιτροπών στις οποίες μεταφέρονται αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης δεύτερου βαθμού.

Η περιφερειακή αρχή χθες Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου κατά τη συνεδρίαση του Σώματος πρότεινε τη συγκρότηση δύο επιτροπών: Η πρώτη θα συνεδριάζει και θα αποφασίζει για θέματα Περιβάλλοντος και Χωροταξίας και η δεύτερη για θέματα Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής.

Στις δύο αυτές επιτροπές θα συμμετέχουν οκτώ μέλη της περιφερειακής επιτροπής (που έχει αντικαταστήσει την  οικονομική επιτροπή, σύμφωνα με τον νέο Νόμο) και τέσσερα μέλη της μειοψηφίας από όλες τις παρατάξεις αναλογικά (τρία μέλη της μείζονος μειοψηφίας και ένα από τις υπόλοιπες παρατάξεις). Οι επιτροπές αυτές θα αποφασίζουν για θέματα όπως ορίζεται από τον Νόμο που δεν θα έρχονται προς συζήτηση και ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Χρήστος Λαμπρόπουλος είπε ότι αν κρίνεται από την επιτροπή ότι κάποιο θέμα πρέπει να έρθει προς συζήτηση στο ΠεΣυ Πελοποννήσου, αυτό και θα γίνεται.

Η αντίδραση της μειοψηφίας ήταν έντονη. Αφενός, επί μιάμιση ώρα οι περιφερειακοί σύμβουλοι συζητούσαν για τα ποσοστά και το ποιος θα συμμετάσχει στις επιτροπές, αφετέρου η παράταξη Τατούλη θα καταθέσει υπόμνημα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση καθώς τα μέλη της θεωρούν ότι η διαδικασία αυτή δεν είναι σύννομη.

Ο Πέτρος Τατούλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λειτουργεί αντισυνταγματικά και ότι συνεχίζει να περιορίζει την τοπική αυτοδιοίκηση.

Πάντως, οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων θα συζητούνται πλέον στην επιτροπή αρμόδια για τη Χωροταξία και το Περιβάλλον. Αυτό, από μόνο του, σε μια χρονική συγκυρία που οι Πελοποννήσιοι σε πολλά σημεία της Περιφέρειας ξεσηκώνονται εναντίον των αιολικών πάρκων δείχνει και την πρόθεση για όσο το δυνατόν λιγότερη «δημοσιότητα» γύρω από αυτά τα θέματα για τα οποία η Περιφέρεια έχει μόνο γνωμοδοτικό λόγο, αν και, υποτίθεται, εκπροσωπεί και εκφράζει τον λαό της Πελοποννήσου...