Ανδρέας Πουλάς: Η αλαζονεία με την οποία κυβερνά η Νέα Δημοκρατία δεν θα της βγει σε καλό

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ανδρέας Πουλάς: Η αλαζονεία με την οποία κυβερνά η Νέα Δημοκρατία δεν θα της βγει σε καλό

Φεβρουάριος 28, 2024 - 20:22

Ο βουλευτής Αργολίδας, Ανδρέας Πουλάς κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του Νομοσχεδίου για «την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές» ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη που συνέβη ακριβώς πριν από ένα χρόνο χαρακτηρίζοντάς το ως μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που εν καιρώ ειρήνης συγκλόνισαν τη χώρα μας, τονίζοντας ότι «οι πολίτες δεν ξεχνούν και από αυτό εδώ το βήμα ζητάμε να αναδειχθεί η αλήθεια, ώστε το τραγικό αυτό έγκλημα που στοίχισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας, να μην μείνει χωρίς τιμωρία».

Αναφορικά με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο ο κ. Πουλάς μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

- Στα χρόνια της διακυβέρνησής σας έχει παγιωθεί η συστηματική παραβίαση των αρχών της καλή νομοθέτησης. Κανένας σεβασμός στους θεσμούς, στη δημοκρατία, στη διαφάνεια και  καμία δημόσια λογοδοσία για την αλαζονεία σας.

- Πραγματικό σας όραμα για την ανάπτυξη της χώρας είναι η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού.

- Μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει να έρχονται επενδύσεις στη χώρα, να αξιοποιείται το επιστημονικό δυναμικό της και να βελτιώνεται το βιοτικό επίπεδο.

- Το παρόν σχέδιο νόμου στο κομμάτι της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές κινείται σε εντελώς λάθος κατεύθυνση ενώ και στις υπόλοιπες πτυχές του είναι απολύτως εμβαλωματικό, αποσπασματικό και πρόχειρο  χωρίς αρχή μέση και τέλος.

- μεταφέρετε την αρμοδιότητα διαγωνισμών για την παραχώρηση των αιγιαλών από τους δήμους στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Πρόκειται για μία από τις πιο υποβαθμισμένες και υποστελεχωμένες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα, αμφίβολης επιχειρησιακής δυναμικής.

- μεταφέρετε στους παραχωρησιούχους υποχρεώσεις με συμψηφισμό της σχετικής δαπάνης με το αντάλλαγμα παραχώρησης  - δηλαδή ουσιαστικά προς όφελος του παραχωρησιούχου.

- δημιουργείτε κλιμάκια ελέγχου της τήρησης των όρων παραχώρησης από ένα πλήθος φορέων, που προφανώς δεν έχουν όλοι την κατάρτιση, την τεχνογνωσία και τη διαθεσιμότητα να εκτελέσουν ένα έργο δύσκολο στην οργάνωση και διαχείριση του.

- ομολογείτε την αδυναμία σας να οργανώσετε τον έλεγχο των παραχωρησιούχων, με το να μετατρέπετε τους πολίτες σε καταδότες.

- Τι είδους κοινωνικός αυτοματισμός είναι αυτός, που μεταφέρει τις ευθύνες της πολιτείας για τον έλεγχο της τήρησης των νόμων στους πολίτες;

- θεωρείτε ως παράβαση των όρων σύμβασης την κατάληψη 50% περισσότερου χώρου από τον συμφωνημένο, καθιστώντας κενό γράμμα τις απειλές περί προστίμων και ποινικών κυρώσεων – καθώς οι παραχωρησιούχοι θα φροντίζουν να μην υπερβαίνουν το 49%.

- το χρονοδιάγραμμα για την σύνδεση των POS με την ΑΑΔΕ έχει καταντήσει το γεφύρι της Άρτας. Τα χρονικά όρια που θέσατε εξ αρχής για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων είναι απολύτως μη ρεαλιστικά.

- το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» δεν τσουλάει. Οι αυστηροί του όροι, που αποκλείουν τους μη έχοντες και τους ευάλωτους δεν είναι ελκυστικοί.

- η διαγραφή των δανείων των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών, μόνο ως ειρωνεία μπορεί να ακουστεί! Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση σας, επιχειρεί μόνο να διαχειριστεί τις συνέπειες της λαϊκής δυσαρέσκειας και δεν εστιάζει στο να χυθεί φως στο αιματοκύλισμα των Τεμπών.

- ομοίως, η αναπροσαρμογή της αποζημίωσης των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ συνιστά μέγιστο εμπαιγμό!

- Πρόκειται για ημερήσια αύξηση της ωριαίας αποζημίωσης των εφημεριών της τάξης των 90 λεπτών έως 1.5 ευρώ. Περιμένετε ότι αυτό το πενιχρό ποσό μπορεί να αναπληρώσει τις τεράστιες εισοδηματικές απώλειες των γιατρών του ΕΣΥ κατά τα τελευταία χρόνια; Με αυτόν τον αστείο τρόπο θα αντιμετωπίσετε το κύμα φυγής των γιατρών από το ΕΣΥ και από τη χώρα;

- Από την άλλη πλευρά η θέσπιση των απογευματινών χειρουργείων για να κρατήσετε τους χειρουργούς και τους αναισθησιολόγους στα Νοσοκομεία βλάπτει πολύ σοβαρά την τσέπη των Ελλήνων πολιτών οι οποίοι ήδη πληρώνουν τις περισσότερες ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία στην Ευρώπη μετά τη Βουλγαρία.

- επιχειρείτε να κατευνάσετε τους αγρότες με την επιστροφή 82 εκατομμυρίων από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για το πετρέλαιο – και μόνο για το 2024 τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ σε δύσκολες εποχές έδινε 160 εκατ. ευρώ.

- Πρόκειται για ένα ακόμα δείγμα του επιπόλαιου και αλαζονικού τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζετε τον αγροτικό κόσμο της χώρας.

- Σας το έχουμε πει και σας το ξαναλέμε ότι χρειάζεται σοβαρός εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός για την ενίσχυση των αγροτών, τη μείωση του κόστους παραγωγής, τον έλεγχο των τιμών των λιπασμάτων και ζωοτροφών, την εξασφάλιση της ενεργειακής τους επάρκειας και την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου.

- Όσο και να το καλλωπίζετε με εύηχα λόγια το παρόν σχέδιο νόμου, είναι φανερό ότι δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται πως λύνει.

- Αντί για λύσεις, προσαρμόζετε τα προβλήματα στην δική σας προεκλογική ατζέντα, που περιλαμβάνει υποβάθμιση των θεσμών, χειραγώγηση των μέσων, δημιουργία κοινωνικών ανισοτήτων, αναστροφή της αποκέντρωσης και αποκλεισμό από τα δημόσια αγαθά όπως είναι ο αιγιαλός και οι παραλίες.

Δείτε εδώ το βίντεο:
https://youtu.be/f8Qio_DWAh0

 

«Η αλαζονεία με την οποία κυβερνά η Ν. Δημοκρατία δεν θα της βγει σε καλό»