Προβλήματα στη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Προβλήματα στη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου

Ιανουάριος 24, 2012 - 13:53

Καταγγελίες από τη Λαϊκή Συσπείρωση για συνεχή θέματα εκτός ημερήσιας χωρίς εισηγήσεις και για καθυστέρηση υπερβολική στην έναρξη των συνεδριάσεων
Τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, και κυρίως στα θέματα που αφορούν στην ώρα έναρξης των συνεδριάσεων που είναι πάντα μία ώρα  (στην καλύτερη των περιπτώσεων) μετά την ώρα που έχει οριστεί στην πρόσκληση  καθώς και το γεγονός ότι σε κάθε συνεδρίαση έρχονται από την περιφερειακή αρχή και τους αντιπεριφερειάρχες θέματα ως εκτός ημερήσιας διάταξης χωρίς να υπάρχει εισήγηση και γνώση για αυτά από τους Περιφερειακούς Συμβούλους, θέτει με δημόσια παρέμβασή της η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης Πελοποννήσου και τα μέλη της Νίκος Γόντικας και Βαγγέλης Γούργαρης. Μάλιστα ζητούν να τεθεί το θέμα προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Στην ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης αναφέρονται τα εξής:
Είναι γνωστή και επιβεβαιώνεται στη ζωή η βασική μας εκτίμηση οτι, ο Καλλικράτης αποτελεί βασικό εργαλείο για την προώθιηση της εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής στην Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση. Ουσιαστικά, έρχεται να συνδράμει το κεφάλαιο στην επίθεση που κλιμακώνει σε βάρος του λαού.
Ομως, παράλληλα στον ένα χρόνο λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, αντί να έχουμε βελτίωση στη λειτουργία του, έχουμε επιδείνωση που αγγίζει τα όρια του εκφυλισμού.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Εχει γίνει πλέον καθεστώς, η καθυστέρηση τουλάχιστον κατά μια ώρα, στην έναρξη της συνεδρίασης του ΠΕΣΥ.
Καταχρηστικά τίθενται κυρίως από τους κ.κ. Αντιπεριφειάρχες και τον κ. Περιφερειάρχη, σοβαρά θέματα σαν κατεπείγοντα, για συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης.
Θέματα, όπως η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμάτων με ΣΔΙΤ, η διαχείριση των υδάτινων πόρων και η αξιοποίηση των νερών του Ανάβαλου, η κύρωση οδηγίας της ΕΕ για τους σταθμούς μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κλπ. Θέματα μεγάλου ενδιαφέροντος για τους επιχειρηματικούς ομίλους τίθενται έτσι, χωρίς εισήγηση, χωρίς δυνατότητα στα μέλη του ΠεΣΥ να έχουν πρόσβαση σε φακέλλους για ενμέρωση κλπ.
Ακολουθείται μια διαδικασία χρονοβόρων συζητήσεων, προφανώς για τις τηλεοπτικές κάμερες, που πολλές φορές μπαίνουμε για συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης μετά από 3 ή και 4 ώρες συνεδρίασης.
Σε ένα τέτοιο τρόπο λειτουργίας πρωτοστατεί ο κ. Περιφεριάρχης που αφού βάλει πάντα την κεντρική στρατηγική του κεφαλαίου σε κάθε θέμα, μετά φλυαρεί, νουθετώντας πολλές φορές τα μέλη του ΠεΣΥ, ιδιαίτερα της πλειοψηφίας – Υπάρχουν συνεδριάσεις, που ο χρόνος ομιλίας του κ. Περιφερειάρχη ξεπερνά το μισό του συνολικού χρόνου συνεδρίασης του ΠεΣΥ.
Θεωρούμε οτι, όλες αυτές οι μεθοδεύσεις, δεν είναι τυχαίες. Εντάσσονται στη στόχευση λειτουργίας του ΠεΣΥ σε όφελος των μεγάλων συμφερόντων. Είναι αρκετές οι περιπτώσεις που στο «μεταμεσονύχτιο», στο πόδι στο τέλος της συνεδρίασης με διαδικασίες εξπρές, χωρίς εισηγήσεις να παίρνονται αποφάσεις ικανοποίησης καπιταλιστών, ακόμα και παρά την αρνητική εισήγηση των αρμοδίων υπηρεσιών της Περιφέρειας.