Ο Μαρίνης Μπερέτσος για την αναβίωση του Malvasia οίνου και για το Malvasia Festival Monemvasia

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ο Μαρίνης Μπερέτσος για την αναβίωση του Malvasia οίνου και για το Malvasia Festival Monemvasia

Νοέμβριος 20, 2023 - 13:30

O Μαρίνης Μπερέτσος Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακής «Πάρνωνας» μιλάει στο Eleftherostypos.gr για την αναβίωση του Malvasia οίνου που ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια στην Μονεμβασιά με πρωτοβουλία νέων τότε ανήσυχων επιστημόνων της περιοχής και το Malvasia Festival Monemvasia! Είναι ένα γεγονός που αναδεικνύει εκτός από το κρασί - αλλά με επίκεντρο αυτό - την ιστορία, την ποίηση, την γαστρονομία, τα τοπικά προϊόντα, την μουσική και την αρχιτεκτονική. Είναι όλα αρμονικά σε αυτόν τον τόπο.

-Κύριε Μπερέτσο πως άρχισε το ταξίδι της αναβίωσης στη Μονεμβασιά του Μαλβαζία οίνου;

Η αναβίωση του Malvasia οίνου ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια στην Μονεμβασιά με πρωτοβουλία νέων τότε ανήσυχων επιστημόνων της περιοχής οι οποίοι, αφού επέστρεψαν στον τόπο τους με επιστημονικές γνώσεις και κοινωνικές εμπειρίες στην πιο δημιουργική ηλικία της ζωής τους, έβαλαν μπροστά ένα όραμα. Ο φυσικός Γιώργος Τσιμπίδης και ο χημικός Ηρακλής Τριχείλης, ο πρώτος οινοποιός σήμερα και ιδρυτής της Monemvasia Winery Tsimbidi και ο δεύτερος Δήμαρχος Μονεμβασίας για πάρα πολλά χρόνια. Η αναπτυξιακή Εταιρεία Πάρνωνα ιδρύθηκε επίσης εκείνα τα χρόνια και οι δρόμοι μας συναντήθηκαν με τους παραπάνω και αποτιμάμε ήδη 25 χρόνια δημιουργικής συνεργασίας και φιλίας.

-Πως μπορούν οι αναπτυξιακές -και ο Πάρνωνας συγκεκριμένα- να βοηθήσουν την πολιτιστική ανάπτυξη;

Οι Αναπτυξιακές Εταιρείες είναι επιστημονικοί μηχανισμοί που λειτουργούν αποκεντρωμένα με μεγάλους βαθμούς ελευθερίας και τεράστιες δυνατότητες. Είναι θέμα της κάθε περιοχής, δηλαδή των τοπικών αρχών, των κοινωνικών φορέων και της επιχειρηματικής κοινότητας, να δημιουργήσουν και να δώσουν περιεχόμενο σε αυτό το εργαλείο. Το διά ταύτα όλων αυτών είναι οι άνθρωποι. Φαίνεται ότι στην περιοχή μας το μίγμα ανθρώπων πέτυχε. Η πολιτιστική ανάπτυξη είναι βασική παράμετρος της αναπτυξιακής διαδικασίας διότι ενισχύει την τοπικότητα και δίνει περιεχόμενο στην τοπική ταυτότητα. Έχουμε την ευλογία να εργαζόμαστε σε μια περιοχή που περιλαμβάνει την Επίδαυρο, το Ναύπλιο, την Τεγέα, την Τσακωνιά, την Σπάρτη, τον Μυστρά, την Μάνη, και την Μονεμβασιά. Σε αυτούς τους τόπους η ολοκληρωμένη ανάπτυξη περνάει μέσα από την πολιτιστική ανάπτυξη.

-Ποια ήταν η ανταπόκριση ξένων χωρών στη διακρατική συνεργασία που οραματίζεστε για τον Μαλβαζία Οίνο;

Μέσα από το έργο διακρατικής συνεργασίας “Malvasia Myth” στο πλαίσιο του προγράμματος LEADER/CLLD ολοκληρώνουμε έναν κύκλο συνεργασίας με περιοχές παραγωγής Μαλβαζία από τρεις χώρες, Ελλάδα/Μονεμβασιά (ΟΤΔ Πάρνωνα), Ιταλία/Πάρμα-Πιατσέντζα (GAL del Ducato) και Κροατία/Ίστρια (LAG Central Istria) και συνεργασία με Ισπανία/Σίτζες. Πλέον διευρύνουμε αυτή τη συνεργασία με περιοχές από τη Σικελία/Λίπαρι, την Ισπανία/Κανάρια Νησιά και, φυσικά, την Κρήτη και την Πάρο.

Κατά την διάρκεια του πρώτου Malvasia Festival Monemvasia τον Ιούνιο του 2023 οι τρείς περιοχές υπογράψαμε σε πανηγυρικούς τόνους το μνημόνιο συνεργασίας για την δημιουργία του διεθνούς δικτύου Malvasia Myth Network ως μια πολιτιστική διαδρομή των περιοχών που συνδέονται με το ιστορικό αυτό κρασί. Δεδομένου ότι ήταν μία δική μας πρωτοβουλία η δημιουργία του δικτύου, αισθανθήκαμε ικανοποίηση όταν αποδέχθηκαν την πρότασή μας. Τώρα, μετά από 5 χρόνια, η ικανοποίηση έχει γίνει ενθουσιασμός που γνωρίζουμε και συνεργαζόμαστε με αυτούς τους ανθρώπους.

Η δημιουργία του δικτύου με συμμετέχουσες όλες αυτές τις περιοχές, τους οινοποιούς και τους φορείς τους και η ως τώρα απήχησή του στις διάφορες ενέργειες προβολής και πρόσκλησης νέων περιοχών δείχνει την δυναμική του εγχειρήματος σε διεθνές επίπεδο.

 

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ.