Υπόμνημα της Επιτροπής Αγώνα: Δεν θα γίνουμε η «χαβούζα της Πελοποννήσου»

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Υπόμνημα της Επιτροπής Αγώνα: Δεν θα γίνουμε η «χαβούζα της Πελοποννήσου»

Μάρτιος 23, 2024 - 09:20

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δόθηκε αρνητική γνωμοδότηση επί της ΜΠΕ για την εγκατάσταση μονάδας βιοαερίου στη ΒΙΠΕ Τρίπολης. Η Επιτροπή Αγώνα παρέδωσε το ακόλουθο υπόμνημα.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

ΠΡΟΣ

1. Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κο Πτωχό Δημήτριο

2. Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου 

3. Επιτροπή Περιβάλλοντος Περιφέρειας Πελοποννήσου

Το τελευταίο διάστημα για το θέμα της εγκατάστασης μονάδας βιοαερίου στην ΒΙΠΕ Τρίπολης, υπάρχουν ομόφωνες αποφάσεις, ενάντια της εγκατάστασης από το Δημοτικό Συμβουλίου Τρίπολης και το Περιφερειακό Συμβουλίου Πελοποννήσου. Tην ήδη συγκροτημένη  Επιτροπή Αγώνα από φορείς εργαζομένων, επαγγελματιών της ΒΙΠΕ, συνταξιούχων Αρκαδίας, προέδρων κοινοτήτων, Περιβαλλοντικού Συλλόγου Μαντινείας, συγκεντρώσεις της Επιτροπής Αγώνα σε κοινότητες του Δήμου Τρίπολης ενάντια στην εγκατάσταση της συγκεκριμένης μονάδας και της αντίστοιχης στην περιοχή Μπέλμπερη. Yπρογραφή ψηφίσματος ενάντια στην εγκατάσταση αυτών των μονάδων από πολιτιστικούς συλλόγους και κατοίκους των κοινοτήτων και της πόλης της Τρίπολης. 

Η πείρα μας λέει ότι μόνο οι αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου και Περιφερειακού Συμβουλίου,  συνοδευόμενες, έστω και από νομικές ενέργειες, και προσφυγές σε δικαστήρια  δεν αρκούν. Το παράδειγμα της μονάδας παραγωγής ζωοτροφών από σάπια κρέατα στο Αθήναιο είναι η απόδειξη ότι παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις Δήμου και Περιφέρειας αυτή εγκαταστάθηκε. Οι όποιοι περιβαλλοντικοί όροι μπουν, όσο αυστηροί και αν είναι, στην πορεία δεν τηρούνται, γιατί ο επενδυτής νοιάζεται να μεγαλώσει τα κέρδη του και η τήρησή τους αποτελεί κόστος για αυτόν. Έτσι η περιοχή γύρω από την μονάδα του Αθήναιου  βρωμάει ήδη από την αρχή της λειτουργίας της. 

Επίσης αντίστοιχη μονάδα βιοαερίου από τον ίδιο επενδυτή έχει εγκατασταθεί στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου Κρήτης και οι πληροφορίες από εκεί είναι ότι δεν μπορούν να σταθούν από την βρώμα οι εργαζόμενοι και επαγγελματίες που υπάρχουν γύρω καθώς επίσης ότι η υποδοχή υγρών λυμάτων από αυτή τη μονάδα στο Βιολογικό Καθαρισμό του Ηρακλείου έχει σαν αποτέλεσμα να διαλύσει τη λειτουργία του βιολογικού.

Επειδή αν προχωρήσει η εγκατάσταση μιας τέτοιας μονάδας:

• Θα υπάρξει σοβαρή επιβάρυνση της υγείας των εργαζόμενων και των επαγγελματιών της ΒΙΠΕ, καθώς και των κατοίκων των όμορων κοινοτήτων όπως και των κατοίκων της πόλης της Τρίπολης, αφού οι αποστάσεις από τον συνοικισμό Κολοκοτρώνη  και τις εργατικές κατοικίες, είναι μόλις 600 μέτρα και τα γύρω χωριά μόλις 200 μέτρα.

• Θα υπάρξει έντονο πρόβλημα δυσοσμίας κατά την μεταφορά όλων αυτών των οργανικών ζωικών  και άλλων  αποβλήτων  που θα επεξεργάζεται και αναφέρονται αναλυτικά στην περιβαλλοντική μελέτη,  σε καθημερινή βάση.

• Σε περίπτωση περίσσειας βιοαερίου (σε συντήρηση του βιοαντιδραστήρα, σε βλάβη, κλπ) αυτό θα καίγεται ανεπεξέργαστο σε πυρσό καύσης με αποτέλεσμα την εκπομπή επικίνδυνων ρύπων στην ατμόσφαιρα

• Θα καταστραφεί ο ήδη προβληματικός σε λειτουργία Βιολογικός Καθαρισμός Τρίπολης. Μια τέτοια εξέλιξη θα βάλει οριστικό τέλος στην διεκδίκηση των αγροτών και των προέδρων των κοινοτήτων για αναβάθμιση του Βιολογικού Καθαρισμού Τρίπολης με τριτοβάθμια επεξεργασία για συλλογή του νερού που βγαίνει για άρδευση των αγρών, που σήμερα οδηγούνται στις καταβόθρες

• Υπάρχει ο κίνδυνος μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα και του εδάφους γύρω από τέτοιες μονάδες σε περίπτωση πλημμύρας με ότι αυτό σημαίνει για τις καλλιέργειες που υπάρχουν σε αυτές τις περιοχές

• Από την ίδια την μελέτη σε περίπτωση ατυχήματος, η μόνη «υποχρέωση που έχει (η εταιρεία) είναι να ειδοποιήσει τους αρμόδιους», ενώ δεν υπάρχουν αντίστοιχα εφαρμόσιμα σχέδια αντιμετώπισης τέτοιων φαινομενων από το Δήμο και την Περιφέρεια για μια τέτοια περίπτωση.

• Δεν υπάρχει κανένα όφελος για την κοινωνία, αφού προβλέπονται μόνο δύο μόνιμες  θέσεις εργασίας

• Θα αναγκαστούν σε κλείσιμο μια σειρά από επιχειρήσεις ειδικά στον κλάδο των τροφίμων και  θα αποθαρρύνουν το ενδιαφέρον και άλλων φαρμακοβιομηχανιών για εγκατάσταση στην  ΒΙΠΕ Τρίπολης.   

• Θα ανοίξει ο δρόμος για την λειτουργία και της άλλης αντίστοιχης μονάδας βιοαερίου στην περιοχή  Μπέλμπερη στον κάμπο της Μαντινείας.

Ζητάμε:

1. Την αρνητική γνωμοδότηση της ΜΠΕ αυτής της μονάδας βιοαερίου από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Πελοποννήσου που συνεδριάζει την Παρασκευή 22 Μαρτίου κι στη συνέχεια και από το Περιφερειακό Συμβούλιο. 

2. Να μην εκδοθεί ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων)  από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου και το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

3. Να μην δοθεί και άδεια λειτουργίας της συγκεκριμένης μονάδας βιοαερίου από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, ακόμα και με «εντέλλεσθε» του Περιφερειάρχη και του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου.

4. Η ΕΤΒΑ να αποσύρει την παραχώρηση χώρου για την εγκατάσταση αυτής μονάδας στη ΒΙΠΕ Τρίπολης

Ο Δήμος Τρίπολης και συνολικά η Αρκαδία δεν θα γίνει η χαβούζα της Πελοποννήσου. 

Η Επιτροπή Αγώνα

• Πανούση Παναγιώτα, Αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Υπηρεσίες, τα Καταστήματα & Α.Ε. Ν. Αρκαδίας

• Πετρόπουλος Δημήτριος, Αντιπρόεδρος ΔΣ ΣΕΒΙΠΕΤ

• Χριστίνα Σύριου, Γενική Γραμματέας ΔΣ ΣΕΒΙΠΕΤ

• Δημητρόπουλος Γεώργιος, μέλος ΔΣ ΣΕΒΙΠΕΤ

• Μελής Νίκος, επιχειρηματίας στη ΒΙΠΕ Τρίπολης

• Βράτιμος Ολύμπιος, επιχειρηματίας στη ΒΙΠΕ Τρίπολης

• Μπρούσκαρης Ευάγγελος, εκπρόσωπος συνταξιουχικών οργανώσεων Αρκαδίας

• Κοτσιρίλος Γιάννης, πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Αγ. Βασιλείου

• Μουλόπουλος Γεώργιος, πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Πελάγους

• Τσιοτίνας Νίκος, πρόεδρος Περιβαλλοντικού Συλλόγου Μαντινείας

Οι πρόεδροι των δημοτικών κοινοτήτων:

• Ντορόπουλος Κωνσταντίνος, πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Ζευγολατιού

• Γκοβέσης Χρήστος, πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Νεοχωρίου

• Τραχανά Κωνσταντίνα, πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Αγ. Κωνσταντίνου

• Σμυρνιώτης Κωνσταντίνος, πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Λουκά

• Ζώης Κωνσταντίνος, πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Σκοπής

• Βυτόγιαννης Βασίλειος,πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Κάψια

 

 

22 Μαρτίου 2024