Η παραδοσιακή τριπολίτικη μπογάτσα της Αναλήψεως

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Η παραδοσιακή τριπολίτικη μπογάτσα της Αναλήψεως

Μάιος 24, 2023 - 23:00

Στις 25 Μαΐου η Εκκλησία μας γιορτάζει την Ανάληψη του Κυρίου.

Σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Λουκά, ο Κύριος τους Μαθητές Του «εξήγαγε έξω έως εις Βηθανίαν», στο Όρος των Ελαιών, όπου συνήθως προσευχόταν, και αφού εσήκωσε τα χέρια «ευλόγησεν αυτούς» (Λουκά, 24,50) Όσο τους ευλογούσε ο Κύριος, «διέστη απ’ αυτών και ανεφέρετο εις τον ουρανόν», μέχρι που τον έχασαν από τα μάτια τους. Οι Μαθητές, αφού προσκύνησαν, επέστρεψαν στην Ιερουσαλήμ με χαρά μεγάλη και έμεναν συνεχώς στον ναό, υμνολογώντας και δοξολογώντας τον Θεό (Λουκά, 24, 51-52). Ο μακαριστός π. Αλέξανδρος Σμέμαν σε αναφορά του για την εορτή της Αναλήψεως γράφει σχετικά: «Πόσο σωστά όμως έκανε κάποιος ιερέας που ονόμασε την ομιλία του για την Ανάληψη “χαρά του χωρισμού”! Φυσικά η Εκκλησία δεν εορτάζει την αναχώρηση του Χριστού. Ο Χριστός είπε: “μεθ’ υμών ειμί πάσας τας ημέρας έως της συντελείας του αιώνος” (Ματθ. 28, 20) και ολόκληρη η χαρά της χριστιανικής πίστης βρίσκεται στη συνειδητοποίηση της παρουσίας Του, όπως ακριβώς την υποσχέθηκε: “ου γαρ εισί δύο ή τρεις συνηγμένοι εις το εμόν όνομα, εκεί ειμί, εν μέσω αυτών” (Ματθ. 18, 20). Δεν γιορτάζουμε την αναχώρηση του Χριστού, αλλά την ανάληψή Του στους ουρανούς».

Στην Τρίπολη, οι νοικοκυρές εκείνη την ημέρα φτιάχνουν ένα έδεσμα που λέγεται «μπογάτσα». Η κυρία Ασπασία Μπιρμπίλη παραθέτει την παραδοσιακή συνταγή της θείας Κατίνας που τιμά ακόμα, όπως αναφέρει, την παράδοση:

ΥΛΙΚΑ
3 πιάτα αλεύρι γοχ
1 ποτήρι νερού γάλα
1    «.         «.   πορτοκάλι
1 χαρτάκι μαστίχα Χίου κοπανισμένη
1 κουταλάκι γλυκάνισο
1 ποτήρι νερού ζάχαρη
1 κουταλιά σόδα
4 αυγά
1 1/2 ποτήρι νερού λάδι
Λίγα ζαχαρωτά χρωματιστά κουφετάκια
Σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε ζάχαρη με λάδι αρκετή 
ώρα . Προσθέτουμε τα αυγά ,το γάλα, το χυμό πορτοκάλι στο οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα και ύστερα όλα τα  υπόλοιπα υλικά. Βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Κάνουμε σχήμα Σταυρού  οπως φαίνεται και στη φωτογραφία και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μια ώρα  ανάλογα βέβαια με το πάχος της πίτας.