Υπ. Περιβάλλοντος: Μέτρα για τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» - Πότε θα κόβεται το ρεύμα

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Υπ. Περιβάλλοντος: Μέτρα για τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» - Πότε θα κόβεται το ρεύμα

Απρίλιος 10, 2024 - 10:20

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε νομοσχέδιό του το οποίο έχει τεθεί σε διαβούλευση ως τις 15 Απριλίου βάζει στο στόχαστρο τους κακοπληρωτές αλλά και τις ρευματοκλοπές.

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, κάποιος που δεν πληρώνει τους λογαριασμούς του θα μπορεί να παραμείνει στην καθολική υπηρεσία μέχρι τέσσερις μήνες. Μετά θα του κόβεται το ρεύμα, εκτός αν είναι βρίσκεται σε ειδικό καθεστώς προστασίας. Αυτό, όπως επισημαίνεται, γίνεται ώστε να μην μπορεί να αποτελέσει καταφύγιο για στρατηγικούς κακοπληρωτές. Αφού παρέλθει το χρονικό περιθώριο των τεσσάρων μηνών, ο προμηθευτής θα μπορεί να εκκινήσει τις διαδικασίες διακοπής της ηλεκτροδότησης του καταναλωτή, υποβάλλοντας στον ΔΕΔΔΗΕ τη σχετική δήλωση παύσης εκπροσώπησης και απενεργοποίησης του μετρητή. Μάλιστα, προβλέπεται οικονομικό «πέναλτι» στην περίπτωση που ο Διαχειριστής καθυστερήσει τις ενέργειές του.

Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Υδάτων και Ενέργειας (ΡΑΑΕΥ) εισηγήθηκε, πριν από λίγες ημέρες, νέους κανόνες ως προς τον ορισμό του «στρατηγικού κακοπληρωτή», τη διακοπή ρεύματος στους υπερήμερους οφειλέτες αλλά και τη μετακίνηση των καταναλωτών από πάροχο σε πάροχο.

Έτσι, «στρατηγικός κακοπληρωτής» είναι αυτός που έχει αλλάξει τουλάχιστον δύο παρόχους, αφήνοντας χρέη, μέσα σε μία πενταετία, από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, ενώ ταυτόχρονα έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές και στον υφιστάμενο (τρίτο) προμηθευτή του.

Δείτε τη διαβούλευση ΕΔΩ.