Η Επίτροπος Συνοχής της ΕΕ στη Μεγαλόπολη: Η ΕΕ βάζει τα χρήματα, εσείς θα φέρετε τις δουλειές (vid)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Η Επίτροπος Συνοχής της ΕΕ στη Μεγαλόπολη: Η ΕΕ βάζει τα χρήματα, εσείς θα φέρετε τις δουλειές (vid)

Μάρτιος 23, 2024 - 12:20

Επίσκεψη στη Μεγαλόπολη πραγματοποίησε το απόγευμα της Παρασκευής 23 Μαρτίου η Elisa Ferreira, Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Ελλάδα.

Η κυρία Ferreira έγινε δεκτή από τον δήμαρχο Μεγαλόπολης Κώστα Μιχόπουλο και τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχό.

Ο δήμαρχος Μεγαλόπολης επεσήμανε στην Επίτροπο το γεγονός ότι στον Δήμο Μεγαλόπολης με το κλείσιμο των εργοστασίων της ΔΕΗ χάθηκαν 1.500 θέσεις εργασίας και υπογράμμισε την προσφορά του τόπου τα προηγούμενα χρόνια, που λειτουργούσαν οι ενεργειακές μονάδες της ΔΕΗ, τόσο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι πρέπει να αναληφθεί δράση, προκειμένου να αποκατασταθούν αυτές οι θέσεις εργασίας.

Η κυρία Ferreira απάντησε ότι έχει επίγνωση του γεγονότος ότι κλείνουν βιομηχανίες σε όλη την Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι είναι η φυσική εξέλιξη αυτή, καθώς οι επιχειρήσεις αυτές δεν είναι πλέον κερδοφόρες. Ακόμα, επεσήμανε ότι για αυτό τον λόγο δίνεται επιπλέον χρηματοδότηση, σε 100 περιοχές σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανάμεσα στις οποίες και στη Μεγαλόπολη, ώστε να δημιουργηθούν νέες δουλειές, να επανεκπαιδευτεί το εργατικό δυναμικό, αλλά και για να έρθουν νέες επενδύσεις.

«Βρίσκομαι εδώ για να μιλήσω στους ανθρώπους, όπως έκανα και στην περιοχή της Μακεδονίας, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας» είπε.

Ο Παναγιώτης Αλεβίζος από το «Καφενείο της Μεγαλόπολης» κατά τη συνέντευξη Τύπου απηύθυνε την εξής ερώτηση: «Έντονη δυσαρέσκεια εκφράζεται από τον δήμαρχο ως τους πολίτες. όλοι πιστεύουν ότι, παρόλο που γίνονται σχέδια και προσπάθειες, το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, και αυτό επειδή οι θέσεις εργασίας δεν δημιουργούνται γίνονται εδώ, στον Δήμο, αλλά σε άλλες περιοχές και τα χρήματα πάνε σε άλλες περιοχές. Αποτέλεσμα, η πόλη της Μεγαλόπολης έχει υποστεί μια ανεπανόρθωτη ζημιά. Εσείς γνωρίζετε αυτά τα παράπονα και τα προβλήματα που εκφράζονται από όλους; Έχετε σκεφτεί να διορθώσουμε κάποια από αυτά τα κακώς κείμενα;»

Η κυρία Ferreira απάντησε: «Δεν θα έρθει κάποιος να λύσει ως διά μαγείας τα προβλήματα. Το Ταμείο Συνοχής είναι διαθέσιμο και εσείς, ως Περιφέρεια, ως Δήμος, ως τοπική κοινωνία, έχετε κάνει τις επιλογές σας. Και τώρα, ρωτάω, ποιο είναι το όραμά σας στην περιοχή σας, ώστε να αξιοποιήσετε τα χρήματα, ο Δήμος, τα Σωματεία, τα Πανεπιστήμια, με συνεργασία; Πρέπει οι τοπικές οικονομίες να βρουν τρόπους για να εκπαιδεύσουν τους ανθρώπους και να φέρουν νέες επενδύσεις. Ας δουλέψουμε πάνω σε αυτό, σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Τα εργαλεία υπάρχουν. Πρέπει να σκεφτούμε και να προτείνουμε λύσεις και σχέδια που θα φέρουν στην πόλη δουλειές και επιχειρήσεις. Η ΕΕ δίνει τα λεφτά και εσείς θα φέρετε τις δουλειές».

Ο κ. Μιχόπουλος εξέφρασε τη χαρά του που η Επίτροπος ήρθε στη Μεγαλόπολη για να ακούσει τον κόσμο της πόλης, επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα για τη Μεγαλόπολη είναι ένα πρόγραμμα «άδικης μετάβασης» και όχι δίκαιης. «Αυτό το διαπίστωσε η Επίτροπος από πρώτο χέρι, καθώς πριν από λίγο κατάλαβε ότι δεν έχει γίνει τίποτα στην περιοχή μας, καθώς τίποτα δεν έχει εφαρμοστεί», είπε σε δηλώσεις του. Ο κ. Δημήτρης Πτωχός επίσης αναφέρθηκε στη σημασία της επίσκεψης της Επιτρόπου, κατά την οποία είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις επόμενες κινήσεις. «Το σημαντικό, είναι να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε το περιφερειακό χωροταξικό, ώστε να πάρει την τελική έγκριση, και να προγραμματίσουμε έργα υποδομής και επενδύσεων, ώστε να διαμορφώσουμε το ''μπουκέτο'' με όλα τα κίνητρα ώστε να προσελκύσουμε επενδύεις».

Δείτε το βίντεο του kafeneio_megalopolis.gr

Η επίσκεψη στη Μεγαλόπολη της Elisa Ferreira, Επιτρόπου Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης