Προτάσεις της ΑΥ.Ρ.Α για την αγροτική ανάπτυξη

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Προτάσεις της ΑΥ.Ρ.Α για την αγροτική ανάπτυξη

Μάρτιος 31, 2014 - 14:13

Όλοι γνωρίζομε ότι η Αργολίδα και ο Δήμος μας διαθέτουν μια αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας.

Τα τελευταία χρόνια όμως οι αγρότες χάνουν όλο και μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους, αφού τα προϊόντα τους απομειώνονται και πολλές φορές μένουν αδιάθετα. Συγχρόνως και σαν αποτέλεσμα  αυτών χάνονται θέσεις εργασίας.

Προκειμένου να ανατραπεί η κατάσταση αυτή που τείνει να παγειωθεί χρειάζεται μια νέα πολιτική παραγωγής αγροτικών προϊόντων με συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με κριτήρια, όχι μόνο την παραγωγή και την ποιότητά της, αλλά και την προώθηση των προϊόντων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η εφαρμογή της νέας αναγκαίας πολιτικής μεταρρύθμισης του αγροτικού τομέα του Δήμου μας, αλλά και όλης της Αργολίδας, σίγουρα δεν είναι αρμοδιότητα των δήμων του νομού.

Όμως οι δήμοι σήμερα μπορούν να λειτουργήσουν με ενισχυτικές δράσεις και πρωτοβουλίες στη μετατροπή του τομέα των γεωργικών προϊόντων και γεωργικών ειδών διατροφής σε κλάδο πιο δυναμικό και ανταγωνιστικό. Για την Αργολίδα και τη Ναυπλία η παραγωγή αγροτικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και πιστοποίησης αποτελεί αναγκαίο όρο για την οικονομική της επιβίωση.

Πρωτοβουλίες που μπορεί ο Δήμος να πάρει για μια βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη:

α.Οι 4 δήμοι του νομού μπορούν μέσω μιας προγραμματικής συμφωνίας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο ή άλλο ερευνητικό ίδρυμα και με τις ενώσεις των αγροτών, να χρηματοδοτήσουν μια σύγχρονη μελέτη για τη νέα αγροτική παραγωγή και τη βιώσιμη γεωργική ανάπτυξη της Αργολίδας. Προοπτικά η Αναπτυξιακή εταιρία του Δήμου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για τη χρηματοδότηση από την Ε.Ε.  για τη δημιουργία ενός μόνιμου Κέντρου – Ινστιτούτου αγροτικής έρευνας για την αναζήτηση και στήριξη καινοτόμων αγροτικών πολιτικών για το νομό.

β.Πληροφόρηση των αγροτών μέσα στα ήδη λειτουργούντα ΚΕΠ των δήμων, με τη στελέχωσή τους με επιμορφωμένα για το σκοπό αυτό  στελέχη, της ανάπτυξης καινοτόμων εφαρμογών και αναδιαρθρώσεων των καλλιεργειών.

γ.Δημιουργία και λειτουργία ηλεκτρονικής πύλης με αγροτικό περιεχόμενο, πλήρως ενημερωμένη για τα αγροτικά θέματα της Αργολίδας.

δ.Δημιουργία ενός μητρώου αγροτών Αργολίδας, πιστοποιημένων για την παραγωγή καθαρών γεωργικών προϊόντων.

Συνεχείς και αυστηροί έλεγχοι στα παραγόμενα προϊόντα μπορούν να καταστήσουν την Αργολίδα αναγνωρίσιμο τόπο παραγωγής «καθαρών αγροτικών προϊόντων».

ε.Λειτουργία Βιολογικής Αγοράς αγροτικών προϊόντων ένα απόγευμα της εβδομάδας στο Ναύπλιο .

στ.Δημιουργία ενός δικτύου σύνδεσης παραγωγών και καταναλωτών χωρίς μεσάζοντες.

                                            Ναύπλιο 29 Μαρτίου 2014

              Γιάννης Γκιόλας, υποψήφιος δημοτ. σύμβουλος της ΑΥ.Ρ.Α.