Το υδατοδρόμιο της Τρίπολης στη λίμνη Τάκα και το «άδειασμα» Πτωχού στον Νίκα

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Το υδατοδρόμιο της Τρίπολης στη λίμνη Τάκα και το «άδειασμα» Πτωχού στον Νίκα

Απρίλιος 11, 2024 - 12:20

Πολύς λόγος είχε γίνει επί περιφερειακής αρχής Παναγιώτη Νίκα για την αξιοποίηση της λίμνης Τάκας ως υδατοδρομίου, στο πλαίσιο της ανάπτυξης των μεταφορών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Συγκεκριμένα, πριν από έναν χρόνο, τον Απρίλιο του 2021, ο τότε περιφερειάρχης είχε εξαγγείλει τη δημιουργία υδατοδρομίου στη λίμνη Τάκα -την ώρα, ας σημειωθεί και αυτό, που το αρδευτικό έργο δεν προχωρούσε.

Στις 26 Οκτωβρίου 2020, οι εταιρείες Ελληνικά Υδατοδρόμια και Hellenic Seaplanes είχαν προσκληθεί στην Τρίπολη, για ενημέρωση σχετικά με το θέμα (δείτε ΕΔΩ).

Έτσι, σε τηλεδιάσκεψη για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη τον Απρίλιο του 2021, κ. Νίκας είχε αναφερθεί στον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την αναβάθμιση του τομέα μεταφορών, που περιελάμβανε την επανεκκίνηση του σιδηροδρομικού δικτύου από Κόρινθο έως Ναύπλιο σε πρώτη φάση και έως Καλαμάτα σε δεύτερη, τη βελτίωση του εσωτερικού οδικού δικτύου, καθώς και έργα που είτε έχουν δρομολογηθεί είτε ήδη υλοποιούνται, όπως η αναβάθμιση Λιμανιών, η κατασκευή της Μαρίνας Ναυπλίου, το υδατοδρόμιο στη Λίμνη Τάκα στην Αρκαδία κ.ά. (δείτε ΕΔΩ).

Ο κ. Νίκας δεν είχε σταματήσει εκεί, όμως. Είχε προαναγγείλει και τη δημιουργία ιστιοπλοϊκού ομίλου στη λίμνη. Συγκεκριμένα, ο τότε περιφερειάρχης είπε πει σε συνεδρίαση του ΠεΣυ στις 24 Απριλίου 2023 ότι η Τρίπολη ως διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο «έχει τελειώσει», ότι πρέπει να αναπτυχθεί ο τουρισμός στην πόλη μας και: «Πιστεύω ότι πάρα πολύ γρήγορα, θα αναπτυχθεί ένας ιστιοπλοϊκός όμιλος για τη λίμνη, επικοινωνούμε με τους αθλητικούς ομίλους, ενώ έχουμε συνεργαστεί και με τους Κυνηγετικούς Συλλόγους, έχουμε αφήσει εκεί πουλιά» (δείτε ΕΔΩ).

Κατά την ομιλία του στην τελετή των εγκαινίων της «Πελοπόννησος EXPO» ο βουλευτής Αρκαδίας του ΠαΣοΚ - Κινήματος Αλλαγής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, απευθυνόμενος στον νυν περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχό, επεσήμανε: «Στη μεγάλη κρίση της κλιματικής αλλαγής είναι πολύ σημαντικό το έργο της λίμνης Τάκας και άλλα έργα, να μην τα βλέπουμε ως υδατοδρόμια γιατί αν πιστεύουμε ότι η Τάκα θα γίνει υδατοδρόμιο είμαστε σε λάθος κατεύθυνση».
Κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στα εγκαίνια ο περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός, απαντώντας στον κ. Κωνσταντινόπουλο, είπε ότι προφανώς η λίμνη Τάκα δεν θα γίνει υδατοδρόμιο, «αδειάζοντας» τον τέως περιφερειάρχη αλλά και την πολιτική που είχε χαραχθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Ενδιαφέρον θα έχει, πάντως, να πληροφορηθούν οι πολίτες ως προς το πόσο έχουν προχωρήσει ο σχεδιασμός της προηγούμενης περιφερειακής αρχής και πώς θα αξιοποιηθεί η λίμνη Τάκα, ή τι σχεδιάζεται, τέλος πάντων, για την αξιοποίησή της από την νυν, κάτι που προφανώς δεν μπορεί να γίνει στο πλαίσιο των εγκαινίων μιας έκθεσης.