12 ημέρες έως τις εκλογές

Time to read
less than
1 minute
Read so far

12 ημέρες έως τις εκλογές

Σεπτέμβριος 08, 2015 - 17:50

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

 Τσίπρας: Αφήστε με να κυβερνήσω για πρώτη φορά! - Μεϊμαράκης: Θα συνεργαστούμε με το δεύτερο κόμμα – Λαφαζάνης: Δεν είμαστε κόμμα της δραχμής, αλλά μόνη λύση το εθνικό νόμισμα - Βαρουφάκης: Ήταν απάτη η διαπραγμάτευση!

 

Μόλις δώδεκα μέρες έμειναν για τις πρόωρες εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. Το πολιτικό σκηνικό έχει πάρει πια φωτιά, οι δηλώσεις ακολουθούν οι μία την άλλη και οι αντεγκλήσεις κορυφώνονται. Ενδεικτικά, ο κ. Μεϊμαράκης ζήτησε συγγνώμη από τον κ. Τσίπρα για τον χαρακτηρισμό «ψευτράκος» που του είχε επιφυλάξει, για το καλό της χώρας, όπως είπε. 
Ακόμη, ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι ο κ. Τσίπρας ζήτησε από την Κοζάνη μια πρώτη ευκαιρία για να κυβερνήσει η Αριστερά, διαγράφοντας επτά μήνες κυβερνητικής θητείας, και από την άλλη ο επικεφαλής της ΝΔ χαρακτήρισε τον κ. Τσίπρα «κατεστημένο».

ΤΣΙΠΡΑΣ: ΔΩΣΤΕ ΜΟΥ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΩ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ

«Κάποιοι δραπέτευσαν από τις γραμμές μας μπροστά στις δυσκολίες», είπε από την Κοζάνη ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην απόσχιση Λαφαζάνη, ενώ ταυτόχρονα ζήτησε όχι μια «δεύτερη ευκαιρία», αλλά μια πρώτη, καθώς, όπως τόνισε, την επτάμηνη περίοδο που ήταν πρωθυπουργός είχε «ελάχιστες» δυνατότητες να κυβερνήσει…

«Διεκδικούμε μια πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσει επιτέλους η Αριστερά» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αλλά αναφέρθηκε και στο κλίμα απογοήτευσης που δείχνει να επικρατεί στους ψηφοφόρους του, και προσπάθησε να το αντικρούσει: «Ας μην ξεχνάμε το βασικό: Καμιά απογοήτευση, καμιά αμηχανία, καμιά ιδιώτευση, καμιά διάσπαση δεν πρόκειται να απαντήσει στο καίριο ερώτημα: Σε ποιον θα εμπιστευτούμε τις τύχες της χώρας; Σε κείνους που την έθαψαν στο χαντάκι; Ή σε κείνους που πάλεψαν και μάτωσαν για να την βγάλουν;».

ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: ΘΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑ

Από την πλευρά του, ο Ευ. Μεϊμαράκης χαρακτήρισε «κατεστημένο» τον κ. Τσίπρα, ενώ επεσήμανε ότι βάζει τον Πάνο Καμμένο να κάνει όλη τη βρωμοδουλειά. «Απαιτείται συστράτευση και ευρύτατη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων και των θεσμικών παραγόντων γιατί τα προβλήματα είναι πολυσύνθετα», είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης στον Star και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα την επομένη των εκλογών να καθήσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν ακόμη και το πρόσωπο του πρωθυπουργού.
    
Ακόμη, στο ερώτημα αν θα είναι ο ίδιος πρωθυπουργός, απάντησε: «Και ποιος δεν θέλει να γίνει πρωθυπουργός;», και ακολούθως είπε: «Αν με βάση το Σύνταγμα, θα λάβω την εντολή και συζητήσω με όλες τις πολιτικές δυνάμεις». «Αν μου πει ο Τσίπρας ‘’να συνεργαστούμε αλλά να μην είσαι εσύ πρωθυπουργός’’, δεν θα διαφωνήσουμε», ανέφερε.
Και ξεκαθάρισε ότι αν κερδίσει η ΝΔ τις εκλογές, ο ίδιος θα απευθυνθεί στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος για να σχηματίσουν κυβέρνηση. Και υπογράμμισε ότι ο κ. Τσίπρας υποχρεούται να μετάσχει στη νέα κυβέρνηση, καθώς «έχει δεσμεύσει τη χώρα με ένα τριετές πλαίσιο που μόνον ο ίδιος το γνωρίζει».

ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Ο κ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΗΓΕ ΓΙΑ ΜΑΛΛΙ ΚΑΙ ΘΑ ΒΓΕΙ ΚΟΥΡΕΜΕΝΟΣ

Με το πρώτο τηλεοπτικό σποτ του κόμματός του στον αέρα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τη Δευτέρα το βράδυ δήλωσε ότι «ο κ. Τσίπρας πήγε για μαλλί και κινδυνεύει να βγει κουρεμένος», εξηγώντας πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πίστευε ότι οι εκλογές και η αυτοδυναμία θα ήταν περίπατος, κάτι που όμως «δεν του βγήκε», όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Εμείς δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ νούμερο 2, αν και κρατάμε ό,τι θεωρούμε καλό από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον ριζοσπαστισμό του, αλλά όχι τη διπλή γλώσσα και την ασυνέπεια, ειδικά της τελευταίας περιόδου», υπογράμμισε.
 Παράλληλα, ο κ. Λαφαζάνης επιχείρησε να ξεκαθαρίσει πως η Λαϊκή Ενότητα δεν είναι το κόμμα της δραχμής, και χαρακτήρισε «ανοησία» τα όσα ακούγονται προς αυτή την κατεύθυνση. 

«Η αλήθεια είναι ότι έχουμε ένα πρόγραμμα για να βγει η Ελλάδα από την κρίση», είπε ο κ. Λαφαζάνης. «Για να βγούμε από την κρίση, χρειαζόμαστε εθνικό νόμισμα και εμείς θεωρούμε ότι το πρόγραμμά μας αυτό είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί εντός Ευρωζώνης», ανέφερε αμέσως μετά, μη ξεκαθαρίζοντας ακριβώς τα πράγματα.

«Δεν υπάρχουν εύκολοι δρόμοι, όπου όλα θα είναι ρόδινα, αλλά με το εθνικό νόμισμα θα σταματήσουμε τον κατήφορο και να μπούμε σιγά σιγά σε αναπτυξιακή τροχιά», εξήγησε. «Οι τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιούντο με το εθνικό νόμισμα, μέσω της Εθνικής Τράπεζας, όπως γίνεται και στο 99% των χωρών του πλανήτη», πρόσθεσε.

«Το κακό του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι έμεινε προσκολλημένος στο ευρωπαϊκό κατεστημένο», παρατήρησε στη συνέχεια, και χαρακτήρισε αντίφαση το ότι υποσχόταν κατάργηση του μνημονίου εντός του ευρώ το κόμμα, κατά τις περασμένες εκλογές. «Ήταν μια αυταπάτη, που υπάρχουν στην πολιτική ζωή, μπορεί να κρύβει ιδιοτέλεια και εξουσιομανία, αυτό δεν το ξέρω», είπε.

ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΕΟ ΦΟΡΟ

Οι βουλευτές του Ποταμιού δεν θα ψηφίσουν κανέναν νέο φόρο, είπε από την Κρήτη όπου περιοδεύει ο πρόεδρος του κόμματος. «Έχουμε εντοπίσει τα σημεία της σπατάλης και μπορούμε τα λεφτά που χρειαστούμε, τη στιγμή που θα τα χρειαστούμε, να τα εξασφαλίσουμε χτυπώντας τη σπατάλη και φυσικά τη φοροδιαφυγή», πρόσθεσε.

Παράλληλα, υποσχέθηκε μείωση του κράτους: «Δεν εννοούμε ότι θα κυνηγήσουμε τους υπαλλήλους που δουλεύουν, αλλά θα μειώσουμε το κράτος στα ρετιρέ της εξουσίας. 
Είμαστε η χώρα με τις περισσότερες Γενικές Γραμματείες και αυτό σημαίνει υψηλοί μισθοί στα στελέχη του κομματικού μηχανισμού είτε της ΝΔ, είτε του ΣΥΡΙΖΑ, ανάλογα με το ποιος κυβερνάει».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού εξέφρασε τη βεβαιότητα πως όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές «ο κόσμος θα καταλάβει ότι η λύση δεν βρίσκεται στο παρελθόν», ενώ υποστήριξε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει πολύ με τη ΝΔ» και ότι «ο σενάριο συνεργασίας «δεν είναι απίθανο».

«Αυτά τα δύο κόμματα μοιάζουν σε πολλά πράγματα, από το πώς αντιλαμβάνονται το μοίρασμα της εξουσίας έως τους διορισμούς των φίλων και των συγγενών και το παλαιοκομματικό σύστημα στο Δημόσιο», ανέφερε τέλος ο κ. Θεοδωράκης.

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: ΑΠΑΤΗ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ

Με επιστολή την οποία συνυπογράφει ο πρώην υπουργός Οικονομικών μαζί με συνεργάτες του και οικονομολόγους από όλον τον κόσμο, υποστηρίζει ότι η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές ήταν μια απάτη.
Στην επιστολή, με την οποία ζητούν από την Ευρώπη να υποστηρίξει την Ελλάδα στο θέμα του χρέους που πρόκειται να συζητηθεί στα Ηνωμένα Έθνη και υπογράφουν 19 οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων οι Γ. Βαρουφάκης,  Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ και Τόμας Πικετί, γίνεται λόγος για εννέα βασικές αρχές που θα συζητηθούν στον ΟΗΕ στις 10 Σεπτεμβρίου, σχετικά με την αναδιάρθρωση των δημοσίων χρεών.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι «η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα διεξαχθεί στις 10 Σεπτεμβρίου και πρόκειται να ψηφίσει εννέα βασικές αρχές για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους. Αν είχαν τηρηθεί αυτές οι αρχές θα είχαμε αποφύγει τις παγίδες της ελληνικής κρίσης, στην οποία οι πολιτικοί εκπρόσωποι ενέδωσαν στις απαιτήσεις των πιστωτών παρά την έλλειψη οικονομικής λογικής και τις καταστροφικές κοινωνικές επιπτώσεις τους. Αυτό το ψήφισμα είναι προς το δημόσιο συμφέρον και θα πρέπει να υποστηριχθεί από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και να γίνει ένα θέμα που θα μπει σε δημόσια διαβούλευση».

«Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η Ελλάδα αντιμετώπισε από τους πιστωτές μια πεισματική άρνηση και εξετάσουμε οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του χρέους, ακόμη και αν η άρνηση αυτή στάθηκε σε αντίφαση με τις συστάσεις του ΔΝΤ», εξηγεί η επιστολή.
Αναφερόμενοι στο παράδειγμα της Αργεντινής και τις αρχές που πρέπει να τηρούνται κατά την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, οι 17 οικονομολόγοι αναφέρουν πως αυτές είναι: η διαφάνεια, η αμεροληψία, η ισότιμη μεταχείριση, η ασυλία, η νομιμότητα, η αειφορία και η πλειοψηφική αναδιάρθρωση.

Τέλος, προειδοποιούν, σημειώνοντας: «Χθες ήταν η Αργεντινή, σήμερα είναι η Ελλάδα και αύριο, ίσως, η Γαλλία. Κάθε χρεωμένη χώρα μπορεί να αποκλειστεί από την αναδιάρθρωση του χρέους της κόντρα στην κοινή λογική. Η δημιουργία ενός νομικού πλαισίου για την αναδιάρθρωση του χρέους, επιτρέπει σε κάθε κράτος να λύσει τα προβλήματα χρέους της, χωρίς τον κίνδυνο της οικονομικής κατάρρευσης ή την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας της. Είναι ένα θέμα που επείγει για την προώθηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».

Και καταλήγουν: «Το ελληνικό δράμα που εκτυλίχθηκε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθιστά σαφές ότι δεν υπάρχει χρόνος για δισταγμούς. Η απάτη των διαπραγματεύσεων του καλοκαιριού έχουν προκαλέσει πολλούς Ευρωπαίους να υποχωρήσουν στον εθνικισμό και να εκφράσουν την περιφρόνησή τους στους διεθνείς οργανισμούς. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι πρέπει να επαναβεβαιώσουν ότι τα δημοκρατικά δικαιώματα, παρά τις επιταγές της αγοράς που βρίσκονται στο επίκεντρο της παγκόσμιας διακυβέρνησης. Καλούμε, λοιπόν, όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να ψηφίσουν υπέρ αυτού του ψηφίσματος».