Ο διαρκής πόλεμος στον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και οι «τορπίλες» του Αλέξη Τσίπρα

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ο διαρκής πόλεμος στον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και οι «τορπίλες» του Αλέξη Τσίπρα

Φεβρουάριος 23, 2024 - 09:30

Λίγο προτού ξεκινήσουν οι εργασίες του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ήταν όλο το προηγούμενο διάστημα τόσο σιωπηλός και τόσο ακριβοθώρητος όσο ο Κώστας Καραμανλής, με μια παρέμβασή του στην ουσία τορπίλισε τις διαδικασίες του συνεδρίου, έθεσε θέμα εκλογής νέου αρχηγού και εξαπέλυσε πυρά εναντίον των πρώην εσωκομματικών του αντιπάλων (Αχτσιόγλου και Τσακαλώτος) στην αποχώρηση των οποίων μάλιστα χρέωσε την αποδυνάμωση του κόμματος και την ενδυνάμωση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας.

Τορπίλη πρώτη: Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το συνέδριο «ένα συνέδριο που έχει δρομολογηθεί ώστε να αγνοήσει τα κρίσιμα προβλήματα εν ονόματι μιας επίπλαστης αισιοδοξίας».

Τορπίλη δεύτερη: «Ο κ. Κασσελάκης εκλέχτηκε χωρίς να προλάβει να διατυπώσει αναλυτικά τις θέσεις και το σχέδιό του». Δηλαδή, εκείνοι που τον ψήφισαν, δεν ήξεραν τι ψήφιζαν. Η αλήθεια είναι, και το είχαμε σημειώσει όταν έγιναν οι εσωκομματικές εκλογές, ότι τα ποσοστά που έλαβε ο Στέφανος Κασσελάκης, ακόμα και εδώ στην Αρκαδία, ήταν υπερβολικά μεγάλα για έναν πρωτοεμφανιζόμενο μη πολιτικό, ο οποίος είχε εμφανιστεί λίγες εβδομάδες νωρίτερα, μονοπολώντας τα μέσα ενημέρωσης περισσότερο με την προσωπικότητά του και καθόλου με τις πολιτικές του θέσεις. Αλλά ακόμα κι έτσι, η βάση ψήφισε, τον εξέλεξε πρόεδρο και τώρα ο Αλέξης Τίπρας έρχεται να πει στους ανθρώπους που τον εξέλεξαν, ότι δεν ήξεραν ποιον ψήφισαν και ότι πρέπει να ξαναψηφίσουν.

«Ο κ. Κασσελάκης για να οδηγήσει το κόμμα στην επερχόμενη εκλογική μάχη πρέπει να είναι σαφές ότι διαθέτει, αυτήν την κρίσιμη στιγμή, την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας. Μόνο που την ψήφο εμπιστοσύνης, οφείλει να τη ζητήσει από αυτούς που τον εξέλεξαν πρόεδρο και όχι από την Πολιτική Γραμματεία», σημείωσε.

Τορπίλη τρίτη: «Οι ηττημένοι των εσωκομματικών εκλογών έφυγαν ήδη από το κόμμα, επειδή έχασαν την μάχη για την ηγεσία του. Αδιαφορώντας αν με τον πολυκερματισμό αυτός που κερδίζει είναι ο πολιτικός μας αντίπαλος». Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν άφησε αναπάντητη αυτή τη θέση του πρώην προέδρου και πρώην πρωθυπουργού. Ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απάντησε στον Αλέξη επισημαίνοντας: «Δεν φύγαμε γιατί χάσαμε. Φύγαμε γιατί βλέπαμε την εξαέρωση του κόμματός μας» και ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει μια στοιχειώδη αυτοκριτική.

Αναλυτικά, ο κ. Τσακαλώτος έγραψε: «Όχι Αλέξη μου δεν φύγαμε γιατί χάσαμε. Φύγαμε γιατί βλέπαμε την εξαέρωση του κόμματος μας και ποιος μπορεί να υποστηρίξει με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν δικαιωθήκαμε με αυτή την επιλογή. Και αυτό δεν άρχισε με τον Κασσελάκη, που σε αυτό τουλάχιστον, έχει δίκιο όταν λέει ότι αν είχαμε ένα στιβαρό κόμμα δεν θα είχε κερδίσει. Άρχισε το βράδυ των εκλογών του 2019, όπου ανακοίνωσες στο κόμμα μας ότι θα τα αλλάξεις όλα, τη στιγμή που πήραμε 31,5%, ένα εντυπωσιακό ποσοστό μετά από εφαρμογή μνημονίου. Άρχισε όταν αρνήθηκες να φτιάξουμε ένα πολιτικό σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και το έλλειμμα αξιοπιστίας που έδειχναν όλες οι δημοσκοπήσεις μετά το 2017. Άρχισε όταν ήθελες να φτάσεις τον Μητσοτάκη και τον Ανδρουλάκη με πάνω από 100.000 ψήφους στις εσωκομματικές εκλογές και επέβαλες να ψηφίζουν μέλη με δύο ευρώ την ίδια μέρα. Άρχισε με την ανοχή σου στις θεωρίες περί εσωτερικών εχθρών, και από ό,τι βλέπουμε οι εσωτερικοί εχθροί όλο και πολλαπλασιάζονται εντός ΣΥΡΙΖΑ. Άρχισε όταν πρώτα εσύ ήθελες τη αδιαμεσολάβητη σχέση με τη βάση, δηλαδή χωρίς καμία λογοδοσία στα όργανα, δημιουργώντας ένα κόμμα που δεν συζητά πολιτικά και ιδεολογικά. Άρα πριν μας "αναλύσεις" τους λόγους που φύγαμε κάποιοι, μήπως να αρχίσεις εσύ με μια στοιχειώδη αυτοκριτική; Θα ήταν μια καλή αρχή!».

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος χθες ανακοίνωσε τη συμπόρευσή του με τη Νέα Αριστερά, δήλωσε στην ΕΡΤ: «Με θλίβουν όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, στην ουσία ο Αλέξης Τσίπρας ζητά εκ νέου εκλογές και βλέπει το ίδιο πρόβλημα με όλους μας». Σημείωσε, μάλιστα, πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια «μαύρη τρύπα», που «ρουφάει την αξιοπρέπεια του κόσμου της Αριστεράς».

Ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίστηκε χθες στο συνέδριο και δεν απευθύνθηκε στον κόσμο από βήματος, αλλά… βηματίζοντας σε όλη τη «σκηνή», σαν να βρίσκεται σε πλατφόρμα TED-X. Σήκωσε το γάντι που του πέταξε ο πρώην πρωθυπουργός και είπε «βρείτε μου αντίπαλο να πάμε σε εκλογές». «Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται επανίδρυση. Η επανίδρυση χρειάζεται ενότητα. Η ενότητα χρειάζεται έναν πρόεδρο που να μην αμφισβητείται. Δε με κρατάει κανείς. Μόνο ο κόσμος. Ο κόσμος που στάθηκε στις ουρές. Και θα ξανασταθεί, για να έχει φωνή και ελπίδα. Είμαι εδώ. Είμαι όρθιος. Είμαι έτοιμος. Να τελειώνουμε με τα μικρά για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα, τη Δεξιά του Μητσοτάκη. Βρείτε μου αντίπαλο. Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε. Όσοι πίστεψαν ότι φυτεύτηκα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα θα δουν τις δικές μου ρίζες. Προσφεύγω στις ρίζες μου: Στα μέλη και στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Με έναν πλήρη οδικό χάρτη για επανεκλογή, επανίδρυση και επάνοδο του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνώσα παράταξη», είπε.

«Πού κατέληξαν οι υπονομευτές του Αλέξη Τσίπρα; Στα αζήτητα, να παρακαλούν το ΠΑΣΟΚ να τους πάρει μήπως αποκτήσουν ξανά καριέρα. Μήπως στις επόμενες εκλογές ανταλλάξουν τις κλεμμένες τους έδρες με πράσινες έδρες. Ας το καταλάβουν όλοι καλά: Στην Αριστερά οι υπονομευτές δεν εκλέγονται αρχηγοί. Κάποιοι νομίζουν ότι με συνεχείς αντιπαραθέσεις, διαφοροποιήσεις και διαρροές στα κοράκια της μιντιακής προπαγάνδας, θα καταφέρουν τη συντριβή μου στις Ευρωεκλογές για να έρθουν ως σωτήρες. Καταλάβατε λάθος. Οι πολίτες ψηφίζουν κόμματα υπό την ηγεσία προσώπων, όχι πρόσωπα υπό την τρικλοποδιά του κόμματός τους», είπε, στρέφοντας τα βέλη του εναντίον των εσωκομματικών πολιτικών του αντιπάλων.

Εξαιτίας αυτών των εξελίξεων, όσοι ενδιαφέρονται να κονταροχτυπηθούν με τον Στέφανο Κασσελάκη για την ηγεσία του κόμματος έχουν μόνο λίγες μέρες μπροστά τους για να δηλώσουν υποψηφιότητα. Η εκλογή Τοπικών Συντονιστικών και Νομαρχιακών Επιτροπών είναι προγραμματισμένη 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου, και το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου θεωρείται πιθανό για την ταυτόχρονη εκλογή προέδρου και νέας Κεντρικής Επιτροπής.

Μέσα σε δύο εβδομάδες, οι αντίπαλοι του Κασσελάκη θα πρέπει να οργανωθούν, και αυτό του δίνει ένα σημαντικό προβάδισμα. Εν τω μεταξύ, στις 14 Μαρτίου είναι προγραμματισμένη η κατάταξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στις Ένοπλες Δυνάμεις για την 20ήμερη θητεία του.

Τι να σκέφτεται ο απλός ψηφοφόρος για τον Κασσελάκη; Το πιο πιθανόν, ότι ήρθε για να αλλάξει τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μιλώντας απευθείας με τη βάση και τη χώρα και οι «δεινόσαυροι» στα όργανα του κόμματος δεν τον αφήνουν, μαζί με τον εμβληματικό πρώην αρχηγό του.

Ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης ήταν καλεσμένος στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη το πρωί της Παρασκευής και κλήθηκε να σχολιάσει τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Ο κ. Κακλαμάνης απάντησε ότι δεν είναι σωστό να σχολιάσει τίποτα από όσα συμβαίνουν σε ένα άλλο κόμμα, και ευχήθηκε να βρει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τον δρόμο του επειδή υπάρχει μόνο κατ’ όνομα ως αξιωματική αντιπολίτευση, κι αυτό δεν είναι καλό για τη χώρα.

Σε μια συγκυρία όπου δεκάδες χιλιάδες αγρότες, φοιτητές, υγειονομικοί, σωματεία, σύλλογοι και ομοσπονδίες είναι στον δρόμο, την ώρα που μεγαλώνει η δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση, οι πολίτες της Κεντροαριστεράς δεν έχουν πού την κεφαλήν κλίναι, και η κυβέρνηση παίζει χωρίς αντίπαλο, γεγονός που επιτείνει την αυτοπεποίθησή της, πράγμα που δεν είναι καλό, όπως είχε σημειώσει ο Αντώνης Σαμαράς στη Βουλή διότι δημιουργεί μια επίπλαστη εικόνα των πραγμάτων. Κυρίως, όμως, όλη αυτή η διάλυση και ο κατακερματισμός της Κεντροαριστεράς απειλούν την ίδια τη δημοκρατία.

Σήμερα, με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του Διονύση Τεμπονέρα και το αν τελικά θα θέσει υποψηφιότητα.

Το συνέδριο ως συνέδριο θέσεων έχει ακυρωθεί και έγινε συνέδριο εκλογής αρχηγού -ξανά.

Οι εξελίξεις ήταν προφανώς αναμενόμενες, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Από εδώ και πέρα, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν βρίσκεται σε θολά νερά, αλλά έχει ξεκινήσει να βυθίζεται.

 

Γαλανιάδη Εύα