Ζωές χάνονται, κότερα αρμενίζουν... - Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος με ένα ασθενοφόρο

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ζωές χάνονται, κότερα αρμενίζουν... - Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος με ένα ασθενοφόρο

Ιούνιος 07, 2023 - 11:00

Ο τουρισμός στη νησιωτική Ελλάδα, η βαριά μας βιομηχανία, όπως τον χαρακτηρίζουν οι πολιτικοί μας, είναι ένας γυμνός βασιλιάς. Πρώτον, διότι ούτε καν μπορούμε να υπολογίσουμε τα κέρδη που δεν δηλώνονται και δεν φορολογούνται. Το μαύρο, κατάμαυρο χρήμα, είναι πολύ και ρέει άφθονο. Δεύτερον, επειδή πουλάμε απέραντο γαλάζιο, περιφραγμένες παραλίες, πολυτέλεια για ελάχιστα βαλάντια στα μεγάλα νησιά, πανάκριβες υπηρεσίες που τις παρέχουν εργαζόμενοι οι οποίοι πληρώνονται με ψίχουλα. Τρίτον, επειδή η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτόν, δεν είναι επαγγελματίες, αλλά άνθρωποι που έχουν μια ταβέρνα κι ένα πατρικό τα δωμάτια του οποίου χρεώνουν χρυσάφι, κι από αυτό το χρυσάφι περιμένουν να ζήσουν καλά όλο τον χρόνο.

Χονδρικά, η κατάσταση είναι αυτή. Είμαστε μια χώρα που πουλάει τουρισμό από το 1960, και, αντί να πηγαίνουν όλα ρολόι, αφού εκεί επενδύουμε, λειτουργούμε ακόμα ως ερασιτέχνες, το λιγότερο.

Κι αν όλα τα παραπάνω θεωρείτε ότι είναι διατυπωμένα με κάποια υπερβολή, ας έρθουμε και στο προκείμενο.

Πριν από δύο μέρες, στην Κω, μια γυναίκα πέθανε σε καρότσα φορτηγού, επειδή δεν υπήρχε ασθενοφόρο να την μεταφέρει στο νοσοκομείο. Το μοναδικό ασθενοφόρο εξυπηρετούσε άλλο περιστατικό. Η γυναίκα ξεψύχησε στην καρότσα.

Το περιστατικό αυτό έφερε για ακόμα μία φορά στην επιφάνεια τις τραγικές ελλείψεις στην Υγεία, και μάλιστα σε μέρη που κατακλύζονται από τουρίστες το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων Μιχάλη Γιαννάκο, «το ΕΚΑΒ επιχειρεί με ένα μόλις ασθενοφόρο σε Κάλυμνο, Κω, Λέρο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σάμο, Σύρο, Σαντορίνη και Τήνο. Στην Χίο και στην Ικαρία το προσωπικό δεν επαρκεί για δεύτερο ασθενοφόρο σε όλες τις βάρδιες, ενώ στην Ίο, στην Κάρπαθο και στα Κύθηρα το ΕΚΑΒ με 1-2 διασώστες λειτουργεί μερικά οκτάωρα».

Μιλώντας στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων ΕΚΑΒ Αττικής Γιώργος Μαθιόπουλος, είπε ότι ακόμα και αυτή η ελάχιστη λειτουργία του ενός ασθενοφόρου ανά βάρδια σε νησιά όπως Πάρο Νάξος, Μύκονο και Σαντορίνη, γίνεται με την βοήθεια διασωστών της ηπειρωτικής χώρας που μετακινούνται για ένα-δύο μήνες προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των νησιών. Παλαιότερα η μετακίνηση διασωστών από την ηπειρωτική στη νησιωτική χώρα γινόταν μόνο για τους καλοκαιρινούς μήνες «Τώρα αυτό γίνεται όλο τον χρόνο», σημειώνει ο κ. Μαθιόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο γίνονται προσκλήσεις για επικουρικούς διασώστες για τα νησιά, όμως δεν υπάρχει ενδιαφέρον, καθώς τα έξοδα είναι πολλά και οι απολαβές μικρές. «Εχουμε πει ότι πρέπει να γίνει προκήρυξη για μόνιμους διασώστες προκειμένου τουλάχιστον να καλυφθούν οι ανάγκες των νησιών της χώρας. Αν και οι ελλείψεις αφορούν στο σύνολο της χώρας. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν αποχωρήσει από το ΕΚΑΒ 450-500 διασώστες, και οι προσλήψεις που έχουν γίνει δεν καλύπτουν ούτε τις μισές αποχωρήσεις», καταλήγει ο κ. Μαθιόπουλος.

Ο διασώστης που θα πάρει έναν μισθό έστω και 1.000 ευρώ, πώς θα πληρώσει τη διαμονή του σε νησιά όπου, σημειωτέον, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές μένουν άστεγοι, ελέω των τουριστικών κυμάτων και των υπέρογκων ενοικίων που τους ζητούνται;

Για ακόμα μία φορά φέτος, στις ενημερωτικές εκπομπές είδαμε τους εκπαιδευτικούς να κραυγάζουν απεγνωσμένα, τους Δήμους να μεταφέρουν την ευθύνη στο υπουργείο και το υπουργείο να μεταφέρει την ευθύνη στους δήμους. Μια ωραία ατμόσφαιρα...

Η κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου απαντώντας σε ερώτηση της Ανθής Βούλγαρη σχετικά με το περιστατικό στην Κω το πρωί της Τετάρτης, είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει διορθώσει όλα τα κακώς κείμενα ακόμα.

Τα λεγόμενα του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ υπόψη από το υπουργείο όσο λήφθηκαν υπόψη οι διαμαρτυρίες και οι προειδοποιήσεις των συνδικαλιστών σιδηροδρομικών πριν από το δυστύχημα στα Τέμπη, που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.

Υποθέτω ότι θα πρέπει να διαμαρτυρηθούν οι μεγαλοξενοδόχοι για την κατάσταση, ώστε να ληφθούν τα δεδομένα σοβαρά υπόψη...

Το πρωί της Τετάρτης έγινε γνωστό ότι μια 19χρονη έγκυος στη Νέα Μάκρη έχασε τη ζωή της. Οι μαρτυρίες αναφέρουν ότι περίμενε ασθενοφόρο από τις 08:30 και τελικά εκείνο έφθασε στις 13:30.

Δεν θα έχουμε ποιοτικό τουριστικό προϊόν αν δεν έχουμε βασικές υποδομές. Κι αφού ουδείς ενδιαφέρεται για τους ντόπιους και τις ανάγκες τους, ας ενδιαφερθούν τουλάχιστον για τους τουρίστες και κοντά στον βασιλικό, θα ποτιστεί και η γλάστρα...

Γαλανιάδη Εύα