Θύρα 7: 43 χρόνια από την τραγωδία (vid)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Θύρα 7: 43 χρόνια από την τραγωδία (vid)

Φεβρουάριος 08, 2024 - 10:50

Σαν σήμερα 8 Φεβρουαρίου του 1981 πριν από 43 ολόκληρα χρόνια 21 ψυχές «έφυγαν» στα σκαλιά της Θύρας 7 στο γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», στην πιο μαύρη Κυριακή του ποδοσφαίρου στη χώρα μας, στη μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού.

Ο Ολυμπιακός εκείνο το μεσημέρι της Κυριακής 8 Φεβρουαρίου του 1981 συνέτριψε στο Φάληρο την ΑΕΚ με 6-0 με τους φιλάθλους του να πανηγυρίζουν την μεγάλη νίκη της ομάδας τους ωστόσο κανείς δεν γνώριζε το τραγικό παιχνίδι της μοίρας λίγα λεπτά μετά το τελευταίο σφύριγμα της αναμέτρησης.

Ώρα: 16:58... Ο χρόνος σταματά για 21 νέους ανθρώπους που χάνουν τόσο άδικα και με αυτό τον τρόπο την ζωή τους. Το κόκκινο χρώμα της αγαπημένης τους ομάδας του Ολυμπιακού, παίρνει την απόχρωση του αίματος στα σκαλιά της Θύρας 7.

Με την λήξη του αγώνα, οπαδοί του Ολυμπιακού που βρίσκονταν στη θύρα 7 προσπάθησαν να φθάσουν στην θύρα 1 για να αποθεώσουν τους ποδοσφαιριστές της ομάδας τους για την επιτυχία τους, καθώς βρισκόταν δίπλα στον διάδρομο των αποδυτηρίων.

Με τη μετακίνηση τους το κακό δεν άργησε να συμβεί. Κάποιος από τους προπορευόμενους γλίστρησε στα σκαλοπάτια, παρασύροντας και άλλους που ήταν ήδη εκεί και οι φωνές και τα τραγούδια μετατράπηκαν σε πόνο και κλάματα.

Οι υπεύθυνοι δεν είχαν ανοίξει τις πόρτες και όσοι ακολουθούσαν δεν γνώριζαν τι συνέβαινε μπροστά τους, καταπατώντας τους μπροστινούς. Τότε άρχισε να επικρατεί συνωστισμός και ασφυξία, με μόνη διέξοδο κάποιο τουρνικέ που ξήλωσε η αστυνομία.

19 άτομα ηλικίας από 14 ετών εως 40 άτομα δεν τα κατάφεραν, καθώς είχαν ήδη χάσει τη ζωή τους. Λίγες ώρες αργότερα θα ξεψυχήσει ακόμη ένας στο «Τζάνειο» Νοσοκομείο του Πειραιά, όπου μεταφέρονταν οι σοβαρά τραυματισμένοι. 55 ήταν οι ελαφρά τραυματίες.

Έξι μήνες αργότερα θα προστεθεί ακόμη ένας άνθρωπος στον τραγικό κατάλογο των νεκρών, καθώς δεν κατόρθωσε να ξυπνήσει ποτέ από το κώμα στο οποίο έπεσε με τον τραγικό απολογισμό να φτάνει στους 21 νεκρούς.

Οι 20 ήταν φίλαθλοι του Ολυμπιακού ενώ ανάμεσα τους υπήρχε και ένας οπαδός της ΑΕΚ. Αυτή είναι η πιο μαύρη στιγμή στην ιστορία του Ελληνικού αθλητισμού.

Τα 21 θύματα της Θύρας 7

Παναγιώτης Τουμανίδης (14 ετών)

Κώστας Σκλαβούνης (16 ετών)

Ηλίας Παναγούλης (17 ετών)

Γεράσιμος Αμίτσης (18 ετών-οπαδός της ΑΕΚ)

Γιάννης Κανελλόπουλος (18 ετών)

Σπύρος Λεωνιδάκης (18 ετών)

Γιάννης Σπηλιόπουλος (19 ετών)

Νίκος Φίλος (19 ετών)

Γιάννης Διαλυνάς (20 ετών)

Βασίλης Μάχας (20 ετών)

Ευστράτιος Πούπος (20 ετών)

Μιχάλης Κωστόπουλος (21 ετών)

Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου (23 ετών)

Σπύρος Ανδριώτης (24 ετών)

Κώστας Καρανικόλας (26 ετών)

Μιχάλης Μάρκου (27 ετών)

Κώστας Μπίλας (28 ετών)

Αναστάσιος Πιτσόλης (30 ετών)

Αντώνης Κουρουπάκης (34 ετών)

Χρήστος Χατζηγεωργίου (34 ετών)

Δημήτριος Αδαμόπουλος (40 ετών)

Η μηχανή του χρόνου - Θύρα 7