Μηνιγγίτιδα: Πώς μεταδίδεται και ποια είναι τα συμπτώματα - Τι γίνεται με τους εμβολιασμούς (vid)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Μηνιγγίτιδα: Πώς μεταδίδεται και ποια είναι τα συμπτώματα - Τι γίνεται με τους εμβολιασμούς (vid)

Μάρτιος 19, 2024 - 11:30

Η μηνιγγίτιδα αποτελεί φλεγμονή των μεμβρανών που καλύπτουν το εγκεφαλικό στέλεχος και το νωτιαίο μυελό και οι οποίες ονομάζονται μήνιγγες.

Η μηνιγγίτιδα προκαλείται από διάφορους παράγοντες, συνήθως βακτήρια και ιούς.

Καθησυχαστικός ήταν τις προηγούμενες μέρες, πριν από το καρναβάλι της Πάτρας, ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης, ενώ υπήρχαν τρία καταγεγραμμένα κρούσματα μηνιγγίτιδας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και χορηγήθηκε προληπτικά χημειοπροφύλαξη σε περίπου 600 φοιτητές, με προληπτική χορήγηση φαρμάκων σε συνεννόηση πάντα με τις πρυτανικές αρχές, ενώ συνεχίζεται η ενημέρωση των φοιτητών από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.

Κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19 η επίπτωση της νόσου έφτασε στα χαμηλότερά της επίπεδα, γεγονός που αποδόθηκε στην εφαρμογή περιοριστικών μέτρων (κοινωνική αποστασιοποίηση, χρήση μάσκας, κλείσιμο σχολείων).

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το έτος 2023 η επίπτωση της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου αυξήθηκε, φτάνοντας σε προπανδημικά επίπεδα και εντός του έτους 2024 έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ (σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις) συνολικά 12 κρούσματα σε όλη τη χώρα.

Ακόμα και σήμερα, Τρίτη 19 Μαρτίου και ενώ υπάρχουν καταγεγραμμένα κρούσματα, το εμβόλιο για την μηνιγγίτιδα Β δεν περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σύστημα Εμβολιασμού και οι γονείς θα πρέπει να πληρώσουν αδρά για τον εμβολιασμό των παιδιών τους.

Όλοι οι ειδικοί χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου και τονίζουν σε κάθε περίπτωση ότι ο εμβολιασμός αποτελεί την αποτελεσματικότερη πρόληψη και προστασία έναντι της νόσου. Στη χώρα μας το κόστος για τον συγκεκριμένο εμβολιασμό καλούνται να καλύψουν οι ίδιοι οι γονείς. Σημειώνεται ότι κάθε εμβόλιο Bexsero κοστίζει περίπου 105 ευρώ, και για τα νεογνά από 2-6 μηνών απαιτούνται 4 δόσεις του εν λόγω εμβολίου, για τα παιδιά από 6 μηνών έως 2 χρονών 3 δόσεις, ενώ για τα παιδιά από δύο ετών και άνω απαιτούνται δύο δόσεις του εμβολίου. Το εμβόλιο για παιδιά άνω των 10 ετών υπάρχει εμβόλιο που κοστίζει 90 ευρώ.

Έτσι πολλά από τα βρέφη αυτή τη στιγμή μένουν ανεμβολίαστα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Μήπως ήρθε η στιγμή να υπάρχουν κονδύλια για την ολική κάλυψη του κόστους εμβολιασμού στην Ελλάδα κατά της συγκεκριμένης νόσου και τη δωρεάν διάθεση του εμβολίου Bexsero κατά της μηνιγγίτιδας Β;

 Ο γενικός διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Πελοποννήσου, ιατρός δημόσιας υγείας και κοινωνικής ιατρικής, επίκουρος καθηγητής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου για τα Τροπικά Νοσήματα κ. Βασίλειος Διαμαντόπουλος, σε συνέντευξή του την προηγούμενη εβδομάδα μίλησε για την

μηνιγγίτιδα η οποία όπως ανέφερε φοβίζει πολύ τους ανθρώπους, αλλά φάνηκε καθησυχαστικός.

Είναι αλήθεια ότι μπορεί να έχει και κακό αποτέλεσμα, αλλά δεν πρέπει να υπάρξει πανικός, καθώς αν δούμε σφαιρικά το θέμα θα δούμε ότι τα περιστατικά μηνιγγίτιδας στην χώρα δεν είναι πολλά

Τα περιστατικά είναι αυξημένα σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, γιατί μετά την καραντίνα και τον εγκλεισμό οι ιοί αυτοί «κοιμήθηκαν» και τώρα επανέρχονται.

Στην μηνιγγίτιδα έχουμε δύο μορφές την ιογενή και την βακτηριακή.

Η ιογενής είναι μία ίωση, που μπορεί να δημιουργήσει μικρά προβλήματα, αλλά σχεδόν ποτέ δεν υπάρχει κακό αποτέλεσμα ή κάποια ανεπιθύμητη βλάβη. Μεταδίδεται ότι η επώαση γίνεται μέσα σε 3-6 μέρες. Τα συμπτώματα συνοδεύονται είτε με εξάνθημα είτε χωρίς και με πυρετό. Υπάρχουν όμως και οι ασυμπτωματικοί ασθενείς.

Όταν δούμε πυρετό και κάποιο εξάνθημα στο πρόσωπα, μέχρι,. Παλάμες , κοιλιά τότε πρέπει να απευθυνθούμε στο ιατρό μας για να λάβουμε οδηγίες.

Τρόπος μετάδοσης

Ποικίλλει ανάλογα με το λοιμογόνο παράγοντα. Οι εντεροϊοί μεταδίδονται με την επαφή χεριών στόματος αλλά και με την αναπνευστική οδό και μέσω των κοπράνων.

Η μετάδοση γίνεται με άμεση επαφή από άτομο σε άτομο με σταγονίδια των αναπνευστικών εκκρίσεων. Ο μηνιγγιτιδόκοκκος δεν επιβιώνει στο περιβάλλον.

Στην βακτηριακή μηνιγγίτιδα τα πράγματα είναι διαφορετικά, και δυστυχώς μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Όπως ανέφερε ο κ. Διαμαντόπουλος, το 90% εντοπίζεται σε παιδιά.

Όσο πιο γρήγορα το εντοπίσουμε, τόσο γρηγορότερη θα είναι η ανάρρωση

Η περίοδος μεταδοτικότητας του μηνιγγιτιδόκοκκου είναι όλη η περίοδος κατά την οποία ανευρίσκεται στο σάλιο και στις ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις, έως και 24 ώρες μετά την έναρξη αποτελεσματικής αντιμικροβιακής αγωγής

Σε περίπτωση που μαθητής ασθενήσει με μηνιγγίτιδα, δεν κλείνουμε το σχολείο και δεν το απολυμαίνουμε, γιατί ο ιός δεν ζει στο περιβάλλον αλλά πεθαίνει, είναι μόνο με τις εκκρίσεις, είπε κλείνοντας, τονίζοντας ότι η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης και την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

ArcadiaPortal.gr Μηνιγγίτιδα: Πώς μεταδίδεται και ποια είναι τα συμπτώματά