Γαβρήλος: Η κυβέρνηση της ΝΔ αποδομεί το Κράτος Δικαίου, εκθέτει διεθνώς την χώρα και αποδεικνύεται επιζήμια για τους πολίτες

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Γαβρήλος: Η κυβέρνηση της ΝΔ αποδομεί το Κράτος Δικαίου, εκθέτει διεθνώς την χώρα και αποδεικνύεται επιζήμια για τους πολίτες

Φεβρουάριος 22, 2024 - 12:24

φωτογραφία Eurokinissi-Γιώργος Κονταρίνης

Κατά τη χθεσινή συζήτηση στην ολομέλεια για το Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης που αφορά στις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες και στον ΚΠΔ, τοποθετήθηκε ο Γιώργος Γαβρήλος, Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία. https://www.youtube.com/watch?v=CCT-qC5qy0o

Ø  Αλλαγές στους ποινικούς κώδικες…με το μάτι στην ικανοποίηση του ακροδεξιού ακροατηρίου

«Η Κυβέρνηση θεωρεί πως με το 41% μπορεί να γυρίζει την πλάτη στους θεσμούς και χωρίς καμία διαβούλευση, χωρίς τη γνώμη των επιστημονικών φορέων, χωρίς νομοπαρασκευαστική επιτροπή, να φέρνει αλλαγές, κυριολεκτικά φτιαγμένες στο πόδι, στους Ποινικούς Κώδικες. Είναι η 17η αλλαγή στους ΠΚ και ΚΠΔ. Αυτή είναι η «σταθερότητα» της ΝΔ στα θέματα Δικαιοσύνης.

«Γράφετε, σβήνετε και αλλάζετε τους ποινικούς κώδικες κατά πως σας συμφέρει. Πείτε μας ποιος συνέταξε αυτό το νομοθέτημα και το φέρνετε στη Βουλή, να δούμε τελικά τι συμφέροντα εξυπηρετείτε. Ακούστηκε από τις ενώσεις των δικαστών και των εισαγγελέων ότι ουσιαστικά η νομοθέτησή σας εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες. Ακούστηκε και από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ότι η αυστηροποίηση των ποινών δεν λειτουργεί αποτρεπτικά για την εγκληματική συμπεριφορά. Αποτρεπτικά λειτουργεί η αντιμετώπιση των κοινωνικών αιτίων, των παραβατικών συμπεριφορών και η αυξημένη πιθανότητα σύλληψης του δράστη».

«Ο μόνος στόχος αυτού του νομοσχεδίου, που βρίθει από ποινικό λαϊκισμό, είναι να χαϊδέψει η Κυβέρνηση το συντηρητικό και ακροδεξιό της ακροατήριο».

«Έρχεστε σήμερα και προτείνετε μία ακόμη αλλαγή στους ποινικούς κώδικες. Τι αποτελέσματα είχαν οι προηγούμενες παρεμβάσεις σας; Έφταιγαν οι ποινικοί κώδικες, όταν είχαμε το έγκλημα στη Νέα Φιλαδέλφεια, με τους 200 ναζιστές που διέσχισαν όλη τη χώρα ανενόχλητοι; Πως βοήθησαν στην πάταξη της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας στη χώρα, γιατί σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, αυξήθηκε κατά 25% μετά το 2021, ενώ τα κακουργήματα σημείωσαν αύξηση γύρω στο 20%».

Ø  Διεθνώς έκθετη η χώρα για το Κράτος Δικαίου, με ευθύνη του Πρωθυπουργού

«Κύριοι της Κυβέρνησης έχετε πολλά ανοικτά μέτωπα που σας εκθέτουν ανεπανόρθωτα: η εξεταστική για τα Τέμπη και οι χειρισμοί σας σε αυτήν με σκοπό την συγκάλυψη. Το σκάνδαλο των υποκλοπών με τις ωμές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη. Οι παρεμβάσεις στην ελευθερία του Τύπου. Δυστυχώς όμως όλα αυτά εκθέτουν και την ίδια την χώρα.

Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το επίπεδο του Κράτους Δικαίου στη χώρα ήταν αποκαλυπτικό για το πως βλέπουν την Κυβέρνησή σας 330 ευρωβουλευτές. Και αντί να αναγνωρίσετε τις ευθύνες σας, τρέχετε τώρα να καλύψετε με δημοσιεύματα μέσα από το Economist, το πρόβλημα που δημιουργήθηκε για τη χώρα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, βάζετε και τον Άρειο Πάγο -και το λέω εγώ από το Βήμα της Βουλής, γιατί αυτό που συνέβη είναι πρωτόγνωρο στα νομικά και κοινοβουλευτικά χρονικά-  να έρχεται να παρεμβαίνει για μια απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου. Η διακυβέρνησή σας είναι τελικά πρωτόγνωρη και επιζήμια για την χώρα». 

Δελτίο Τύπου

Ομιλία μου στη Βουλή για το Σ/Ν του Υπουργείου Δικαιοσύνης-Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα