Η ανάπτυξη της παράκτιας ζώνης της Αν. Πελοποννήσου στο επίκεντρο της εκδήλωσης του Αναπτυξιακού Οργανισμού Πάρνωνα στο Ναύπλιο (pics,vid)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Η ανάπτυξη της παράκτιας ζώνης της Αν. Πελοποννήσου στο επίκεντρο της εκδήλωσης του Αναπτυξιακού Οργανισμού Πάρνωνα στο Ναύπλιο (pics,vid)

Νοέμβριος 23, 2023 - 11:50

Ο παράκτιος χώρος αποτελεί περιοχή υψίστης σημασίας, τόσο στο χερσαίο όσο και στο θαλάσσιο τμήμα του. Ο παράκτιος χώρος στην Ανατολική Πελοπόννησο παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία τοπίων και οικοσυστημάτων. Η Ανατολική Πελοπόννησος αποτελείται από 13 Ο.Τ.Α, 40 δημοτικές ενότητες (12 δημοτικές κοινότητες, 304 Τοπικές Κοινότητες και 792 οικισμούς στις περιφερειακές ενότητες Αρκαδίας, Αργολίδας και Λακωνίας. Η περιοχή αποτελεί ένα μείγμα αγροτικού χώρου και των αντίστοιχων δραστηριοτήτων, ορεινών περιοχών σε φάση πληθυσμιακής αποψίλωσης και των παράλιων περιοχών τουριστικής ανάπτυξης.

Η αναγκαιότητα ανάπτυξης της παράκτιας ζώνης και η αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών, είναι εμφανής και επιτακτική. Έτσι η Αναπτυξιακή Πάρνωνα Α.Ε. Α.Ο.Τ.Α. στο πλαίσιο υλοποίησης του Διακρατικού Σχεδίου «ΔΙΚΤΥΟ ΘΕΡΜΟΚΟΙΤΙΔΩΝ ΓΑΛΑΖΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» (BLUE GROWTH INCUBATORS NETWORK) Προτεραιότητα 4 «Αύξηση της απασχόλησης και της εδαφικής συνοχής» Ε.Π. «ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2014-2020» πραγματοποίησε την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Σχέδιο Ανάπτυξης της Παράκτιας Ζώνης και Αναβάθμισης Λιμενικών Υποδομών Ανατολικής Πελοποννήσου. Η τοπική στρατηγική ΠΑΛΥΘ 2021-2027 για την ΟΤΔ Γαλάζια Ρότα» στον πολυχώρο Φουγάρο στο Ναύπλιο, την οποία παρακολούθησαν εκπρόσωποι φορέων και στελέχη του Οργανισμού.

Το Πρόγραμμα Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας (ΠΑΛΥΘ) 2021-2027 εγκρίθηκε στις 30.11.2022 με την υπ’ αριθμ. C (2022) 8923 Εκτελεστική Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας 2021-2027 ανέρχεται σε 519.637.180 ευρώ, εκ των οποίων 363.746.026 ευρώ προέρχονται από πόρoυς του ΕΤΘΑΥ και 155.891.154 ευρώ αποτελούν εθνική συμμετοχή.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε ομιλίες που αφορούσαν στις ευκαιρίες για την ανάπτυξη, τις προγραμματικές συμβάσεις που είναι σε εξέλιξη, την παρουσίαση του νου τοπίου των δημοσίων συμβάσεων και τις πολιτικές για την ανάπτυξη λιμενικών υποδομών.

Συγκεκριμένα στην αρχή της εκδήλωσης ο κ. Μαρίνης Μπερέτσος Διευθύνων Σύμβουλος του Αναπτυξιακού Οργανισμού Πάρνωνας Α.Ε, μίλησε για τον σκοπό και προσδοκίες από την εκδήλωση. Στη συνέχεια η κυρία Χριστίνα Καλαθά, Συντονίστρια Τοπικής Στρατηγικής ΠΑΛΥΘ 2023-2027 Νήσων Αττικής, Πάρνωνα, Μεσσηνίας ανέπτυξε το θέμα «Η τοπική στρατηγική ΠΑΛΥΘ 2023-2027, ευκαιρίες για την ανάπτυξη στην παράκτια ζώνη της Ανατολικής Πελοποννήσου» Ο κ. Παναγιώτης Μουζακιώτης, Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακής Προοπτικής ΟΤΑ Αναπτυξιακού Οργανισμού Πάρνωνα Α.Ε, αναφέρθηκε στις προγραμματικές συμβάσεις και οι μελέτες και τα έργα αναβάθμισης λιμένων», ενώ ο κ. Ευάγγελος Πετρόπουλος, Νομικός, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για το νέο τοπίο των δημοσίων συμβάσεων - Οι συμβάσεις πλαίσιο εργαλείο λειτουργίας των ΟΤΑ.

Τέλος ο κ. Σπύρος Μούντριχας, Αρχιτέκτων Μηχανικός ανέπτυξε το θέμα «Ανάπταση των παραλιακών περιοχών» και η εκδήλωση έκλεισε με τον κ. Ιωάννη Μπούνδρη, Λιμενολόγο- Μηχανικό ανέπτυξε το θέμα «Οι πολιτικές για την ανάπτυξη λιμενικών υποδομών».

Σε δηλώσεις του ο κ. Μαρίνης Μπερέτσος Διευθύνων Σύμβουλος του Αναπτυξιακού Οργανισμού Πάρνωνας απαντώντας και σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μίλησε για τη μεγάλη έκταση των ακτογραμμών της Ανατολικής Πελοποννήσου και για το σχέδιο ανάπτυξης της παράκτιας ζώνης και αναβάθμισης λιμενικών υποδομών Ανατολικής Πελοποννήσου.

Η αλιευτική ζώνη της Ανατολικής Πελοποννήσου είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς συγκεντρώνει ένα μεγάλο ποσοστό της αλιευτικής παραγωγής της χώρας

Όπως ανέφερε ο κ. Μαρίνης Μπερέτσος οι αναπτυξιακές δυνατότητες και οι προοπτικές της περιοχής, με βάση την ανάλυση των χαρακτηριστικών της, στα οποία μπορεί να βασιστεί η αναπτυξιακή στρατηγική, είναι οι εξής:

Ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη του αλιευτικού τομέα με όρους βιωσιμότητας και η ανάπτυξη συνεργιών, εκπαιδεύσεων, δικτυώσεων και γενικότερα εμψύχωσης, κύρια με τον τουριστικό κλάδο.

Η ανάπτυξη και η υιοθέτηση τεχνολογικών και διοικητικών καινοτομιών στην παραγωγική διαδικασία μέσω της εφαρμογής δράσεων δικτύωσης και ανάπτυξης συνεργασιών των αλιέων, των επιχειρήσεων και των ερευνητικών ιδρυμάτων.

Η αναβάθμιση υφιστάμενων, η δημιουργία νέων σύγχρονων υποδομών καθώς και των κοινωνικών υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του μόνιμου πληθυσμού και των επισκεπτών της περιοχής.

Η διασύνδεση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς για την ανάπτυξη εξειδικευμένων μορφών τουρισμού που θα οδηγήσουν στη διαφοροποίηση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος και του εισοδήματος των παράκτιων περιοχών.

Ακολουθεί βίντεο

ArcadiaPortal.gr Εκδήλωση της Αναπτυξιακής Πάρνωνα για την ανάπτυξη της παράκτιας Ζώνης στο Ναύπλιο