Αλλεργία: Βάλ' τες στο πιάτο σου

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Αλλεργία: Βάλ' τες στο πιάτο σου

Μάιος 15, 2012 - 10:49

Ρινίτιδα, άσθμα, αλλεργικό έκζεμα, δερματίτιδες & πολλές ακόμα αλλεργικές παθήσεις που «οργιάζουν» αυτή την εποχή & μας ταλαιπωρούν. Οι ειδικοί τονίζουν την σημασία της σωστής διατροφής τόσο στην πρόληψη αυτών, όσο & στην ανακούφιση από τα ενοχλητικά συμπτώματά τους. Παρόλο που οι αλλεργίες είναι κάτι που δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε πριν στραφούμε βιαστικά σε φαρμακευτικές λύσεις, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να προσέξουμε είναι η διατροφή μας.
Ειδικά σε περιόδους έξαρσης, οι βιταμίνες μπορούν να βοηθήσουν στη θωράκιση του οργανισμού από τις αλλεργίες.
Βιταμίνη Β12: Έρευνες έχουν δείξει ότι τα αλλεργικά άτομα έχουν έλλειψη της εν λόγω βιταμίνης. Θα τη βρεις στο γάλα, το τυρί, το συκώτι, το μοσχάρι, το ψάρι & τα αυγά.
Βιταμίνη Β6 : Η έλλειψή της ενοχοποιείται για την εμφάνιση αλλεργιών. Βρίσκεται στο συκώτι, το κρέας, τα ψάρια & το λάχανο, το πεπόνι, τις πατάτες, τα όσπρια & τα δημητριακά.
Βιταμίνη C: Βοηθά στην καταπολέμηση των αλλεργιών, στη μείωση του πυρετού από αλλεργική αντίδραση & στην αντίδραση του δέρματος μετά από τσιμπήματα ή επαφή με δηλητηριώδη φυτά. Θα τη βρεις στις πιπεριές, τα πορτοκάλια, το γκρέιπφρουτ, στις φράουλες, τα ακτινίδια, το ωμό λάχανο, τα ξερά φασόλια, το μπρόκολο, το μαϊντανό & τα λαχανάκια Βρυξελλών.
Ω3 λιπαρά οξέα: Έχουν  αντιφλεγμονώδη δράση & βοηθούν στην αποτροπή κρίσεων άσθματος & αλλεργικής ρινίτιδας. Πλούσιες πηγές τους είναι τα λιπαρά ψάρια(φρέσκος τόνος, σολομός, σκουμπρί, σαρδέλα, ρέγκα), ο λιναρόσπορος, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, η σόγια & και ιχθυέλαια.
Βιταμίνη Β5: Ενισχύει τις φυσικές άμυνες του οργανισμού & προάγει την παραγωγή αντισωμάτων. Θεωρείται αντιαλλεργική & προστατεύει τα μάτια & το δέρμα από τις παθήσεις που σχετίζονται με την ακτινοβολία. Βρίσκεται στα αυγά, το ρύζι, το αλεύρι, τα δημητριακά, τα μανιτάρια, τα καρύδια, τα φιστίκια, το κοτόπουλο, το μοσχάρι & τα νεφρά.
Προβιοτικά – Πρεβιοτικά: Βοηθούν στη διατήρηση της υγιούς μικροχλωρίδας του εντέρου & μας προστατεύουν από αλλεργίες & αναπνευστικά προβλήματα, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Βασικές πηγές προβιοτικών είναι το κεφίρ, αλλά & τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο, ενώ πρεβιοτικά περιέχουν διάφορα εμπλουτισμένα τρόφιμα, τα δημητριακά, τα φρούτα καθώς & τα λαχανικά.
Βασιλική Δέδε
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc
vasodede@gmail.com